arch/ive/ief (2000 - 2005)

[WSF Mumbai 2004] "Mumbai wordt het WSF van de volksorganisaties"
by christophe callewaert Wednesday, Jan. 14, 2004 at 11:55 AM
christophe@indymedia.be

“De steeds opnieuw opduikende kritieken op het Wereld Sociaal Forum – te groot, te gematigd etc... - gaan niet op voor het WSF in Mumbai.” Het klinkt wellicht wat verrassend uit de mond van Bert De Belder, coördinator van Intal, een NGO die toch tot de radicalere vleugel van de antiglobaliseringsbeweging hoort.

Maar Bert De Belder ziet wel degelijk een positieve evolutie. “Mumbai wordt het WSF van de volksorganisaties en de strijdbewegingen met een grote aanhang. Het zal zeker niet het WSF zijn van een klein clubje NGO's uit het Noorden.”

Dat zou wel eens kunnen kloppen. In gastland India zijn bijvoorbeeld armenorganisaties actief die miljoenen leden tellen. Daarnaast is er ook de aanwezigheid van Koreaanse en Filipijnse vakbonden die jarenlang ervaring hebben in de strijd tegen de negatieve gevolgen van de globalisering voor arbeiders uit het Zuiden. Toch vonden enkele linkse organisaties het nodig zich te verenigen op hun eigen alternatieve forum Mumbai Resistance 2004. “Wij gaan zeker enkele activiteiten op dat forum meevolgen, maar de hoofdmoot van onze aandacht gaat naar het werkelijke WSF. Het zou fout zijn om er van uit te gaan dat het WSF een verloren zaak is. Het WSF is een aantrekkingspool in Noord en Zuid voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor de huidige wereldorde,” aldus Bert De Belder.

Health NOW!
Om dat publiek te bereiken, organiseert Intal een workshop over Cuba. “Wij willen samen met een Cubaanse partner Cuba als alternatief naar voor schuiven.” Daarnaast is Intal actief in netwerken rond gezondheidswerk en rond vrede. “We werden uitgenodigd om onze ervaringen met gezondheidswerk tijdens de oorlog in Irak te komen delen met de partners binnen een netwerk rond gezondheidswerk.” Intal lanceerde samen met die partners een internationale campagne 'Health NOW'. “Wij verbinden gezondheidswerk altijd aan de ontmaskering van het systeem dat armoede en ziekte doet ontstaan. Gezondheid kan er enkel komen als de slachtoffers zich verenigen en verzetten tegen de oorzaken van armoede en ongezondheid. Daarom dat wij ons niet beperken tot gezondheidswerk in enge zin, maar ook campagnes voeren tegen de oorlog en rond de toegang tot geneesmiddelen.”

Persoonlijk kijkt Bert De Belder uit naar de komst van de vice-president van Vietnam en de ex-president van Zuid-Afrika Mandela (over wiens komst er trouwens nog altijd onduidelijkheid is). “De aanwezigheid van politici is altijd een heikele kwestie op dit soort fora. Maar ik vind het positief dat de organisatoren vinden dat alternatieve politici hun plaats hebben op een Forum 'voor een andere wereld'.”

Vraagjes
by François Wednesday, Jan. 14, 2004 at 1:08 PM

Christophe, je zegt : " organisatoren vinden dat alternatieve politici hun plaats hebben op een Forum 'voor een andere wereld' "

1. Zijn er ook gewapend strijdbewegingen aanwezig ?
2. Zijn gewapend strijdbewegingen welkom ?

Euh...
by christophe Wednesday, Jan. 14, 2004 at 1:22 PM

François, die " ", aanhalingstekens zoals we dat noemen, betekenen dat er iemand geciteerd wordt, in dat geval is dat Bert De Belder, de geïnterviewde. Ik zeg dus helemaal niets. Ik ga er van uit dat mensen slim genoeg zijn om zelf conclusies te trekken.

Wat je vraag betreft: geen idee, maar ik geloof niet dat bewegingen die met een gewapende strijd bezig zijn zomaar hun land uitgeraken om aan tafel te schuiven op een WSF. Dat er daar bewegingen aanwezig zijn die een gewapende strijd een optie vinden, zou best wel kunnen. Wij zijn daar best niet te sectair in. Als mensen als Di Rupo welkom zijn op een WSF, waarom zouden we dan mensen die willen argumenteren dat gewapende strijd in hun concrete situatie van hun land nodig is uitsluiten?

ja ... heu ... sorry
by fran Wednesday, Jan. 14, 2004 at 5:42 PM

juist, die vraagjes zijn voor Bert

Gewapende strijd en het WSF
by Bert De Belder Tuesday, Jan. 20, 2004 at 1:42 PM
bert.debelder@intal.be

Antwoord straight from Mumbai. Het klopt dat gewapende organisaties van het WSF geweerd worden. Wat ik een spijtige zaak vind, want bevrijdingsbewegingen en hun boodschap en strategie - inbegrepen gewapende strijd - zijn toch een essentieel onderdeel van de antiglobaliseringsbeweging. Toch merken we op dit WSF veel radicalisme tegen het imperialisme. Veel sterk anti-imperialistische slogans, ook in de Indische kranten citaten van sprekers die stellen dat het allemaal draait om klassenconflicten en dat 'civil society' dat verdoezelt. Er is ook een zekere invloed van het Mumbai Resistance 2004, aan de overzijde van de straat, waar duizenden arme boeren, dalits (onaanraakbaren, laagste kaste), adivasi (inheemse volkeren) een ander karakter aangeven dan op het WSF, en vanuit MR2004 het WSF-publiek ook bewerken met slogans en publicaties.
Nog iets. Vietnam en Cuba doen hun best om op veel plaatsen een input te hebben op het WSF. Vanmorgen hadden we met intal en Iniciative Cuba Socialista 400 man op onze Cuba-workshop. Al zijn de FARC, het NPA, de Nepalese maoisten en andere zapatisten niet aanwezig - evenmin als dusdanig op MR2004 trouwens - toch durf ik een groot deel van het publiek en een (veel kleiner) deel van de sprekers en deelnemende organisaties en slogans als duidelijk anti-imperialistisch bestempelen.