arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom zwijgt De Morgen 'Wereld Sociaal Forum in Bombay' stil ? / persoverzicht
by jan-pieter everaerts Saturday, Jan. 17, 2004 at 1:43 PM

Je moet het maar doen: als "progressiefste krant van Vlaanderen" in de 48 pagina's dikke zaterdageditie van 17 januari plus in de bijlage "DM Magazine", geen letter schrijven over het pas gestarte Wereld Sociaal Forum in Bombay.

Vanmorgen ben ik De Morgen nog eens opnieuw gaan kopen nadat ik het abonnements-exemplaar al helemaal verknipt had en me pas nadien was opgevallen dat De Morgen niets maar dan ook niets over het Wereld Sociaal Forum bracht. Had ik er niet over heen gekeken ? Dan de krant nog eens gaan kopen en opnieuw moeten vaststellen dat De Morgen inderdaad niets over het Forum had.

Op weg naar de krantenwinkel moest ik terugdenken aan een debat vorig jaar in Antwerpen met Dyab Abou Jahjah, Yves Desmet, Filip Voets en ondergetekende. Daar stelde iemand uit de zaal de vraag waarom De Morgen over veel linkse actualiteit niet bericht. Desmet ant woordde dat er altijd nieuws te veel is, dat het kiezen is. Een hele tijd eerder had Desmet in een toespraak in Tongeren verklaard dat zijn krant de spreekbuis zou worden van de nieuwe protestgeneratie (anti- en andersglobalisten). Wie De Morgen de jongste jaren volgde, merkte echter dat ze de beweging grotendeels doodzwijgt (zie het gebrek aan berichtgeving over het jongste Europees Sociaal Forum, het niet bespreken van een boek als 'Esperanza' ...).

Bij het begin van de top in Bombay is het weer van dat. Niets in de zaterdagkrant. Wel veel (vanaf de cover) over de hoofddoekjes van migrantenvrouwen: da's nog eens een lekkere discussie voor De Morgen en ook mede-DeMorgen-kopman Walter Pauli laat er zij aan zij met de liberale Ayaan Hirsi Ali graag zijn licht over schijnen.

Voor de volledigheid moet wel vermeld dat 'De Financiële Morgen" op vrijdag 16 januari een artikel bracht van 2/3de pagina (p. 17): "De hoogmis van de basis" (de aversie voor katholie ken bij DM kennende, is dat geen positief bedoelde titel). Tussentitel: "Het World Social Forum is geen partijcongres waar een programma wordt geformuleerd dat ter goedkeuring aan de achterban wordt voorgelegd." In het artikel bracht Janine Meijer (Brussel) een kort over zicht van de vijf belangrijke thema's waarna ze Jozef De Witte (algemeen secretaris 11.11.11) aan het woord liet. Hij eindigde met te stellen dat zo'n Wereld Sociaal Forum ook dient om gelijkgestemden te ontmoeten, om een beetje te herbronnen. "Maar wat is daar mis mee. Ook deze beweging mag zich wel eens een pleziertje gunnen." Moeten daarom 75.000 mensen (het verwachte aantal) zich met allerlei vervuilende vervoersmiddelen (auto's, vliegtuigen ...) naar Bombay begeven ? Met zo'n uitspraken/artikels zou je nog een afkeer krijgen van dat WSF.

Kijken we nu eens hoe andere binnen- en buitenlandse kranten de top coveren.


* Alleen Le Soir werkt met een correspondent in Bombay

Mijn aandacht op het ontbreken van het Forum in De Morgen werd gewekt toen ik in De Standaard van zaterdag wel een volledige pagina (9) vond over de top. Een pagina met een titel die je eerder in "de progressieve" De Morgen zou verwachten: "Andersglobalisten zijn niet ingeslapen." Journalist Frans Vandeputte stelt daarin ook veel vragen bij het Forum en hij liet verschillende betrokkenen (met als bekendste VRT- journalist Dirk Barrez) aan het woord. Op vrijdag 16 had De Standaard op zijn pagina 7 al het korte artikel "Andersglobalisten bezinnen zich in Mumbai." (Mumbai is de Indische naam voor Bombay.)

Le Soir bracht als enige van de vier Belgische kwaliteitskranten (DM, DS, Soir, Libre) die we hier volgen, het Forum al op zijn voorpagina. Philippe Regnier ("envoyé spécial à Bombay" !) titelde: "Bombay au coeur de l'autre monde." Binnenin ging Regnier op pagina 9 voluit verder met twee paginavullende artikels: "Ouverture dans la mégapole ultralibérale de Bombay du quatre forum social - L'altermondialisme, nirvana virtuel" en "Ils sont venus des quatre coins de la planète ... pour un autre monde."

