arch/ive/ief (2000 - 2005)

Saddam Hoessein, de gevangene met een naam
by christophe callewaert Wednesday December 17, 2003 at 04:07 PM

Saddam Hoessein is niet de enige gevangene van de Amerikaanse troepen in Irak. Volgens de officiele cijfers van de Coalition Provisional Authority, zoals de administratie van de bezettingsmacht heet, houden de coalitietroepen 5.500 Iraakse gevangenen vast.

Hun namen staan op de lijsten die hangen aan de muren van het hoofdkwartier van de Iraakse Orde van Advocaten. Volgens de vice-president van deze vereniging Kamal Hamdoun bedraagt het echte aantal gevangenen wellicht het dubbel. Ook bronnen binnen het leger gewagen van 'minstens 10.000 krijgsgevangenen'. Andere Iraakse bronnen schatten het aantal gevangen zelfs op 50.000.

De meeste van die gevangenen zitten vast voor onbepaalde tijd en zonder officiele klacht of beschuldiging. Een Iraakse advocaat getuigt dat hij na maanden aangedrongen te hebben bij de Amerikaanse bezetter van zijn 20 clienten nog altijd niet te weten is gekomen waarom ze vastzitten. Heel algemeen worden de gevangenen vastgehouden wegens terrorisme. Eén jongen die vrijgelaten werd, kon zijn arrestatieformulier meegritsen. In het vakje "Reden voor de arrestatie" stond doodleuk geschreven: "plande een moordaanslag op Tony Blair". De jongen gaat er van uit dat het een grap is.

De situatie in de gevangenissen is onmenselijk. Familie krijgen de gevangene niet te zien. De meeste families weten niet eens waar hun zoon of vader wordt vastgehouden. Wie een gevangene wil bezoeken moet het nummer van de gevangene kennen. De meeste families krijgen dat nummer enkel te pakken via vrijgelaten gevangenen die stukjes stof met daarop gekrabbelde berichten naar buiten weten te smokkelen. En zelfs met nummer is het moeilijk om de gevangenen te ontmoeten. Een man die zijn zoon ging opzoeken, kreeg van de bewakers te horen dat hij binnen vier maanden nog eens opnieuw mocht proberen.

Prikkeldraad
Amnesty International heeft het in een rapport over gevangenen die gemarteld werden. Zelfs zijn ze er nog niet in geslaagd een gevangenis binnen te geraken. Zij moeten zich noodgedwongen baseren op getuigenissen van vrijgelaten gevangenen. Die hebben het over martelpraktijken en onmenselijke omstandigheden. Ze klaagden over lange periodes zonder slaap en gevangenen die gedwongen werden recht te staan in een ongemakkelijke posities. De Amerikaanse NGO, Christian Peace Team haalt in een rapport voorbeelden aan van gevangenen wiens teennagels werden uitgetrokken, die slaag kregen of die lange tijd aan de brandende zon werden blootgesteld.

Tot 1 oktober zaten 1200 gevangenen opgesloten in Camp Cropper nabij de luchthaven van Bagdad. Ze zaten opgééngepakt achter prikkeldraad. Schuilen voor de zon konden ze enkel in veel te kleine tenten. Toiletten moesten ze zelf uitgraven in de grond. Het kamp werd gesloten op bevel van het hoofd van de Amerikaanse bezettingsmacht Paul Bremer toen het wat te veel begon op te duiken in rapporten van mensenrechtenorganisaties. Een kolonel van het Amerikaans leger gaf verontschuldigend toe dat het kamp maar op 250 gevangenen voorzien was. De minder zichtbare gevangenissen blijven ondertussen gewoon doorgaan met deze praktijken.

Bronnen:
The Olympian, 9 oktober 2003
Occupation Watch, 28 november 2003
Christian Peace Team

aanvulling
by Guido Wednesday December 17, 2003 at 06:35 PM

Vrijdag 12 december werd er geprotesteerd in Bagdad door een 100-tal mensen. Ze betoogden tegen het feit dat Irakezen die door de bezettingstroepen werden gearresteerd, geen toegang hebben tot advocaten, hun familie,...

Volgens de demonstranten houden de bezettingstroepen al zo'n 18.000 mannen gevangen. De bezettingstroepen houden het op 5000 gevangenen.

Bron:

http://www.thedailystar.net/2003/12/13/d31213130172.htm


Op onderstaande link
http://archive.indymedia.be/news/2003/12/78733.php

kan je wat artikels vinden over Irak, o.a. over het aantal gewonden. Sites als Bodycount, Occupationwatch zullen het nu nog een stuk moeilijker hebben
om gewonden te tellen. Ze baseerden hun tellingen op aantallen van gewonden die in de pers verschenen en op mummers van gewonden die hen werden gegeven door dokters in hospitaals in Irak. Vele gewonden en doden zullen nooit geteld zijn, omdat ze nooit in een hospitaal terecht geraakt zijn.


"the US occupation authority" geeft nu de opdracht/verbod gegeven dat er geen aantallen van gewonde en dode mensen meer mogen geteld worden.

"In a crude effort to cover up the extent of its crimes in Iraq, the US occupation authority has brought pressure to bear on the country’s health ministry officials to halt a count of civilians killed and injured during the US-led invasion in March and subsequently."
http://www.wsws.org/articles/2003/dec2003/iraq-d15.shtml