arch/ive/ief (2000 - 2005)

Franse regering schrapt uitkering van 250.000 werklozen
by christophe callewaert Tuesday, Dec. 30, 2003 at 3:39 PM

In Frankrijk treft de regering draconische maatregelen om het aantal werkloosheidsuitkeringen naar beneden te krijgen.

De eerste dagen van het nieuwe jaar dreigen heel donker te worden voor zo'n 250.000 Fransen. De Franse regering heeft samen met de sociale partners een plan klaar waarmee fors gesnoeid wordt in de werkloosheidsuitkeringen. De maatregelen zijn van kracht vanaf 1 januari 2004 en behelzen onder meer het terugschroeven van de maximumperiode dat men recht heeft op een uitkering met 7 maanden. Daardoor zouden volgens de werklozenorganisatie AC! en de vakbond CGT, die het akkoord weigerde te ondertekenen, meteen al 250.000 werklozen geraakt worden. De vakbond CFDT houdt het op 150.000 tot 180.000.

Volgens de regering drongen deze maatregelen zich op omdat er voor de Unedic, de instelling die instaat voor de werkloosheidsuitkeringen, een tekort dreigt van 15 miljard euro in 2005. De vakbond CFDT rechtvaardigt haar steun aan het plan met de voorspelling dat de UNEDIC zonder besparingen al in de lente van 2004 droog zou komen te zitten. In Frankrijk hebben momenteel 53,7 % van de werklozen recht op een uitkering van de UNEDIC. De regering wil dit cijfer laten zakken tot 45,3 % in 2004.

Wie bij de UNEDIC uit de boot valt, kan aanspraak maken op een uitkering van de ASS (allocation de solidarité spécifique). Voorwaarde is wel dat je in de afgelopen tien jaar minstens 5 jaar gewerkt hebt. Maar om te vermijden dat de kosten voor de overheid gewoon doorgeschoven worden van de UNEDIC naar de ASS wordt voortaan ook een limiet gesteld aan de termijn dat men recht heeft op een uitkering van de ASS. In allerlaatste instantie kan een werkloze ook nog een beroep doen op de RMI (revenu minimum d'insertion, vergelijkbaar met ons bestaansminimum). Maar ook deze uitkeringen worden beperkt in tijd. Bovendien bedraagt het RMI voor een alleenstaande amper 400 euro.

België
De maatregelen komen op een moment dat de Franse werkloosheidscijfers pieken. Eind 2003 zijn 9,7 % van de Fransen werkloos. Dat is een stijging met 7 %. In totaal zitten 2.440.000 Fransen zonder werk. Deze cijfers zijn misleidend omdat de regering al een aantal jaren de trukendoos opent om ze kunstmatig laag te houden. Zo worden oudere werklozen niet meegeteld in de statistieken.

Met de nieuwe reeks maatregelen hoopt de Franse regering 150 miljoen euro te besparen in 2004 en een half miljard euro in 2005. De Belgische regering, die met dezelfde problemen kampt lijkt alle maatregelen uit te stellen tot na de regionale verkiezingen van juni 2004.

Bron: Libération, Le Monde