arch/ive/ief (2000 - 2005)

SOS-Volksgezondheid Marly-Onderschrijf de brief aan de ministers van Volksgezondheid!
by Jan Vancoppenolle Monday, Dec. 29, 2003 at 10:40 PM
janvancop@hotmail.com

Het Comité "SOS-Volksgezondheid Marly" richt een brief aan de bevoegde ministers van Volksgezondheid en vraagt u deze brief te onderschrijven.

SOS-Volksgezondheid ...
im001390.jpg, image/jpeg, 700x433

Het Comité "SOS-Volksgezondheid Marly" kwam voor het eerst naar buiten op haar persconferentie van 26.12.2003. Prof.B.Nemery, toxicoloog aan het UZ-Gasthuisberg, benadrukte het gevaar van de vrijgekomen PAKS (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) die als stofdeeltjes in het milieu terechtkomen wanneer steenkool, hout, diesel, teer enz worden verbrand en die kankerverwekkend zijn.Hij drukte sterk zijn begrip uit voor de ongerustheid van het Comité en haar eis tot de grootst mogelijke openheid. Emiel De Filette, oud-werknemer van Carcoke-Marly en thans voorzitter van de Milieuraad van Neder-over-Heembeek, drukte zijn afschuw uit over het geknoei waarmee de afbraak van de distillatietorens werd aangepakt. "Neder-over-Heembeekis het beu de vuilbak van het gewest Brussel te zijn". Helmut Ulin schetste een beeld van de huidige toestand van de site en de eraan verbonden risico'S. Bogdan Van Doninck stelde de brief aan de bevoegde ministers voor die als petitie wordt verspreid. Het is deze brief die hieronder afgedrukt wordt: onderteken hem door volgend bericht te sturen naar janvancop@hotmail.com:

“Ik onderteken de brief van het comité “SOS Volksgezondheid Marly” aan de bevoegde ministers”

met daarbij naam, adres en eventueel de vereniging in wier naam u spreekt.
Wij vragen u ook deze petitie onder al uw kennissen te verspreiden.
Als u lid bent van een vereniging, vragen wij u de petitie door uw vereniging te laten ondersteunen.

De werken op de Carcoke-site zijn tot 15 januari stilgelegd. Wij weten momenteel niet wat er daarna zal gebeuren, maar wij willen op 15 januari een eerste keer een lijst van ondertekenaars aan de ministers meedelen om onze eis van openbaarheid kracht bij te zetten.

Als u wil meewerken met het comité, laat dat dan ook aan Jan Vancoppenolle weten (0486/47.68.53)

Met vriendelijke groeten,

Jan Vancoppenolle, Emiel De Filette, Bogdan Van Doninck

BRIEF AAN DE BEVOEGDE MINISTERS

“SOS-Volksgezondheid Marly”
p/a Jan Vancoppenolle
de Villegasstraat de Clercampsstraat 147
1853 Strombeek-Bever

Strombeek-Bever, 26 december 2003.

Mevrouw Freya Van den Bossche, Minister van Leefmilieu
De heer Rudy Demotte, Minister van Volksgezondheid

Mevrouw Adelheid Byttebier, Vlaams minister van Gezondheid
De heer Ludo Sannen, Vlaams minister van Leefmilieu

De heer Didier Gosuin, Brussels minister van Leefmilieu
De heer Jos Chabert, Brussels minister van Openbare Werken


Betreft: afbraak van Carcoke-Marly


Mevrouwen en heren ministers,


Het comité “SOS-Volksgezondheid Marly” is verontwaardigd over de gebrekkige, tegenstrijdige en opzettelijk verdraaide informatie die de verschillende overheden de bevolking hebben verschaft over de afbraak van de Marly-Carcokesite en met de brand die verschillende dagen op de site heeft gewoed.
Daarom stelt het comité volgende eisen om de volksgezondheid veilig te stellen en de ongerustheid bij de bevolking weg te nemen.

1. Informatie over de gevolgen van de brand.
De bevolking heeft recht op volledige en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de brand en zijn gevolgen:
- Op welke wijze werd de afbraak van de site voorbereid en welke veiligheids- en toezichtsmaatregelen werden er getroffen?
- Waardoor werd de brand veroorzaakt?
- Wat waren de gevolgen van de brand inzake uitstoot en neerslag van giftige producten?
- Welke maatregelen kunnen er nu nog genomen worden om de schadelijke gevolgen weg te werken of verdere risico’s te vermijden?

2. Informatie over de verdere afbraakwerken.
- Werd er een inventaris opgesteld van de verschillende stoffen die een potentieel gevaar voor de volksgezondheid betekenen? (teerproducten, koolstofafval, resten van chemische producten, cyanide, asbest)?
- Welke veiligheidsmaatregelen zullen er worden er getroffen tijdens het opruimen van de resten van de vroegere productie, bij de verwerking, het transport en het storten van de afval?
- Op welke manier zal er toezicht worden gehouden op de verdere afbraakwerken om nieuwe gevaren voor de volksgezondheid en voor de veiligheid van het betrokken personeel te vermijden?

Het comité “SOS-Volksgezondheid Marly” staat erop dat de betrokken overheden vóór de hervatting van welke werken op de site dan ook, de bevolking correct voorlichten over wat er gebeurd is en aankondigen op welke wijze zij de bevolking doorlopend zullen informeren over de geplande en uitgevoerde werkzaamheden.
Het comité “SOS-Volksgezondheid Marly” wenst dat alle stappen die de overheden doen, geschraagd worden door rapporten van technische en wetenschappelijke experts en dat deze rapporten worden openbaar gemaakt.

Het comité rekent erop dat de bevolking de beschamende taferelen uit het verleden bespaard blijven en dat de overheden hun verantwoordelijkheid zullen nemen i.v.m. de veiligheid van de werken en de informatie aan de bevolking.


Met de meeste hoogachting,


Jan Vancoppenolle Emiel De Filette

persconferentie 26.12.03
by Jan Vancoppenolle Monday, Dec. 29, 2003 at 10:40 PM
janvancop@hotmail.com

persconferentie 26.1...
im001392.jpg, image/jpeg, 700x381

persconferentie 26.12.2003
by Jan Vancoppenolle Monday, Dec. 29, 2003 at 10:40 PM
janvancop@hotmail.com

persconferentie 26.1...
im001395.jpg, image/jpeg, 700x473