La Libre Belgique had DHL op zijn cover. Op pagina 2 vonden we de opvallende titel "Com ment battre Bush ?" en op pagina 3 documentairemaker Michael Moore met de uitspraak: "C'est vrai, un pacifiste vote pour un général.Quel pays !" (Moore stemt op Wesley Clark.) Maar dat terzijde. Voor het Forum is het doorbladeren tot pagina 15 met twee artikels: "Bom bay, déjà un succès de foule" en "Que des dirigeants comme Verhofstadt, Blair ou Lula s'expliquent !" Titels van het soort dat je in een "echte" De Morgen zou verwachten. Een minpunt aan La Libre is wel dat de krant zich voor zijn hoofdartikel op het Franse persbureau AFP baseert en niet zoals Le Soir (de enige van onze vier hier) met een eigen journalist ter plekke werkt. Op vrijdag 16/01 had de krant nochtans een artikel over de grote ongelijkheden in Indië van de hand van Isabelle Faure, "correspondante en Inde". Op vrijdag bracht LLB ook al een volledige pagina met twee artikels over het Forum zelf. Daar waar Le Soir op vrijdag op pagina 11 uitpakte met een groot stuk van Philippe Regnier: "Le Forum social à Bombay, de A à Z".


* Voorpaginanieuws voor Libération en Le Monde

In de Franse krant 'Libération' van zaterdag 17/01 haalde "la confusion des voiles" (de hoofd doeken) de cover, met een grote, bijna pagina vullende foto. Maar Libé plaatste bovenaan rechts wel een foto met als ondertitel: "Bombay: des alters veulent se réinventer". Binnenin besteedt Libé drie pagina's (6, 7 en 8) aan het Forum. Inhoudelijk gaat het vooral om het Forum zelf (het debat over zijn organisatie en doelstellingen) en veel minder over de thema tiek (p. 8) van het Forum. Op p. 8 vinden we het editoriaal van de krant dat onder de titel "Confrontation" ook over het Forum handelt.

Le Monde plaatste Bombay zowel op vrijdag 16 als op zaterdag 17 op zijn cover.

Vrijdag 16 bracht de krant bovenaan in het midden het artikel "A Bombay, l'heure de vérité des altermondialistes".Binnenin waren de pagina's 2 en 3 aan het Forum gewijd, met aandacht voor het Forum, voor enkele Indische deelnemers en voor de toestand in India.

Op zaterdag 17 was de berichtgeving in Le Monde nog uitgebreider, met een verzameling titels bovenaan rechts op de cover en binnenin de pagina's 4 en 24 aan het Forum en zijn thema's gewijd. Op pagina 8 vernemen we dan nog dat de (rechtse) regering Rafarin twee ministers naar Bombay afvaardigde.

En wie ging er namens de rechts-'linkse' Belgische regering ? Kan De Morgen dat even uitzoeken tegen maandag ? En mischien kunnen ze bij de krant op zondag wel even de buiten landse pers doornemen zodat De Morgen op maandag 19 januari zijn schade nog kan inhalen ? Het Forum duurt nog tot woensdag 21 januari dames en heren van De Morgen. Voldoende tijd om nog er nog wat van te maken. Of hebt u (en/of uw kapitalistische baas Christian Van Thillo) liever niet dat 'progressief' Vlaanderen al te veel op het andersglobalisme gewezen wordt ?

Een krant voor winnaars
by Chris C. Saturday, Jan. 17, 2004 at 2:47 PM
Brussel

De vaststelling dat de Morgen amper bericht over de andersglobaliserings-beweging zoals JPE schrijft frapeert mij ook al een tijd. Anderzijds is het niet verwonderlijk dat een krant die vanaf 1995 winst is beginnen maken (wat ze op zich is gegund) door zich bewust te gaan richten op wat hoogopgeleide goedverdienende, jongere, eerder stedelijke, tweeverdieners graag willen lezen (kortom de huidige 'winners' bij de globalisering) weinig aandacht gaat besteden aan bijeenkomsten waar zware vragen bij die zogenaamde 'kenniseconomie' worden gesteld, dat zo'n krant daar niet veel aandacht aan besteed. De Morgen is een krant voor de winnaars in dit systeem. Enfin, een krant die de winnaars van dit systeem aan de adverteerders verkoopt met de 10.000-en... Datgene waar de winnaars niet van wakker liggen komt er amper in. De schabouwelijke Lord of the Rings daarentegen...

Verwonderlijk??
by han Saturday, Jan. 17, 2004 at 9:50 PM

In de Tijd van dit weekend daarentegen staat dan weer een foto met een klein bijschrift over het WSF.
Zeker dat is nog ruimschoots ondermaats.

Aan Nederlandstalig kan lijkt het wel of enkel de finaciël media geïntreseerd in de anti-/anders- globalisten.

Van De Morgen verbaasd het me weinig. Het is alsof zij enkel nog afwijkende meningen aan bod laten komen in een negatieve context.
Toch had ik gedachtdat ze de schijn moesten hoog houden en enige aandacht besteden aan het WSF.

DM en manipulatie
by guidoke Sunday, Jan. 18, 2004 at 9:13 AM

Opvallend vond ik het stukje in de DM van vrijdag,

de titel was:

"de top van de basis"

De foto erbij was er een van een persoon die voor een graffititekening op een muur stond, (Iets tegen kapitalisme)

En dan de uitspraak van Jozef DeWitte,

"Hij eindigde met te stellen dat zo'n Wereld Sociaal Forum ook dient om gelijkgestemden te ontmoeten, om een beetje te herbronnen. "Maar wat is daar mis mee. Ook deze beweging mag zich wel eens een pleziertje gunnen."

Een lezer van DM zou nog gaan geloven dat dat WSF iets met de basis te maken heeft, dat het met anti-kapitalisme te maken heeft...