arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het toezichtcomité van de grote moslimorganisaties van België tegen verbod hoofddoek
by Persbericht Thursday, Jan. 15, 2004 at 10:13 AM

Onze verenigingen, in vergadering te Brussel op woensdag, 7 januari 2004, vragen de aandacht van de verantwoordelijken der democratische partijen, de verantwoordelijken van het Koninkrijk, volksvertegenwoordigers en senatoren, media, ten opzichte van de problematiek die ontstaan is door het huidige debat in Frankrijk dat sommigen naar ons land wensen te importeren.

Onlangs, ter gelegenheid van een samenkomst in Dublin, heeft de Europese Raad van Exegese en Theologische Onderzoek - de religieuse referentie van de Europese Moslims - bevestigd dat het dragen van het islamitisch kledingstuk 'hijab' conform is met de heilige schriften. Het dragen van de 'hijab' is dus geen esotherisch symbool of een middel om zich religieus te doen onderscheiden maar een goddelijke verplichting ten gevolge van de persoonlijke vrije keuze een godsdienst te belijden en is geen dwang of onderwerping aan de man.

De 'hijab' verbieden op school, in de openbare diensten, de hospitalen staat gelijk met het aan de Moslimburger ontzeggen van zijn/haar sociale, economische en burgerrechten.

Op een moment waar een debat betreffende sociale, economische en politieke integratie van de Belgische Moslimburgers nodig, ja zelfs essentieel en primordiaal lijkt - op een moment waar alle soorten discriminaties op de meest vastberaden manier zouden moeten bestreden worden, zien we vandaag een duidelijke poging om het debat uit de weg te gaan door het te reduceren. Daardoor schept men een klimaat van argwaan en verdenking in de politieke wereld en bij de burgers in het algemeen tegenover een deel van de bevolking dat duidelijk gestigmatiseerd wordt.

Wij, Belgische moslimburgers, zijn fier over ons burgerschap en ons multiculturalisme.De enige échte democratie is deze die verdraagzaamheid, religieuse en culturele diversiteit alsmede ethnische pluraliteit aanwendt om er een bron van voortdurende verrijking van te maken.

Ondertekend door:
-Unie van de Moskeeën van Brussel en Brabant
-Unie van de Moskeeën van Antwerpen (UMIVA)
-Unie van de Moskeeën van Luik (UMPL)
-Unie van de Moskeeën van Oost- en West-Vlaanderen
-Unie van de Moskeeën van de Borinage
-VOEM (Vlaanderen)
-MSM (Médiation Scolaire Musulmane de Liège)
-APEMB (Association des Parents d'Elèves Musulmans de Bruxelles)
-Radio Assalam
-Liga van de Imams van België (L.I.B.)
-CDC (Comité de Concertation)
-Groupements Intellectuels/Intellectuele Verenigingen
-Oudervereniging van Mechelen
-Fédération Islamique de Belgique (Turks)
-Al-Muslimah.com