arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuw lokaal sociaal forum opgericht in Mechelen
by christophe callewaert Tuesday, Jan. 13, 2004 at 4:33 PM

BRUSSEL -- Met de oprichting van het Mechels Sociaal Forum is het vierde Nederlandstalige lokaal sociaal forum in Belgiƫ een feit.

In navolging van Brussel, Zuid-Oost-Vlaanderen en Limburg krijgt nu ook Mechelen een Regionaal Sociaal Forum. Trekkers van dit MSF (Mechels Sociaal Forum) zijn onder meer Oxfam-Wereldwinkel, het plaatselijke 11.11.11-comité, het Provinciaal Integratiecentrum Pricma en de vakbonden ACV en ABVV. Met de bedoeling het initiatief zo snel mogelijk uit te breiden, werden 800 folders verspreid in de regio.

De initiatiefnemers willen de 'kleine' lokale problemen aanpakken en mikken daarom op de thema's inspraak, jeugdbeleid, senioren, werkloosheid en racisme. Werkgroepen zullen dossiers samenstellen rond deze thema's en gezamenlijke standpunten formuleren. In het voorjaar van 2005 moet dit voorbereidende werk uitmonden in happening met workshops en debatten.

Succes
Achter de oprichting van lokale sociale fora zit de bekommernis om de beweging tegen de globalisering te verbreden met kleine organisaties en ongebonden mensen. De Sociale Fora zijn voorlopig nog geen succesverhaal in België. Zowel het BSF als het Brussels Sociaal Forum konden wel bogen op de steun van heel veel organisaties, maar wisten niet de grote massa op de been te brengen. Het Limburgs Sociaal Forum vormde een uitzondering. Daar waren volgens de organisatoren toch zo'n 500 aanwezigen. Het feit dat het forum voor een groot stuk draaide rond de sociale ramp bij Ford Genk speelde ongetwijfeld een rol in het succes van dit lokaal sociaal forum. Een bewijs dat dergelijke fora enkel kunnen slagen als de inhoud van de debatten nauw aansluit bij de leefwereld van het doelpubliek.

Bron: IPS