arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Morgen voert de zoveelste charge uit op de weekendstaking bij de Antwerpse bibliotheken
by Lin Van Rompaey Monday December 15, 2003 at 04:54 PM
info@vonk.org 03/295.58.19

Het regent aanvallen op het personeel van de Antwerpse bibliotheken dat al 9 maanden in staking is. Terwijl de Raad van Bestuur via een brief aan het personeel manoeuvreert om hun staking te stoppen zonder iets te bekomen, ging De Morgen in haar editie van 13 december frontaal in de aanval. Dit keer is het Karl van den Broeck, ‘chef cultuur’ van de krant, die in een opiniestuk doorspekt met leugens de staking in een slecht daglicht wil stellen. ‘Chef propaganda’ lijkt ons een betere titel voor dit heerschap. Lin van Rompaey, ACOD-hoofdafgevaardigde bibliotheken, geeft hem lik op stuk.

De Morgen voert in haar editie van 13 december de zoveelste charge uit op de negen maanden oude weekendstaking bij de Antwerpse openbare bibliotheken. Dat daarbij een virulent antisyndicalisme de boventoon voert zal de ervaren lezer van De Morgen niet meer verbazen. Reeds jaren doet de krant haar best te bewijzen dat ze onafhankelijk is. Van de arbeidersbeweging wel te verstaan. Een onafhankelijke krant als deze dreigt elke rechtse pers ronduit overbodig te maken…

Deze keer is het Karl van den Broeck, ‘chef cultuur’ van de krant, die zowat uit zijn voegen barst van vakbondsnijd en daarbij standpunten inneemt die veel werknemers de wenkbrauwen zullen doen fronsen. We presenteren hieronder een bloemlezing van het gedachtegoed van deze chef van de antivakbondscultuur en dienen hem van antwoord.

"Het personeel van de bibliotheek staakt al negen maanden. Voor hooguit 50 euro en een Heilig Principe. En dat is niet minder dan een Nationale Schande."

Dit Heilig Principe – in de Newspeak van vandaag ook vaak ‘heilig huisje’, ‘dogma’, ‘verworven recht’ of ‘privilege’ genoemd – is inderdaad een belangrijk principe dat elk vakbondslid nauw aan het hart ligt. Namelijk dat werken op sociaal onvriendelijke uren hoger geprijsd moet worden door middel van shiftvergoedingen, premies voor nacht- en avondwerk, en dergelijke. Dat die consensus zich (nog) niet altijd weerspiegelt in gelijk welke cao in gelijk welk paritair comité doet aan die consensus geen afbreuk.

Essentieel is dat deze afspraak - en daar kan zelfs de grootste liberaal niet ongevoelig voor blijven - een marktprincipe weerspiegelt: werken op sociaal onvriendelijke uren eist zijn tol. Familie- en gezinsverbanden worden op de proef gesteld, ouders hebben minder tijd voor hun kinderen, kortom er wordt krediet genomen op de tijd die we sociaal kunnen besteden, op het sociale weefsel van de samenleving. De econoom die ons tot op cijfers na de komma zal berekenen hoeveel een aantasting van het sociale weefsel ons kost zal nog moeten geboren worden, net zoals diegene die ons de kostprijs van het broeikaseffect kan berekenen. Maar beide zijn reëel.

Een hogere prijs voor sociaal onvriendelijke uren drukt wellicht niet eens de werkelijke kostprijs ervan uit, maar zet wel een rem op het gebruik ervan. Als we de bibliotheken elke avond open willen houden is dat een optie, maar die kost geld. Gelukkig maar, want als het niet zo was, dan zou men de klant, die evengoed werknemer is, op gelijk welk ogenblik kunnen laten werken voor géén geld, zonder financiële gevolgen voor de werkgever.

