arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vierde WSF volgende week van start in Mumbai (India)
by christophe callewaert Monday, Jan. 05, 2004 at 6:14 PM
christophe@indymedia.be

Het vierde Wereld Sociaal Forum vindt dit jaar in India plaats. (bron foto Indymedia-Mumbai)

Vierde WSF volgende ...
mumbai_maakt_zich_op_voor_wsf_2004.jpg, image/jpeg, 400x300

Van vrijdag 16 tot woensdag 21 januari wordt in het Indische Mumbai het vierde Wereld Sociaal Forum georganiseerd. Tot nu toe telden de organisatoren al 75.000 inschrijvingen. Meer dan de helft van die inschrijvingen is uit Azië afkomstig. De organisatoren vinden dat een goede zaak aangezien delegaties uit dit werelddeel dat toch meer dan de helft van de wereldbevolking huisvest traditioneel dungezaaid zijn op de Sociale Fora.

Op de sprekerslijst prijken de vaste waarden van het antiglobalisme als de Franse boerenactivist José Bové, de Amerikaanse linguïst Noam Chomsky en Attac-ideoloog Bernard Cassen. Uit India zelf komen de schrijver Arundhati Roy en de bekende activiste Vandana Shiva. Ook de nobelprijswinnaars Joseph Stiglitz, de voormalige hoofdeconoom van de Wereldbank die zichzelf ontpopte tot een felle criticus van de huidige globalisering en de Iraanse Shirin Ebadi, die dit jaar de Nobelprijs voor de vrede ontving voor haar werk als mensenrechtenactiviste zullen hun opwachting maken. Uit de Arabische wereld komen de voormalige Alegrijnse president Ahmed Ben Bella en de Egyptische Nawal Al Saadawi, die in de jaren '80 wereldfaam verwierf met haar boek over vrouwenonderdrukking 'The hidden face of Eve'. Het debat met de twee architecten - een Palestijnse en een Istaelische oud-minister - van het recente vredesplan voor het Midden Oosten, beter bekend als het Geneva initiatief zal ongetwijfeld voor controverse zorgen.

Onder de Belgische antiglobalisten is er voorlopig weinig animo te merken rond het WSF. Wellicht heeft de afstand, de dure reis en het onbekend terrein daar iets mee te maken. De Belgische beweging was ook in grote getale aanwezig op het Europees Sociaal Forum dat nog maar pas in november in Parijs werd georganiseerd.

Tegentop
Het eerste Wereld Sociaal Forum dateert ondertussen al van 2001 en werd in de Braziliaanse stad, Porto Alegre georganiseerd. Deze stad was ook de thuishaven van het tweede en derde WSF. Nu trekt het WSF voor het eerst naar het Aziatische continent. Het WSF ontstond drie jaar geleden als tegenhanger van het Wereld Economisch Forum dat traditioneel in het Zwitserse Davos georganiseerd wordt. Tijdens die top in het mondaine oord beraadt de economische en politieke elite van deze kapitalistische wereld zich elk jaar over de toestand van de wereld. Aangezien deze heren en zeldzame dames zelf pronken met de slogan TINA ofwel “there is no alternative” (voor het kapitalistische systeem), verzamelen de antiglobalisten zich elk jaar op hun wereldtop onder de slagzin “Een andere wereld is mogelijk”.

Interessante links:
De site van het WSF 2004 in Mumbai
Het voorlopige programma van de organisatoren zelf
Het programma onafhankelijk van de organisatie
De indymediasite van Mumbai



Nederlandstalige site
by postman Tuesday, Jan. 06, 2004 at 10:45 AM

Nederlandstalige site met nieuws, info, opinies, e.d.m. op volgende URL: http://www.mumbai2004.be

Samenwerkingsverband tussen Mo Magazine, IPS en OneWorld.nl