Syndicalisten/Staking bij UUNEt tegen ontslag twee vakbondsafgevaardigden by raf Friday December 19, 2003 at 12:34 PM |
raf.custers@euronet.be |
In het ICT-bedrijf UUNet in Diegem is vrijdag gestaakt tegen het ontslag van twee syndicalisten van de christelijke vakbond LBC-NVK. Een 40-tal vakbondsafgevaardigden van andere ICT-bedrijven uit Brusselse blokkeerde uit solidariteit een tijdlang het bedrijfsterrein van UUNet en Worldcom, de telecom-onderneming waarmee UUNet aan het samensmelten is. Vakbondssecretaris Koen Dries bestempelt het conflict bij UUNet als 19-eeuws.
De directie van UUNet heeft op donderdag 18 december een eerste LBC-delegee afgedankt en gezegd dat de tweede vandaag vrijdag zou volgen. Daarop voerden de zowat 60 werknemers van UUNet de daad bij het woord: ze hadden een tijd geleden afgesproken dat ze een stakingsactie zouden voeren als er syndicalisten ontslagen zouden worden. Zo geschiedde. Aan het bedrijf aan de Culliganlaan staat er een stakerspiket. Het management dreigde met sancties en een 15-tal werknemers ging via een onderaardse toegang toch het bedrijf binnen.
Volgens Koen Dries van LBC-NVK is het ontslag van I.D. en K.S. door UUNet geen toeval. UUNet is aan het samensmelten met telecomoperator Worldcom en die Amerikaanse groep wil elke vorm van vakbondswerking buitenhouden. De CEO van Worldcom is voor de vakbonden geen onbekende. Eind de jaren '90 heeft hij, toen als CEO van Digital, ook al openlijk de confrontatie met de personeelsafgevaardigen gezocht.
"Wat we nu bij Worldcom en UUNet meemaken, is uitzonderlijk"', zegt Dries. Worldcom (bekend van een schandaal met "creatieve" boekhouding in de VS) lapt kennelijk een reeks wettelijke verplichtingen aan zijn laars. Het heeft geen boekhouding en jaarrekeningen en het paste het afgelopen jaar geen index-verhoging toe. "Hier kunnen ze niet knoeien met de boekhouding omdat er geen boekhouding is", aldus Dries.
De niet-bestaande rekeningen worden wel te pas en te onpas gebruikt om beslissingen van het management te verantwoorden. "Het personeel is dat grondig beu", zegt Koen Dries. "Het zijn veelal jonge en zeer gemotiveerde werknemers die feitelijk het bedrijf op hun wilskracht rechthouden terwijl ze daarvoor op geen enkele manier door het management worden beloond. De twee ontslagen vakbondsmensen hebben relatief hoge verantwoordelijkheden in het bedrijf en zijn al jaren bezig met het rechttrekken van die onwettelijke toestanden. Daar steekt het bedrijf ".
Volgens Dries zoekt Worldcom-UUNet "op een typisch Amerikaanse manier de frontale aanval tegen elke vakbondswerking". Dat zou een serieuze misrekening kunnen zijn. De laatste jaren is de sector van de nieuwe technieken (ICT) volgens Dries immers "syndicaal volwassen geworden". Ten tijde van de laatste sociale verkiezingen in 2000 hadden veel van deze ICT-bedrijven nog geen vakbondswerking. Maar die achterstand is ingelopen. Vandaar ook de mobilizatie vrijdagochtend van een 40-tal vakbondsafgevaardigden uit andere ICT-bedrijven uit het Brusselse die aan de werknemers van UUNet hun solidariteit kwamen betuigen.