arch/ive/ief (2000 - 2005)

Opnieuw politieke moord in de Filipijnen
by FGB Saturday, Jan. 03, 2004 at 1:38 PM

Op 23 december werd Romeo Malabanan vermoord voor de ogen van zijn eigen zoon. Terwijl Romeo in zijn voortuin stond te wachten op openbaar vervoer om naar zijn werk te gaan, wandelde een man gewoon naar hem toe, riep ‘’Tang-ina mo Romy!’ (You, son-of-a-bitch, Romy!), trok toen zijn 45-caliber revolver en schoot Romeo in het gezicht.

Zijn zoon en een ander familielid konden enkel toekijken. Daarna liep de man rustig verder tot aan de hoek van de straat waar hij werd opgewacht door 2 mannen met een motorfiets.

Romeo Malabanan was van 1998 tot 2000 voorzitter van PUMALAG, de provinciale boerenorganisatie in de provincie Laguna onder de boerenfederatie Kilusang Magbubukid Pilipinas (KMP). Momenteel was hij de secretaris-generaal van de progressieve partij Bayan Muna in Bay, Laguna.

De moord op Romeo Malabanan is er één in een lange rij van moorden op boerenleiders en leden van Bayan Muna in de Filippijnen. Ook bij deze moord denken vrienden en familie van het slachtoffer dat het Filippijnse leger een hand heeft in de moord. Romeo Malabanan had immers in november 2003 nog in de gemeente gelobbyd voor de verwijdering van een militair kamp in een gemeenschap dicht bij de zijne. Met goed gevolg: de gemeenteraad had unaniem goedgekeurd dat het leger er moest opstappen omdat de soldaten de bevolking teveel lastig vielen.

Meer info
by Wim Sunday, Jan. 04, 2004 at 1:38 AM

Zie ook:

qc-imc: http://qc.buffaloimc.org/news/2004/01/39.php
Bulatlat: http://www.bulatlat.com/news/3-47/3-47-yuletide.html