arch/ive/ief (2000 - 2005)

Allemaal gelijk! Allemaal burgers!
by european ass. for protection of human rights Monday, Dec. 22, 2003 at 6:05 PM

Hieronder volgt een petitie om het burgerschap van de EU open te stellen voor al haar inwoners, ongeacht hun nationaliteit. Dit doel kan alleen bereikt worden als meer dan één miljoen mensen uit alle landen van de EU deze petitie ondertekenen. Om dit te bereiken zoeken wij partners om deze campagne te promoten en in alle landen van de EU handtekeningen te verzamelen. (de petitie is in alle talen van de EU beschikbaar)

ALLEMAAL GELIJK! ALLEMAAL BURGERS
EEN MILJOEN HANDTEKENINGEN
EUROPEES BURGERSCHAP VOOR ALLE INWONERS

In de ontwerpgrondwet van de EU wordt, net als in de vorige Verdragen, bepaald dat eenieder "die de nationaliteit van een lidstaat bezit" burger van de Unie is. Deze bepaling, waardoor 15 miljoen personen die afkomstig zijn uit derde landen van het Europese burgerschap worden uitgesloten, was en is onaanvaardbaar voor ons.

Als deze grondwet wordt goedgekeurd, wordt er een regel van kracht op grond waarvan tenminste één miljoen burgers uit de diverse lidstaten de Commissie kunnen verzoeken een initiatief te ontplooien (art.I-46-4). Vandaar het idee om deze petitie op te stellen en meer dan een miljoen handtekeningen in de diverse landen van de EU te verzamelen om de volgende nieuwe definitie van het Europese burgerschap te vragen:

"Burger van de Europese Unie is eenieder die op het grondgebied van een lidstaat woonachtig is of de nationaliteit van een lidstaat bezit".

De handtekeningen zullen aan de diverse regeringen van de Europese Unie, de Commissie en het Europees Parlement worden aangeboden, ongeacht het resultaat van de onderhandelingen over de nieuwe Europese grondwet.

Allemaal burgers?
by Charlotte Wednesday, Dec. 24, 2003 at 9:31 AM
Rappie@hotmail.com

Ik denk dat Europese burgers eerst en vooral de nationaliteit van een van de europese lidstaten horen te bezitten. Die nationaliteit kan dus aangevraagd worden. Daarvoor moeten kandidaten natuurlijk aan een reeks voorwaarden voldoen, dat is niet meer dan normaal.
Persoonlijk denk ik dat het zeer belangrijk is dat alle kandidaten zich bereid én bekwaam tonen om zich aan onze manier van leven en onze gewoonten aan te passen. Want anders gaat europa in minder dan geen tijd op de derde als het niet de vierde wereld is lijken.
En daar gaat niemand van vooruit.