arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS trekken wapeninspecteurs weg uit Irak
by christophe callewaert Thursday, Jan. 08, 2004 at 2:57 PM

Met de stopzetting van de activiteiten van 400 Amerikaanse wapeninspecteurs komt stilaan een einde aan de soap rond de vermeende massavernietigingswapens van Saddam Hoessein.

" Our intelligence officials estimate that Saddam Hussein had the materials to produce as much as 500 tons of sarin, mustard and VX nerve agent." George W. Bush in zijn State of The Union 28/01/2003.

In alle stilte heeft de regering van Bush 400 Amerikaanse wapeninspecteurs uit Irak teruggetrokken. The New York Times die het nieuws bekend maakte, voegt er aan toe dat dit volgens sommige militaire bronnen betekent dat Bush er zich stilaan bij neerlegt dat er nooit massavernietigingswapens zullen gevonden worden in Irak. De aanwezigheid van die wapens was nochtans de officiële reden waarom volgens Bush en Blair Irak zo nodig naar de middeleeuwen terug moest worden gebombardeerd.

De 400 wapeninspecteurs maakten deel uit van de 1.400 koppen telden Iraq Survey Group die al zeven maanden lang op zoek zijn naar de vermeende massavernietingswapens van Saddam Hoessein. Een zoektocht die al vele honderden miljoenen dollars heeft opgeslokt, maar die tot geen enkel resultaat heeft geleid. Na het einde van de oorlog wilden de VN-wapeninspecteurs terug aan de slag in Irak, maar daar stak de Amerikaanse president een stokje voor. Hij gaf de voorkeur aan een eigen team. Volgens een anonieme bron binnen de regering raapten de inspecteurs in die zeven maanden alles op wat er op te rapen viel.

"Oorlog was niet nodig"
Hoewel de officiële woordvoerders dat tegenspreken, wordt er nu zo goed als niet meer naar wapens gezocht in Irak. Naast het vertrek van de 400 inspecteurs blijkt dat een groot deel van de rest van de Iraq Survey Group zich nu bezig houdt met de strijd tegen de Iraakse opstand. Een ander deel houdt zich bezig met de afbraak van het reguliere wapenarsenaal van het verslagen Iraakse leger. David Kay, hoofd van het Team liet vorige maand zelfs weten dat hij er aan denkt om ontslag te nemen. In oktober al had deze Kay een interimrapport moeten afleveren waarin werd toegegeven dat er geen wapens gevonden waren. Naar aanleiding van dat rapport vertelde de Zweed Hans Blix die jarenlang aan het hoofd stond van de VN-wapensinspecteurs in Irak dat Saddam Hoessein wellicht al in 1991 alle wapens vernietigd had.

Donderdag publiceerde de bekende Carnegie Endowment for International Peace een rapport waarin kritiek wordt geuit op de manier waarop Bush Irak voorstelde als een gevaar. “Deze oorlog was niet nodig”, aldus Joseph Cirincione, auteur van het rapport.

Links
Het artikel in The New York Times
Eerder artikel op Indymedia