There is no such thing as a free lunch, iemand betaalt altijd ergens de rekening, en uiteindelijk betalen we ze allemaal samen. De vraag is dus of al die vermeende klantvriendelijkheid wel zo klantvriendelijk is. Willen we elkaar in naam van de klantvriendelijkheid almaar verder over de kling jagen? Willen we dat de mens in dienst staat van de economie, of omgekeerd? Moeten we de bibliotheek 's nachts openen omdat de mensen overdag geen tijd meer hebben om ze te bezoeken, of moeten we ervoor zorgen dat ze overdag opnieuw tijd hebben?

De lezende Antwerpenaar kan trouwens nu reeds op elke dag van de werkweek op één of meer plaatsen terecht voor het ontlenen of terugbrengen van boeken tot 20 uur ’s avonds. Daar heeft het personeel nooit een probleem mee gehad. Integendeel was het het management dat het aantal avondopeningen de laatste jaren heeft gereduceerd om besparingsredenen. Laten die dames en heren dus alstublieft zwijgen over klantvriendelijkheid.

"Ondertussen versleet het stadsbestuur twee bemiddelaars in het conflict."

Nu ja, bemiddelaar(s) is veel gezegd, en verslijten ook. De eerste, Bart Canfyn, was inderdaad snel versleten want hij vertrok al na enkele weken naar Portugal om van daaruit de fado te promoten. Maar bemiddelaar kon hij bezwaarlijk worden genoemd, vermits hij de afgevaardigde was van de schepen van Cultuur, Eric Anthonis. Zo beschouwd is ACOD-secretaris Guy Lauwers bijvoorbeeld ook een bemiddelaar. De tweede, Roger Serbruyns, was wel degelijk een officiële bemiddelaar die naar Antwerpen werd gestuurd door minister Vandenbroucke. Hij werd echter niet versleten maar naar huis gestuurd. Door het college wel te verstaan, niet door de vakbonden. De grote fout van deze man was namelijk dat hij wel degelijk wou bemiddelen.

"De top van de vakbond, en dan vooral van de machtige socialistische bond, heeft weinig greep op de harde kern van vakbondsafgevaardigden in de bibliotheek. Guy Lauwers spreekt in de bibliotheek strijdlustige taal, maar doet er wel alles aan om het conflict klein en lokaal te houden. Insiders verwachten echter niet dat hij de stakers zal dwingen om hun actie te beëindigen."

Hier manifesteert zich het merkwaardige denken van Van den Broeck over democratie in het algemeen en vakbondsdemocratie in het bijzonder. De ideale vakbond volgens Van den Broeck is een vakbond die stakers dwingt om hun acties te beëindigen. Het soort vakbonden zoals het bestond en bestaat onder dictatoriale regimes. Niet een ‘harde kern van vakbondsafgevaardigden’ maar algemene ledenvergaderingen van ACOD en CCOD beslisten in november bijna unaniem om de actie verder te zetten. Democratie dachten wij. Neen, ‘de basis gijzelt de top’ volgens Van den Broeck. Is dit een grap of is het om mee te huilen?

"Volgend jaar in maart worden er immers sociale verkiezingen gehouden en elke vakbond wil zich nu profileren als de meest onbuigzame."

Schoenmaker blijf bij uw leest, in casu de cultuurpagina’s. In de openbare sector worden er geen sociale verkiezingen gehouden.

"Het stakingswapen is hét ultieme wapen van elke vakbond. Als je het negen maanden na elkaar hanteert, moet daar een hele goede reden voor zijn. Die ontgaat mij, en met mij vele duizenden Antwerpenaars en buitenstaanders, echter compleet."

