arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Wereld Economisch Forum: het verband tussen de toekomst van Irak en de Alpen
by christophe callewaert Friday, Jan. 09, 2004 at 3:57 PM
christophe@indymedia.be

Van 21 tot 25 januari zit de economische en politieke elite van deze wereld bij elkaar op de schoot in Davos.

Davos


Zwitserland mag dan al graag uitpakken met zijn neutraliteit toch heeft het één van de grootste en duurste legers van Europa en eind deze maand worden 6.500 van de in totaal meer dan 360.000 manschappen ingezet voor de verdediging van de 2000 genodigden van het Wereld Economisch Forum dat naar jaarlijkse gewoonte neerstrijkt in het mondaine Zwitserse ski-oord Davos. Het kostenplaatje van de beveiliging van het vorige WEF bedroeg maar liefst 10,3 miljoen euro.

Van de 2000 genodigden verdienden er 1300 hun sporen – en aandelenpakket – in de zakenwereld. De politici vormen de tweede grote groep. Het WEF nodigt ook elk jaar een 250-tal journalisten uit. 'Opinieleiders' zoals ze dat noemen op hun eigen website. Vandaar dat kritische berichtgeving vanuit Davos heel zeldzaam is. Van de informele en gesloten ontmoetingen mag geen woord naar buiten lekken. De opinieleiders mogen enkel over de plenaire zittingen berichten.

Onder de 1300 businesslui vind je de vertegenwoordigers van alle grote multinationals zoals daar zijn BP Amoco, Exxon Mobil Corporation, Texaco Inc, Shell, McDonald's en Monsanto. Uit België komen onder meer Dexia, specialist van hoogtechnologisch wapentuig Barco, brouwer Interbrew, het Zelzaatse Sidmar en omstreden eigenaar van het Lappersfortbos Fabrimetal.

Officieel zullen de heren – want dames kom je in deze middens nog altijd zelden tegen – het hebben over de toestand van de wereld en meer bepaald de onveiligheid en de onstabiele economische situatie. Tijdens plenaire debatten zal gediscussieerd worden over de toekomst van Irak en de Europese defensieplannen. Maar het zwaartepunt van dit soort ontmoetingen ligt in de wandelgangen, de recepties en de hotellobby's waar informele contacten worden gelegd tussen wereldleiders en aandeelhouders.

Post-Cancun
Volgens Reuters zullen ministers van dertig WTO-landen in Davos proberen de mislukte onderhandelingen van Cancun terug op het spoor te krijgen. De woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Economische Zaken wilde niet zeggen welke landen precies zijn uitgenodigd op dit onderonsje. Hij loste enkel dat de ministers elkaar op 23 januari zouden ontmoeten in de marge van het WEF. De ruim honderd andere landen die lid zijn van de WTO zijn wellicht niet eens op de hoogte.

Dit toont meteen het ondemocratische karakter van dit soort ontmoetingen aan. Een groep NGO's liet al protest horen over wat zij een platform noemen “waar multinationals hun wil opdringen aan politici”. Nauwkeuriger zou wellicht zijn te stellen dat politici en multinationals op dit soort fora dezelfde visie delen. Het is voor hen alleen zaak af en toe de violen gelijk te stellen en in alle rust te kunnen babbelen in een aan hun standing aangepaste omgeving.

Het WEF wordt dit jaar voor de 32ste keer in Davos georganiseerd. Eén keer weken de wereldleiders uit naar New York toen zij enkele maanden na 11 september 2001 aan de wereld wilden laten zien dat zij zich niet lieten afschrikken door een paar neerstortende vliegtuigen. Sinds 2001 organiseren tegenstanders van de globalisering hun eigen wereldforum. Dit jaar verhuist dit Wereld Sociaal Forum (Bernard Cassen van Attac beweert de uitvinder te zijn van deze naam) van Porto Alegre naar Mumbai in India. In Davos wordt er sinds enkele jaren ook stevig gemanifesteerd tegen het WEF. De organisatoren van de protesten beloven de WEF-gangers geen minuut rust te gunnen en kondigen een hele week acties en manifestaties aan.

Voor meer info zie ondermeer op Indymedia Zwitserland