arch/ive/ief (2000 - 2005)

Daniël Coppens onschuldig in gevangenis
by betrokken ouders Monday, Dec. 22, 2003 at 4:32 PM
betrokkenouders@yahoo.com

Daniël Coppens, de man die vorig jaar onterecht werd veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens seksueel misbruik van zijn dochters, is donderdagmorgen in een school in Assebroek bij Brugge aangehouden.

Daniël Coppens onsch...
ann.jpg, image/jpeg, 349x361

Daniël Coppens onschuldig aangehouden na een jaar voortvluchtigheid.

Daniël Coppens, de man die vorig jaar werd veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens seksueel misbruik van zijn dochters, is donderdagmorgen in een school in Assebroek bij Brugge aangehouden. Coppens bleek onder invloed van pillen, alcohol en andere verdovende middelen. Hij werd overgebracht naar het Sint-Jansziekenhuis in Brugge.

Coppens heeft steeds de hem ten laste gelegde feiten ontkend. Hij werd veroordeeld op basis van een verklaring van zijn dochter.
De publieke opinie is niet gauw geneigd een gerechtelijke veroordeling in twijfel te trekken. Maar daar zijn in dit geval alle redenen toe.
Daniël Coppens was namelijk verwikkeld in een scheiding en de verklaring maakt deel uit van de campagne tegen hem.

Zijn eigen dochter An heeft spijt gekregen over de beschuldigingen tegenover haar vader en heeft ze in een brief aan de rechtbank teruggetrokken. Ze schrijft ze toe aan nefaste beïnvloeding tegenover haar vader. Zij erkent nu in de hierbij gepubliceerde brief dat de beschuldigingen gefantaseerd waren en dus vals zijn.

In dat licht moeten we dan ook spreken over een gerechtelijke dwaling in de zaak van Daniël Coppens. In dat licht moeten we ons ook inleven in de afschuwelijke psychische toestand van de man, die eerst voor de rechtbank en ook voor de pers en het publiek de diepe vernedering heeft moeten ondergaan dat hij zijn eigen kind geweld heeft aangedaan, die dan de veroordeling vanwege het gerecht niet heeft willen aanvaarden en wanhopig op de vlucht is geslagen. Een heel jaar heeft hij in de droevigste omstandigheden ondergedoken geleefd tot ze hem op 18 december 2003 in een psychisch en lichamelijk verwaarloosde staat hebben gevonden en meegenomen. Hij werd meteen naar een ziekenhuis gevoerd, waar hem de nodige verzorging werd verstrekt.

De rechtsgang van de zaak Coppens tot nu :


Die laatste verklaring van de procureur-generaal moet zeker op haar waarde worden getoetst. Ze zou kunnen dienen voor de gerechtelijke instanties om zich in te dekken tegen mogelijke pogingen om alsnog justitie verantwoordelijk te stellen voor "een gerechtelijke dwaling". In feite is dat een gejuridiseerd standpunt dat wel in tegenspraak kan worden geacht met de feitelijkheid van de situatie : is Coppens nog schuldig te achten na de duidelijke verklaring van zijn dochter An?

Het minste wat we hier kunnen verwachten is dat de betrokken rechtbank zijn zaak opnieuw overweegt in het licht van de verklaring van zijn dochter An en dat het proces herzien wordt.
In afwachting moet Daniël Coppens in voorwaardelijke vrijheid worden.

Valt een dergelijke herziening gunstig uit en blijkt de gerechtelijke dwaling, dan heeft Daniël Coppens ten volle recht op een volledige en volwaardige rehabilitatie.

opletten
by natan Tuesday, Dec. 23, 2003 at 1:00 AM
natanhertogen@yahoo.com

Voor hetgeen ik opgevangen heb van deze zaak (via de morgen) blijkt zijn dochter later haar verklaring tegen haar vader (na ze te hebben ingetrokken) nog eens te hebben bevestigd. Het lijkt een erg moeilijke zaak, waar niet zomaar kant in kan gekozen worden.
Daarbij sprak de man in een interview openlijk over zelfmoord. Misschien is het dus maar beter dat hij vanaf nu zijn dagen onder toezicht in een gevangenis kan doorbrengen, dan doet hij geen domme dingen.
Ik ben het er mee eens dat de ganse zaak moet herbekeken worden en het zou goed zijn moest jullie organisatie daar iets kunnen toe bijgragen, maar behandel de man dan aub wel als wie hij is en niet als symbool voor jullie eigen strijd. Dat zou heel achtenswaardig zijn.

succes