Als de berichtgeving over het conflict van zo’n laag allooi blijft en de schrijvende pers enkel de spreekbuis wil zijn van het college dan zal daar weinig verandering in komen. Daar kunnen enkele duizenden pamfletten vanwege de ‘machtige vakbonden’ niet tegenop. Misschien verdient het aanbeveling om na negen maanden strijd ook de vakbondsafgevaardigden eens aan het woord te laten. Als dit door Van den Broeck niet als een gijzeling aangevoeld wordt natuurlijk…

objectief
by Karl van den Broeck Wednesday December 17, 2003 at 11:42 PM
karlvdb@demorgen.Be

Toch jammer dat u uw functie niet bekend maakt. Dan zouden de lezers van Indymedia weten dat u betrokken partij bent in het conflict. Van objectieve journalistiek gesproken.
K.

jah
by han Thursday December 18, 2003 at 01:17 AM

Aan de heer van De Morgen.
Objectieve journalistiek bestaat niet,Je kan streven naar objectiviteit, ...
Bovenstaand artikel is een scherpe aanklacht tegen de 'gekleurde' journalistiek van De Morgen.

Het is inderdaad spijtig dat de auteur zijn functie niet niet aangeeft, het zou zijn aanklacht alleen maar sterker maken. Daar de betrokken meestal weldeglijk een 'goede' bron zijn.

Uit bovenstdaandartikel kan ik opmaken dat veel feiten in Uw artikels niet helemaal stroken met de realiteit, en dat uw artikels doorspekt zijn van "Heilig Principe's" en "Nationale Schande's",...
Ik bergijp dat U dus een opninie stuk schreef in De Morgen.

Eigen aan een opiniestuk iss nu toch wel precies dat het niet eens de bedoeling heeft opbjectief te zijn.

groeten


han

Fijn
by karl Friday December 19, 2003 at 03:57 PM

Ik beweer niet dat objectieve journalstiek bestaat, ik vind het alleen zéér ondeontologisch om een artikel te publiceren op een zogenaamd 'onafhankelijke' nieuwssite en er niet bij te vermelden dat de auteur betrokken partij is in het conflict waarover geschreven wordt.

Waarom zegt Indymedia niet gewoon dat het een linkse (ultra-linkse) nieuwsdienst is. Daar is niks mis mee. Ik juich zo'n initiatief zelfs toe. Maar zomaar beweren dat julie 'onfhankelijk' zijn, dat is meer dan één brug te ver. Dit voorvalletje toont dit nog maar eens aan.
De Morgen mag dan al eigendom zijn van het 'grootkapitaal'. Tot nader order schrijven onze eigenaars niet zelf de artikels

Jullie beweren 'nieuws voor en door het volk' te brengen. Waarom drukken jullie dan persberichten van belangenorganisaties klakkeloos af. Dat doet Belga ook, daar hebben we Indymedia niet voor nodig.
Of zijn ze daar bij de ACOD nu ook al journalist?

beste
by han Friday December 19, 2003 at 10:44 PM

Vertelt U nu dat het ACOD 'ultra links' is??
Is dat niet een beetje overdreven??

Maar misschien raakt U daarmee wel de kern van de zaak, want voor de media en ook De Morgen zijn vakbonden 'ultra' links gespuis, die zich vastklampen aan ‘heilig huisje’, ‘dogma’, ‘verworven recht', ‘privilege’ ...

Het is nu toch precies daartegen dat bovenstaande ACOD militant reageert.

---
Wist U trouwens best Karl dat U als journalist ook lid kan worden van het ACOD? Of is dat iets dat niet kan op De Morgen. Maar dit geheel terzijde
---

Het stoort me ten zeerste dat jullie het er bij De Morgen zo moeilijk mee hebben om toe te geven dat het weldeglijk Vanthillo is die de plak zwaait.

Van Yves verwachten we niet beter dan een platitude over de Vantillo die zijn pen niet vasthoud, maar van de chef cultuur had ik toch wat meer reflectie verwacht over zijn eigen positie binnen De Morgen.

Wie heeft U aangeworen?
Wie heeft De Smet aangeworen?
Waarom is Paul Goossens vertrokken?
Wie heeft U nieuwe hoofredacteur aangeworven?
Hoeveel journalisten van De oude Morgen zijn nog op post?

