arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV op het wereld sociaal forum
by Johan Quintelier Monday, Jan. 19, 2004 at 11:06 AM

Met een delegatie van 26 militanten, vakbondssecretarissen en verantwoordelijken uit verbonden, centrales en de confederatie neemt het ACV deel aan het Wereld Sociaal Forum dat loopt van 16 tot 21 januari.

Na 3 keer Porto Alegre in Brazilië werd Azië en meer bepaald Mumbai in India het toneel van deze grootse ontmoeting tussen "andersglobalisten uit de hele wereld".

Donderdagnamiddag werd met meer dan 80.000 activisten uit vakbonden, NGO's, sociale organisaties, mensen rechtenbewegingen, milieu en vredesbewegingen onder een stralende zon het startschot gegeven van het forum.
Hoofdzakelijk Aziaten maar ook tussen de tien en vijftienduizend militanten uit Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Afrika tekenden aanwezig op een immens festivalterrein waarbij muziek, dans en toespraken tot de ingrediënten behoorden. Het Wereld Sociaal Forum speelt zich af op een groot gesloten terrein met grote hallen en zelfgemaakte workshopruimtes.
Zo'n 1200 verschillende activiteiten verspreid over 5 dagen staan officieel op het programma. Inhoudelijke debatten, onderlinge uitwisseling van campagnes, getuigenissen,culturele activiteiten, informatiestanden van organisaties en heel veel spontane animatie op het terrein kruiden het programma. Straattheater, dans, muziek en betogingen van honderden lokale Indische basisgroepen die op die wijze hun thema aan de buitenwereld duidelijk maken, geven het geheel een bijzonder kleurrijk en actief cachet.

Oorlog en vrede, de ontwikkelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie, mensenrechten, vrouwen- en kinderrechten zijn grote thema's die aan bod komen. Ook op syndicaal vlak is er een boeiend programma op het Wereld Sociaal Forum met als uitschieters de rol van de IAO met de fundamentele werknemersrechten; en de roep van heel wat activisten tot samenwerkingsverbanden tussen vakbonden, NGO's en sociale organisaties op lokaal, nationaal en internationaal vlak.

Aan de vooravond van het Wereld Sociaal Forum ging tevens ook het Wereld Syndicaal Forum door onder de organisatie van de twee grote internationale vakbondskoepels Wereld Verbond van de Arbeid (waartoe het ACV behoort) en het IVVV.
Op dit Forum was er een bijzondere tussenkomst van Juan Somavià (Algemeen Directeur van de Internationale Arbeidsorganisatie). Hij pleitte onomwonden voor het recht op waardig werk voor iedereen. Met deze boodschap zit hij volledig op de lijn van het WVA die met een eigen campagne "Jobs with dignity for all" en een 70 -koppige delegatie manifest aanwezig zijn op het forum.

Naast het verder aanhoren en mee beleven van het forumgebeuren staan er nog contacten op het programma met zuster Jeanne Devos die met het project 'Solidarity' werkt aan de bevrijding en bewustmaking van de kindslaven in Mumbai. We gaan tevens lokale syndicale projecten bezoeken in de sloppenwijken van Mumbai en ook Social Alert heeft nog een eigen Atelier over de informele sector.

zondag 18 januari 2004 (16u30 plaatselijke tijd)