arch/ive/ief (2000 - 2005)

Advocaten en procureur houden pleidooien in proces tegen de treinstoppers
by christophe callewaert Monday, Jan. 12, 2004 at 2:06 PM
christophe at indymedia.be

Maandagmorgen verschenen de 11 activisten die in de aanloop naar de oorlog in Irak een trein met Amerikaans wapentuig tegenhielden opnieuw voor de rechter in Dendermonde. De advocaten en de procureur hebben er hun pleidooien gehouden. Op 9 februari (datum onder voorbehoud) volgt de uitspraak.

Op 16 februari 2003 hebben elf mensen gedurende drie uur een trein gestopt die richting Antwerpse haven reed. De lange goederentrein kwam uit Duitsland en was gevuld met wapentuig bestemd voor Amerikaanse soldaten in Irak. In de Antwerpse haven zou het oorlogsmaterieel verscheept worden naar de Golf. De 11 werden opgepakt en beschuldigd van kwaadwillige belemmering.

Volgens Hans Lammerant van het Forum voor Vredesactie dat de actie ondersteunde was de argumentatie van de advocaten van de actievoerders drieledig. “Ten eerste vinden wij dit een politiek proces waar deze rechtbank niet voor bevoegd is. Als deze rechtbank dan toch wil oordelen dan vinden wij ten tweede dat artikel 406 waar de procureur zich op beroept hier niet van toepassing is. De wet heeft het over kwaadwillige belemmering. Dit slaat niet op betogingen of zoals in dit geval een volstrekt vreedzame demonstratie. Als men vindt dat artikel 406 toch van toepassing is dan roepen wij het internationale recht in. De transporten waren niet conform aan het internationale recht. Wij vinden dat het hier ging om een noodtoestand.”

Het Forum voor Vredesactie had bevriende organisaties opgeroepen om de treinstoppers te komen ondersteunen. Een veertigtal mensen gaf gehoor aan deze oproep waaronder vertegenwoordigers van Oxfam, 11.11.11 en Pax Christie. “Wij vinden hun aanwezigheid belangrijk omdat we willen aantonen dat het niet om een geïsoleerde actie ging, maar dat de treinstoppers deel uitmaakten van een grote beweging tegen de oorlog.”

Internationaal recht
Het Forum voor Vredesactie grijpt dit proces ook aan om hun eisen terug op de agenda te zetten. Naar aanleiding van de discussie rond de wapentransporten beloofde de nieuwe Belgische regering in haar regeerakkoord de akkoorden die tijdens de koude oorlog in Navo-kader werden afgesloten en waarop de vorige regering zich baseerde om de transporten toe te laten, te herzien. Het Forum voor Vredesactie vraagt dat de regering bij die herziening rekening houdt met het internationale recht. Hans Lammerant: “Wij hebben in oktober een gesprek gehad met een adjunt-kabinetschef van de minister van Defensie. Die liet ons verstaan dat de regering de akkoorden wil moderniseren, maar dat het internationale recht daarbij niet ter sprake zou komen. Dan hebben we bij een volgende oorlog precies dezelfde discussie.”

Hans Lammerant is wel hoopvol over de uitkomst van het proces, maar wil zich niet wagen aan een pronostiek. “Het is altijd moeilijk te voorspellen hoe een rechter beslist. Maar onze argumenten waren duidelijk en de procureur heeft ze niet kunnen weerleggen. Het feit dat rechters in dit land niet graag uitspraken doen met politieke gevolgen speelt wel in ons nadeel. Als de treinstoppers worden vrijgesproken, betekent dat eigenlijk dat men toegeeft dat de transporten illegaal waren.”

zie ook
by Guido Tuesday, Jan. 13, 2004 at 2:37 PM

Trainstopping: advokaten houden ijzersterk pleidooi [artikeloverzicht]
http://212.100.241.33/news/2004/01/797.php

Advokaten treinstoppers houden ijzersterk pleidooi
http://212.100.241.34/news/2004/01/25.php