De Morgen was ooit afhankelijk van zijn lezers en de sociale bewegingen waaruit de krant ontsond. Vandaag zijn de lezers een doelgroep die aan adverteerders wordt verkocht.

En U zou het toch moeten weten, want menig cultuurpagina dient enkel om adverteers te behagen.

Met indymedia zijn we er trots op dat we 'afhankelijk' zijn van onze lezers en de sociale bewegingen waaruit we ontsonden. We zijn vast van plan om die afhankelijkheid nog te verdiepen en te verbreden.

En ook platitudes als media van het volk voor het volk zijn we allang voorbij.
https://archive.indymedia.be/process/about.php?l=nl
Hier vind je hoe wij onszelf omschrijven.

In éé ding moet ik je gelijk geven. het is spijtig dat de auteur niet aangeeft dat ze ACOD militant is, het had haar artikel geloofwaardiger gemaakt.

groeten
han







aan Karl
by Guido Saturday December 20, 2003 at 01:31 AM

"De Morgen mag dan al eigendom zijn van het 'grootkapitaal'. Tot nader order schrijven onze eigenaars niet zelf de artikels."

Neen, erger zelfs, jullie schrijven niets kritisch over hen. :)

Hoeveel kritische artikels over Van Thillo?

Over het feit dat hij in de Club van Lorraine zit?

Douglas De Coninck
2003-11-22
Reporter
Hommeles binnen de miljonairsclub

"Om lid te worden van de exclusieve club betaal je jaarlijks 1.202 euro. Daartegenover staat dat je een zakenpartner kunt verblijden met een voortreffelijke lunch in het restaurant. Er is een limousine-service en een carwash-service. Er is ruimte voor seminaries, er is een fauteuilclub voor havanna-rokers, en wie lid is, kan er recepties of privé-feestjes organiseren. Maar wat mensen als Europees Commissaris Michel Barnier, Karel Van Miert, Etienne Davignon, Robert Collignon, Daniel Ducarme, Rik Daems, Serge Kubla, Léopold en Maurice Lippens, Philippe Maystadt, Didier Reynders daarbij ook wel verwachten, is een beetje zorgeloosheid."
http://www.demorgen.be/archief/index.html

Dhr.
Christian Van Thillo
ING Group Afgevaardigd bestuurder
De Persgroep

Erelid van de Club van Lorraine.

http://www.cerclelorraine.be/comite.cfm

zie ook:

http://archive.indymedia.be/news/2003/05/63590.php

http://archive.indymedia.be/news/2002/11/38741.php



"In één ding moet ik je gelijk geven. het is spijtig dat de auteur niet aangeeft dat ze ACOD militant is, het had haar artikel geloofwaardiger gemaakt."

ACOD-hoofdafgevaardigde van de openbare bibliotheken Lin Van Rompaey
http://www.vonk.org/CallReadOnly.asp?artikelID=458



voor
by Guido Saturday December 20, 2003 at 01:44 AM

wanneer, een kritisch artikel in De Morgen over:

Dhr.
Ric De Nolf
Roularta Media Group et VTM


Dhr.
Christian Van Thillo
Afgevaardigd bestuurder
De Persgroep


Baron
Albert Frère
http://www.cerclelorraine.be/comite.cfm


"Liefst zou Rik Denolf Metro omvormen tot een weekblad met advertenties die ook in de andere Roularta-bladen verschijnen. Maar de partners Concentra en NPM, de Nationale Portefeuille Maatschappij van baron Albert Frère, zien dat niet zitten."
http://www.6minutes.net/nl/media/0108.htm


"Drie kleine Murdoch(kjes") in eenzelfde clubje, daar kan toch zeker een kritisch artikel over geschreven worden, in de ONAFHANKELIJKE krant van VLAANDEREN?

blijkbaar
by Guido Saturday December 20, 2003 at 01:55 AM

is de emailaccount van karl:

karl.van.den.broeck@demorgen.be

http://cpprot.te.verweg.com/0029.html

en niet

karlvdb@demorgen.Be