arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische regering keurde wapenleveringen aan Filipijnen en Israël goed
by christophe callewaert Saturday, Jan. 17, 2004 at 2:29 PM
christophe@indymedia.be

De Belgische regering blijft geheimzinnig doen over de wapenexport van Belgische bedrijven. Veel van de gegevens zijn nochtans publiekelijk toegankelijk en staan her en der verspreid in gespecialiseerde tijdschriften en jaarrapporten. Het Forum voor Vredesactie deed de oefening en snorde de gegevens op van 40 contracten die in totaal 15 % van de totale uitvoerwaarde van militair materiaal in 2002 vertegenwoordigen.

Van 145 verdachte vergunningen vond de vredesorganisatie geen informatie terug. Maar de gegevens die ze wel tegenkwam, zijn alarmerend genoeg. Heel wat vergunningen zijn in strijd met de wapenwet. Zo levert België Minimi-machinegeweren aan het Filipijnse leger dat zich volgens verschillende mensenrechtenrapporten schuldig maakt aan zware schendingen van de mensenrechten. In het land zijn verschillende verzetsgroepen actief waaronder het communistische NPA in het Noorden en Abbu Sayyaf in het Zuiden van de eilandengroep. Amnesty International heeft het over willekeurige arrestaties, martelingen en verdwijningen en buitengerechtelijke executies. De Belgische machinegeweren worden dus gebruikt om de bevolking te onderdrukken.

De Belgische regering heeft er zelfs geen probleem mee om wapens uit te voeren naar één van de partijen in wellicht het meest intense en verscheurende conflict ter wereld: Israël-Palestina. Sonaca, gelegen in Gosselies bij Charleroi, levert onderdelen voor de onbemande vliegtuigen die Israël inzet voor de liquidatie van Palestijnse leiders. Bij dergelijke wraakacties vallen ook telkens weer veel burgerslachtoffers. Het is moeilijker een geval te bedenken dat meer in strijd is met de wapenwet. De Belgische regering overtreedt dus voortdurend haar eigen wet en houdt de gegevens over deze misstappen verborgen voor het grote publiek en zelfs voor het parlement.