arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jos Geysels: "Kiesdrempel of niet, Groen! wil factor van politiek belang blijven"
by christophe callewaert Thursday, Jan. 15, 2004 at 4:01 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Op 13 juni zijn er Vlaamse verkiezingen mét provinciale kieskringen en een kiesdrempel van vijf procent. Gisteren viel in het Vlaams parlement het doek over weken van getouwtrek over de provinciale kiesomschrijvingen. Groen!, sinds de vorige federale verkiezingen een kleine partij, krijgt het moeilijk om opnieuw verkozenen te halen. Toch stemden zij gisteren niet tegen.

Waarom heeft Groen! zich gisteren onthouden bij de stemming over de kieshervorming?

Wij hadden vier kritieken: ten eerste hebben wij het als het ware moeten lezen in de krant dat de kieswetgeving zou hervormd worden. Als je zoiets op federaal niveau beslist zonder de regeringspartners op Vlaams niveau daarin te kennen, is dat een breuk met een traditie die we een aantal jaar geleden hebben ingezet. Ten tweede is het institutioneel tégen de geest van de staatshervorming: Vlaamse verkiezingen moeten op Vlaams niveau worden geregeld. Drie: dit is juridisch knoeiwerk en ten slotte hebben wij ook problemen met de timing. Amper twee maanden voor de ontbinding van het Vlaams parlement nog geen wet hebben over de komende verkiezingen, is geen voorbeeld van goed bestuur. Wij hebben niet tegen gestemd omdat wij in sé geen probleem hebben met provinciale kiesomschrijvingen. Dat is de logica die wij in dit dossier altijd hebben gevolgd.

Gisteren is ook op federaal niveau voor het eerst gestemd over de kiesdrempel. Is Groen! voor of tegen de kiesdrempel?

Ons programma is duidelijk. Wij zijn voor grotere kiesomschrijvingen en tegen een kiesdrempel en dat is het compromis dat wij in een vorige regering aanvaard hebben.

Maar nu komt deze regeling Groen! toch zeer slecht uit?

Als je je baseert op de uitslag van de vorige verkiezingen, ja. Maar ik ga er van uit dat we er boven zitten. Maar onze onthouding had daar niet mee te maken.

Volgens Geert Bourgeois volstond tot nu toe een uitslag van 2,7 % om in Antwerpen een zetel te behalen. Nu wordt dat in één klap 85 % meer?

Die cijfers kloppen niet. Onze cijfers zijn anders. Het is boven de drie procent. Maar inderdaad wel minder dan vijf.

In ieder geval hebben kleine partijen het voortaan een stuk moeilijker om in het parlement te geraken?

Stel dat je een partijtje hebt van 3 %, één van 4,2 en dan nog aantal piepkleine partijen die allemaal geen zetel halen. Omgerekend naar zetels zou het kunnen dat tien à twaalf zetels niet vertegenwoordigd zijn in het parlement. De proportionaliteit wordt inderdaad geweld aangedaan. Dat is niet goed voor kleine partijen en daar moet men eens over gaan nadenken.

En wat is het standpunt van Groen! daarover?

Het standpunt van Groen! blijft hetzelfde. We zijn geen vragende partij voor kiesdrempels, wel voor grotere kiesomschrijvingen. We hebben vorige keer dat compromis aanvaard omdat het fatsoenlijk werd gespeeld met federale onderhandelingen over federale verkiezingen.

In dit dossier werden de termen koehandel en politieke spelletjes nogal vlot in de mond genomen?

Wij hebben zeker niets gekoppeld aan partijfinanciering en weet ik wat allemaal.

Maar toch domineert weer het beeld dat politici enkel bezig zijn met hun eigen positie?

Absoluut, vlak voor de verkiezingen somt men de belangrijke thema's op zoals de vergrijzing en werkgelegenheid, maar men voegt er onmiddellijk aan toe dat dat discussies zijn voor na de verkiezingen. En nu zijn we bezig met kiesomschrijvingen en spelletjes.

Het wordt voor jullie nu ook zeer moeilijk om opnieuw in het Vlaams parlement te komen?

Dit maakt voor ons eigenlijk niet zoveel verschil. Voor ons is het belangrijk om een goede uitslag te behalen en dan speelt die 5% eigenlijk niet. Met de uitslag van vorig jaar hadden we ook maar 1 of 2 zetels gehad en dat is ook niet goed.

Dankzij de kiesdrempel hebben jullie wel drie mandaten zien verloren gaan?

Vijf procent of niet, wij willen daar boven geraken om een factor van politiek belang te zijn. Dat is de ambitie.

En de verwachting?

Ik denk dat je wel hoort dat ik niet uitgeblust klink.