arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen privatisering vand e openbare ziekenhuizen
by mie branders -Comité SOS Openbare ziekenhuize Friday December 19, 2003 at 03:28 PM
mie.branders@antwerpen.be

Stad- en OCMW-bestuur beslisten de openbare ziekenhuizen onder te brengen in een privaatrechterlijke vzw. Maar nog voor de oprichting nemen ze een loopje met de wettelijke en democratische verplichtingen, dat belooft!

Comité SOS Openbare ziekenhuizen
Persmededeling 18 december 2003.

Volksraadpleging over privatisering en inkrimping van openbare ziekenhuizen komt eraan !
Onwettelijkheid bij de oprichting van ZINA is extra-argument!

Goede morgen allemaal,

Misschien is het voor jullie vandaag wel een goede morgen, maar de vele duizenden zieken die rekenen op de Antwerpse OCMW-ziekenhuizen zullen vanaf 2004 dikwijls minder mooie morgenden meemaken.
We hebben ons met patiënten, ziekenhuispersoneel, huisartsen, basisgroepen en andere bezorgde burgers bijeen gezet om te protesteren tegen de inkrimping en de privatisering van de openbare ziekenhuizen en het comité
SOS Openbare Ziekenhuizen opgericht.
Wij gaan ervan uit dat de bevolking in deze belangrijke materie zijn stem moet kunnen laten horen. We gaan gebruik maken van het democratisch recht om via een verzoekschrift een gemeentelijke volksraadpleging te bekomen. Dat is
allemaal in een laatste fase van uitvoering en van zodra we daar meer over weten, zullen jullie de eerste zijn die het horen. Initiatiefnemers van deze volksraadpleging zijn Mie Branders, huisarts, Koen Calliauw, onafhankelijk
districtsraadslid, Erik Lauriks, syndicaal afgevaardigde in de gezondheidszorg en Stef S'Jongers, syndicaal afgevaardigde in de scheikunde.

Maar toch willen we nu al jullie aandacht voor het volgende.
Bij ons onderzoek stelden we vast dat wettelijke en democratische verplichtingen gewoon niet zijn nageleefd bij de oprichting van ZINA. De OCMW-raad heeft op 22 juli beslist tot de oprichting van de vzw ZINA.
Volgens artikel 135ter van de OCMW-wet is zo'n besluit o.a. onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad. Het OCMW heeft de gemeenteraad niet gekend. Gevolg is dat de gemeenteraad dat besluit niet heeft kunnen bespreken en goed- of afkeuren.

Dat werpt toch een aantal belangrijke vragen op.
1. Is de oprichting, het bestaan en het operationeel worden van ZINA op 1 januari 2004 wel wettelijk? Wat met de arbeidsovereenkomsten van de contractuelen die op 1 januari veranderen van werkgever, van het OCMW naar ZINA, een werkgever die juridisch misschien niet bestaat? Wat met andere contracten die na 1 januari in naam van ZINA worden getekend of overgenomen?
2. Wat gaat de toekomst brengen als al van voor de oprichting van ZINA een loopje genomen wordt met de wettelijkheid en de democratie, dat vragen we ons af. Door het loslaten van de financiële verantwoordelijkheid van de stad tegenover de ziekenhuizen, is gans de operatie een sprong in het onbekende, die evengoed in een Sabena-scenario kan eindigen. Als men dan bovendien zijn
wettelijk verplichtingen op het vlak van de democratische controle niet nakomt...

Binnenkort in Antwerpen te ondertekenen: het verzoekschrift voor een volksraadpleging over de inkrimping en de privatisering van de OCMW-ziekenhuizen.

Meer info
Namens de intiatiefnemers
Mie Branders, 0486/915248