arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Saddam werkt niet mee en is niet spraakzaam.'
by Agnes Monday December 15, 2003 at 11:31 AM

Bij de eerste berichten over de arrestatie van Saddam Hoessein werd door Generaal Ricardo Sanchez, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen ter plekke verklaard dat Saddam Hoessein zich zonder tegenspartelen had laten oppakken en spraakzaam was. Dat viel in slechte oren bij het Pentagon en paste niet in hun idee van een goede propaganda. Dus wordt vandaag, maandag 12 december het nieuws van zaterdag gewijzigd en wordt het "De voormalige Iraakse president Saddam Hoessein werkt níet mee met de coalitietroepen sinds hij zaterdag werd aangehouden nabij Tikrit." Dat meldt dus de Amerikaanse minister van Defensie en die kan het van in Washington natuurlijk beter weten dan de sufferds die erbij waren en alles uitgevoerd, gezien en gehoord hebben.

Gecorrigeerd nieuws dus: "Saddam werkt niet mee en is niet spraakzaam."

Wat Rummy ons wil laten geloven is: "Hij werkt niet mee in de mate van het mogelijke en hij praat niet."

Wat een vervelende man is die Saddam Hoessein toch. Ze vinden hem in een nauwe, vuile put vol modder, onder de grond zonder telefoon, totaal vervuild en verwilderd. Hij was bijna blij met zijn arrestatie omdat hij eindelijk eens een bad zou kunnen nemen, maar zeggen wat Rummy graag horen wil, dat deed de ondankbare vlegel niet.

Volgens het tijdschrift Time antwoordde hij op de vraag of hij massavernietigingswapens bezat: "Nee, zeker niet. Jullie hebben dat verzonnen om excuus te hebben voor oorlog te voeren." Om Rummy en Georgie te slijmen had hij beter gezegd: "Natuurlijk fellows, maar ik heb ze verkocht aan Iran." Zo krijgen de cowboys in één moeite een gratis excuus om ook dat land te koloniseren. Enne... als Saddam er had, waarom heeft hij er dan geen gebruik van gemaakt om Irak te verdedigen.

Saddam zou nu het statuut van krijgsgevangene krijgen, volgens Rummy en beschermd worden door de Conventie van Genève. Naar Amerikaanse gewoonte is dat een voorkeurbehandeling, want daarmee is Saddam beter af dan de gevangenen van Guantanamo.

Donald Rumsfeld verwierp het idee dat het Amerikaanse leger de voormalige dictator zou folteren om informatie te verkrijgen. Nu ja...