arch/ive/ief (2000 - 2005)

alternatief forum tijdens het WSF in Mumbai
by S. Thursday, Jan. 08, 2004 at 6:57 PM

Alternatief forum in Mumbai

Net als in Parijs zal er ook tijdens het World Social Forum een alternatief forum worden gehouden: http://www.mumbairesistance.org/

De organisatoren zijn niet langer akkoord met het ondemocratische karakter (en de rol van Attac-opperhoofd Cassen), de geldschieters en het reformistische karakter van het WSF:
http://www.mumbairesistance.org/why%20Mumbai%20Resistance%202004.htm
over o.a. Attac:
http://www.rupe-india.org/35/howandwhy.html

Over de huidige geldschieters van het WSF is er onduidelijkheid, maar de vorige edities kregen geld van onder meer het Ford Fund:
http://www.rupe-india.org/35/app2.html

Eén van de huidige geldschieters is de reformistische communistische partij van India, de CPI(M). Deze partij is aan de macht in de deelstaatregering van West-Bengalen en was lang aan de macht in Kerala. Toen activisten flyers uitdeelden voor het alternatieve forum werden ze door leden van de CPI(M) aangevallen:
http://www.mumbairesistance.org/wb.htm

Het alternatieve forum bevat ook een culturele dag (met sprekers als Arundhati Roy) en op de laatste dag is er een anti-imperialistische betoging naar het Amerikaanse consulaat.

Beide fora lijken hun interessante en dubieuze aspecten te hebben. Ik ga alleszins eens zien naar beide.

Belgische organisaties
by M. Thursday, Jan. 08, 2004 at 11:14 PM

Bij de deelnemende organisaties van het alternatief forum zijn ook vier Belgische organisaties: International Action for Liberation (Intal), Belgium
Medical Aid for the Third World, Belgium
Anti-Imperialist League, Belgium
Progress Lawyers Network Belgium

laat 100 bloemen bloeien
by Bert De Belder Saturday, Jan. 10, 2004 at 9:34 PM
bert.debelder@intal.be

Mumbai wordt ongetwijfeld een boeiend gebeuren, zowel binnen het World Social Forum zelf als daarrond. Voor een goed begrip even preciseren dat alleszins intal (International Action for Liberation - http://www.intal.be) en Geneeskunde voor de Derde Wereld (Medical Aid for the Third World - http://www.g3w.be) in de eerste plaats deelnemen aan het WSF zelf. Dr. Colette Moulaert van Geneeskunde voor de Derde Wereld spreekt er (op 18 januari) over haar inzet in Bagdad tijdens de bombardementen. En intal organiseert een workshop (op 20 januari, 9 u, zaal A13)over "Cuba, een andere wereld is mogelijk", met een Cubaanse spreker.