arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Staking MIVB] Personeel staakt tegen sluipende privatisering en afbouw openbare dienst
by christophe callewaert Friday December 12, 2003 at 07:14 PM
ccallewaert@hotmail.com

BRUSSEL -- Geen metro’s, bussen of treinen vandaag in Brussel. Net op de dag dat de Europese leiders in de hoofdstad van Europa komen bakkeleien over de Europese grondwet organiseren de werknemers van de MIVB (STIB in het Frans) een 24-urenstaking.

Gisteren deden Brusselse minister-president Daniel Ducarme en van de Brusselse minister van Verkeer Chabert nog een ultieme inspanning om de staking te vermijden, maar het voorakkoord werd gisteren door de vakbonden unaniem verworpen.

Een duidelijk bewijs dat het ongenoegen diep zit. Aan het piket bij de werkplaats Delta nabij de VUB verwarmen enkele tientallen personeelsleden zich aan een vuurtje. Het sociaal conflict bij de MIVB draait rond het premiestelsel. Dat staat toch overal te lezen in de nationale pers. "Niets van", zegt William Caers, afgevaardigde van het CSC (ACV). "Die premie is als de wortel die ze voor de ezel houden, iets waarmee ze ons willen verblinden. Maar je kan er van op aan dat het ongenoegen veel dieper zit."

"Desinformatie", een jonge metrobestuurder schudt verontwaardigd het hoofd. "Leugens zijn het. Die premie kan mij eigenlijk gestolen worden. Ik staak omdat mijn verplaatsingskosten niet langer vergoed worden. Vroeger kwam je hier toe en vanaf dat moment begon je tijd te lopen. Nu doe ik dagen van tien uur zonder voor die overuren betaald te worden." Maar er is meer aan de hand. Bij iedereen aan het piket is er wel iets dat hoog zit.

"Er is 10 % personeel te weinig", legt een militant van de FGTB uit. "Bestuurders moeten vaak werken tijdens hun vakantiedagen. Dat is tegen alle regels van de veiligheid. Zo'n toestel besturen vraagt veel concentratie. Daarvoor moet je goed uitgerust zijn. Er is nu al sprake van vermoeide bestuurders die inschattingsfouten maken. Maar de directie weigert bijkomend personeel aan te werven omdat het hen zo goedkoper uitkomt."

Door een gebrek aan investeringen zijn er ook technische problemen. Soms moet een toestel in de stelplaats blijven staan omdat één of ander vervangstuk ontbreekt. Kampt de MIVB dan met geldgebrek? "Het geld is er", zegt de FGTB-militant met grote stelligheid. "Een bewijs? Kijk hiernaast naar die nieuwe containers. Daarin wordt een deel van de admnistratie in gehuisvest terwijl in het gebouw zelf plaats zat is. De middelen worden verkeerd aangewend."

Onbekwaamheid van de directie dan? "Nee, dit zijn strategische keuzes. Hier wordt gemeensschapsgeld verspild. Ik denk dat iemand hier hard zijn best aan het doen is om te bewijzen dat de overheid niet in staat is om zo'n dienst te organiseren. Men stoomt de MIVB klaar voor een privatisering. Zou het toeval zijn dat één van de nieuwe directieleden zijn sporen verdiend heeft bij Sabena? Hier mag hij zijn werk nog eens overdoen."

'Publiek zonder diensten'
Hij staat niet alleen met deze mening. Steeds meer diensten, zoals de schoonmaakdienst en bepaalde technische diensten, worden aan privé-onderaannemingen uitbesteed. De werknemers zien hierin een sluipende privatiseringen. Dit is al een tijdje bezig. Maar het werd allemaal heel concreet met het sociaal akkoord dat in juli jongstleden gesloten werd. William Caers (CGSP): "Begin dit jaar hebben we gestaakt tegen het Erasmus-plan dat kort nadien opgeborgen werd. Maar nu zien we alle punten waar we ons toen te gen verzet hebben terug opduiken in het nieuwe sociaal akkoord dat de vakbonden en de directie gesloten hebben. Het heeft vier maanden geduurd voor de mensen begonnen te beseffen wat er boven hun hoofd beslist was." Waren ze dan niet opde hoogte van de inhoud van het sociaal plan? Jeannine, ex-afgevaardigde van het CGSP en nu geprepensioneerd, maar nog altijd heel erg betrokken bij alles wat er gebeurd bij de MIVB: "Ach, op de vergadering waar daarover gestemd werd zat nog geen 35 man. De werknemers werden niet betrokken in de onderhandelingen."

"Zo gaat dat soms in de vakbond", zucht Caers. "Je moet niet enkel opboksen tegen een directie, maar af en toe ook met een delegatie die te dicht bij die directie staat. Ik heb gelukkig wel al wat meer vertrouwen in de nieuwe vrijgestelden die onlangs verkozen werden. Maar hoedanook is er een tekort aan basisdemocratie in de vakbond. Er moet meer overlegd worden met alle militanten. Er moet bijvoorbeeld nog deze maand een nieuwe algemene vergadering komen om de actie van vandaag te evalueren."

Hadden ze er toch beter niet voor gekozen voor een nieuwe betaalstaking? Caers: "Daar hebben we van de reizigers heel goede reacties op gekregen. Maar zo'n betaalstaking doet uiteindelijk wel niemand pijn. De politici laten daar hun slaap niet voor. Maar als je ziet hoe ze gisteren dan plots wel in actie geschoten zijn..." Jeannine: "De werknemers staken voor de reizigers ook! Nous défendons le service publique. Anders zit het publiek binnenkort helemaal zonder dienst." En dat de staking op de dag van de vergadering over de Europese grondwet valt, is mooi meegenomen. "Zo zien die politici eens dat Europa ook om de kleine problemen van de mensen draait."

 

ongelofelijk
by Mattias Radebeck Tuesday December 16, 2003 at 03:38 AM

well,


it's unbelievable!
Here in England we've discovered as early as the eighties that corporate institutions can't deliver the peace neither to public or employees that state institutions can. I don't believe nobody's noticed!!!

MIVB- vakbonden schorten acties op tot half januari
by DeLijnVakbondenAntwerpen Wednesday December 24, 2003 at 11:49 AM



De protestacties van de MIVB-vakbonden zijn opgeschort tot half januari.

Dat is dinsdag beslist na een personeelsvergadering. Zo meldt vakbondsafgevaardigde Jean-Pierre Naniot (CCSP/CCOD). In een mededeling bevestigt de Brusselse minister-president Daniel Ducarme dat er op 9 januari geen staking komt.


Twee derde van het personeel aanvaardde dinsdag tijdens een stemming het ontwerpakkoord dat afgelopen vrijdag tussen directie en bonden werd afgesloten. In de komende dagen gaan werkgroepen aan de slag.

Vakbonden en directie vergaderden vrijdag vijf uren lang.
24/12/2003 (belga)