arch/ive/ief (2000 - 2005)

Binnekort in Antwerpen: volksraadpleging over de privatisering en inkrimping van de openba
by Comité SOS Openbare ziekenhuizen Friday December 19, 2003 at 03:32 PM
mie.branders@antwerpen.be

Het Comité SOS Openbare ziekenhuizen is gealarmeerd door de belsissingen stad- en OCMW-bestuur over de inkrimping en privatisering van de openbare ziekenhuizen. Als tegenactie willen ze gebruik maken van de mogelijkheid om gemeentelijke volksraadplegingen te organiseren.

Oproep aan de Antwerpse bevolking
Werk mee aan een volksraadpleging over de openbare ziekenhuizen


Het stadsbestuur en het OCMW-bestuur beslisten om de OCMW-ziekenhuizen onder te brengen in een privaatrechterlijke vzw ZINA. Het ziekenhuisaanbod wordt grondig ingekrompen, door sluitingen en herstructureringen. Zij deden dit zonder personeel en bevolking grondig in te lichten en zonder naar hun, onze en uw mening te vragen. De gevolgen voor bevolking en personeel zijn nochtans zeer ernstig.

Voor de bevolking betekent dit op korte termijn:
· sluiting van de geriatrische kliniek Gallifort, waardoor de geriatrische patiënten in het noordelijk deel van de stad geen openbaar ziekenhuis meer hebben
· sluiting van St Elisabeth als acuut ziekenhuis en stopzetten van een volwaardige spoeddienst in St Elisabeth ( Elisabeth heeft 24.000 patiënten per jaar…)
· de bezettingsgraad van de bedden wordt opgedreven tot boven de 90%, wat problemen zal geven in de winter, bij epidemies, maar ook op het vlak van sneller (te snel?) ontslagen van patiënten en van langere wachttijden
· het invoeren van voorschotten tot 100 euro te betalen bij elke raadpleging of opname in het ziekenhuis
· doordat de stad in de toekomst de financiële tekorten niet meer zal bijpassen en de afdelingen zelf budgettair verantwoordelijk zullen zijn, zullen opnames van betalings-onzekere patiënten onder druk komen te staan
Voor het personeel betekent dit op korte termijn
· het verlies van 625 voltijdse jobs (het gaat dus over meer mensen door het deeltijds werk). Dat zal gebeuren door naakte ontslagen, niet-verlengen dan contracten van bepaalde duur, overplaatsingen naar andere OCMW- en stadsdiensten, vervroegd pensioen
· grotere flexibiliteit en mobiliteit tussen de verschillende ziekenhuizen
· het verhogen van de werkdruk o.a. door arbeidsduurvermeerdering
· overplaatsingen met grote verplaatsingen van en naar het werk als gevolg

Door de overgang van de ziekenhuizen van het OCMW naar een vzw, komt de financiering in gevaar. Aangezien de ziekenhuizen juridisch geen openbare dienst meer zijn, moeten ze zelfbedruipend zijn. Daarbovenop moeten ze de vroegere schulden nog mee afbetalen. Zelfs met grote besparingen op de rug van het personeel en patiënten is er geen zekerheid over het voortbestaan in de toekomst.
Iedereen is het erover eens dat ziekenhuizen in de grootsteden met hun grotere sociale opdracht ondergefinancierd worden vanuit de federale overheid. Nochtans start het ZINA-project zonder hierrond een oplossing te hebben.

De drempels om in een ziekenhuis verzorgd te worden, zullen verhogen: door de afstanden, de grotere kosten, de wachttijden zullen mensen zich minder gemakkelijk zich laten verzorgen. Ook mensen met besmettelijke ziekten zullen slachtoffer worden van deze uitsluiting. Niet alleen de individuele gezondheid, maar ook de volksgezondheid in het algemeen komt zo in gevaar door deze plannen.

Patiënten, personeel, huisartsen en andere bezorgde Antwerpenaars hebben zich verenigd in het comité SOS Openbare Ziekenhuizen.
Wij willen dat de burger betrokken wordt bij zo'n belangrijke beslissing in verband met onze huidige en toekomstige gezondheid, en die van onze ouders en onze kinderen.
Wanneer 45.000 Antwerpenaren boven de 16 jaar en van gelijk welke nationaliteit ons verzoekschrift ondertekenen is het stadsbestuur verplicht een volksraadpleging te organiseren waarin alle Antwerpenaars hun mening kunnen geven over de toekomst van de openbare ziekenhuizen.