arch/ive/ief (2000 - 2005)

Onaangekondigde ontruiming van de Iraanse vluchtelingen uit de lokalen van de U.L.B.
by Steuncomité Iraanse Vluchtelingen Wednesday December 17, 2003 at 05:05 PM

Deze morgen om 6u is de politie binnengevallen in de localen van de ULB waar de Iraanse vluchtelingen verblijven. De Iraanse vluchtelingen werden bevolen om onmiddellijk de localen te verlaten en werden in een politiebus rijkswacht afgevoerd. Deze interventie is het gevolg van een rechterlijke beslissing naar aanleiding van een eenzijdig verzoekschrift van de ULB. Gisterenavond hebben leden van het steuncomité opnieuw getelefoneerd met Fabrizio Buccela, vice-voorzitter van de ULB. Hij heeft ons op geen enkel moment gezegd dat een juridische procedure ingezet werd en dat een dergelijke beslissing genomen werd...

Bij de motivatie van haar beslissing beweert de ULB dat er een politiek akkoord gesloten was tussen de Iraanse vluchtelingen en de bevoegde Belgische autoriteiten. Indien dit waar is, waarom respecteert de Dienst Vreemdelingenzaken haar beslissingen niet? Waarom heeft de Dienst Vreemdelingenzaken tot nu toe vier negatieve beslissingen genomen op een totaal van acht beslissingen? De Iraanse vluchtelingen werden gearresteerd en overgebracht naar een politiecommissariaat waarvan men geweigerd heeft ons de naam te geven. Hun identiteit zal er gecontroleerd worden. De advocaten van de groep van de Iraanse vluchtelingen werden gecontacteerd opdat de vluchtelingen zo snel mogelijk vrij gelaten worden. Dit zou normaal gezien zo snel mogelijk moeten gebeuren gezien het feit dat de Iraanse vluchtelingen een nieuwe asielaanvraag in gediend hebben en dat zij bij gevolg wettelijk verblijven op het Belgisch grondgebied.

Wat duidelijk is voor de Iraanse vluchtelingen is dat er geen duurzame waarborgen zijn wat betreft de toepassing van de gemaakte afspraken en akkoorden. De ULB draagt met deze operatie bij aan het uit elkaar trekken van de groep en verzwakt de collectieve actie van de Iraanse vluchtelingen.
Wat deze morgen gebeurt is, is wel degelijk het bewijs dat een georganiseerde beweging van vluchtelingen en mensen zonder papieren storend is voor de Belgische autoriteiten. In samenwerking, voor de gelegenheid, met de universitaire overheid hebben deze alles in het werk gesteld om de beweging te breken.

Om tegen deze gang van zaken en meer bepaald te protesteren wordt om 13u vandaag een protestactie georganiseerd voor het rectoraat van de ULB.

CONTACT : Philippe CLAUDEL – Ruben Vandevyvere 0485 94 98 93