arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Mumbai 2004] "Ieder jaar een Wereld Sociaal Forum is niet vol te houden"
by christophe callewaert Thursday, Jan. 08, 2004 at 12:05 PM
christophe@indymedia.be

Marc Maes werkt op de studiedienst van 11.11.11, waar hij de campagnes rond water en de GATS opvolgt.

“Dit is niet vol te houden. Als we zo doorgaan riskeren we vermoeidheid en een déjà vu.” Volgens Marc Maes van de studiedienst van 11.11.11 komen de Sociale Fora te snel na elkaar. “Beter zou zijn om slechts om de drie jaar een WSF te organiseren. Dan kan men ook afwisselen. Het eerste jaar een Belgisch Sociaal Forum, het tweede jaar een Forum op continentaal niveau zoals het Europees Sociaal Forum en dan pas opnieuw een Wereld Sociaal Forum. Ik denk dat we het zo langer kunnen volhouden en dat we zo ook meer tijd krijgen om de vruchten te plukken van een forum.”

ATTAC-kopstuk Bernard Cassen zei na het succesvolle Europees Sociaal Forum in Parijs dat de fora eigenlijk reusachtige volksuniversiteiten zijn. Is die rol dan al uitgespeeld? Marc Maes: “Zeer zeker niet. De Fora op zich worden groter en groter en trekken alsmaar meer publiek. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in deze problematiek en gaan driftig op zoek naar informatie. Ik denk ook dat de vakbondsleden die in Parijs waren daar enorm veel hebben opgestoken dat ze ook kunnen gebruiken in hun eigen werk.”

60.000 deelnemers in Parijs was inderdaad een enorm succes, maar blijven de Fora in België niet een beetje ter plaatse trappelen?
Marc Maes: “Het BSF heeft zeer veel potentieel. Voorlopig zie je daar altijd dezelfde organisaties en dezelfde gezichten. Daar buiten breken is voor mij de grote uitdaging. Ik verwacht veel van de lokale fora. Het zou fantastisch zijn, mochten al die kleine organisaties die op lokaal niveau actief zijn af en toe de koppen bij elkaar steken.”

Zou het ook niet kunnen dat de beweging in België wat aan het doodbloeden is?
Marc Maes: “Het klopt dat er na de grote betogingen tegen de oorlog in Irak niet veel activiteit meer te bespeuren valt. Maar de aparte organisaties werken wel verder. Onderschat ook niet de weg die al afgelegd is. De samenwerking tussen bijvoorbeeld vakbonden en NGO's verloopt nu veel soepeler dan ooit te voren.”

Accenten
Marc Maes vindt de verhuis van Porto Alegre naar het Indische Mumbai positief. “Het vierde WSF wordt veel Aziatischer. In Porto Alegre kwam 80 % van de deelnemers uit Latijns-Amerika. Dat gaf het WSF een heel eigen stijl met vooral nadruk op rechten: recht op land, recht op water, mensenrechten,... Ik ben heel benieuwd welke accenten het WSF in Mumbai zal leggen.” Zelf gaat hij vooral om de netwerken verder uit te bouwen. “Ik kijk heel hard uit naar de ontmoeting met onze partners binnen het netwerk Our World Is Not For Sale. Het wordt de eerste grote post-Cancun ontmoeting (in Cancun deed de samenwerking tussen NGO's en Derde Wereld de WTO-top mislukken, cc). We moeten nu afspreken hoe we het in de toekomst verder gaan aanpakken. Verder hoop ik ook dat het WSF de verschillende groepen die werken rond de toegang tot water dichter bij elkaar kan brengen. Nu moet ik zeven of acht lijsten tegelijk volgen als ik op de hoogte wil blijven. Dringend tijd voor een nieuw mondiaal netwerk dus.”


Bernard Cassen
by guidoke Thursday, Jan. 08, 2004 at 1:22 PM


De voorman van Attac! Frankrijk maakte de opmerkelijke uitspraak tijdens een kritisch debat over het Sociaal Forum donderdagavond 13 november. Het debat was uitzonderlijk voor het Sociaal Forum. Kritiek die normaal gesproken alleen in de wandelgangen en buiten het Forum te horen is, werd geuit tijdens een officiele plenary-sessie op het ESF. Cassen zelf was dus ook kritisch, en gaf aan dat het geheel kleinschaliger moest worden en dat er beter nagedacht moest worden over concrete politieke alternatieven waarvoor gestreden kan worden. Daarnaast zou er een structuur moeten komen, met open voorbereidende bijeenkomsten om dit soort alternatieven uit te denken en tijdens het Forum concrete voorstellen te doen.

Tegelijkertijd ging Bernard Cassen kritiek op zijn eigen rol volledig uit de weg. Cassen speelt met een vijftien-tal anderen een belangrijke rol in het internationale secretariaat dat geen mandaat heeft of ooit verkozen is. Dit secretariaat vormt de elite van het Sociaal Forum en staat al sinds het begin ter discussie door onafhankelijke groeperingen.

http://indymedia.nl/nl/2003/11/15543.shtml