arch/ive/ief (2000 - 2005)

24-uren staking in West-Vlaamse metaalsector
by Joost Monday December 15, 2003 at 11:14 AM

24-uren staking in de West-Vlaamse metaalsector goed opgevolgd.

Deze 24-uren staking werd georganiseerd door de vakbond ACV-Metaal. Er werd door de andere vakbonden niet opgeroepen tot staking, op één uitzondering na (Vandewiele in Marke) werd de staking niet gebroken.
Aanleiding is het voornemen van de regering om de fiscale discriminatie tussen gehuwden en samenwonenden te laten bestaan voor de bruggepensioneerden vanaf 1 januari 2004.
Bruggepensioneerden voor 1 januari 2004 kunnen wél genieten van de fiscale voordelen. Dit is een dubbele discriminatie.
Tegen deze maatregel wordt reeds het ganse jaar actie gevoerd maar de regering blijft doofstom. Het is met name minister Vandenbroucke die erop staat dat deze maatregel blijft bestaan in het kader van het ontmoedigen van het brugpensioen. Bovendien heeft Vandenbroucke reeds aangekondigd de ganse problematiek van eindeloopbaan ter tafel te leggen na de politieke en sociale verkiezingen van 2004.
De West-Vlaamse metaalbewerkers zijn echter altijd de voortrekkers geweest als het ging om het vrijwaren van het brugpensioen. Zo hebben ze ook gestaakt in 1990 en hiermee de afschaffing van brugpensioen lager dan 58 jaar voorkomen.
Een overzicht van de opvolging van de staking:
In de regio van Brugge is de staking algemeen met bedrijven zoals Bombardier en New Holland. In Philips Brugge probeerde de werkgever de staking te breken door de nachtploeg aan het werk te houden en massaal interims in te zetten. In de rest van de provincie werd de staking eveneens goed opgevolgd met als grootste bedrijven busbouwer Jonckheere, Picanol in Ieper, LVD Gullegem en Bekaert Zwevegem. Opvallens is wel dat ook heel wat kleine bedrijven zich bij de staking aansloten.