arch/ive/ief (2000 - 2005)

Avanti, Das Vooruit: de onthulling
by Avanti Friday December 12, 2003 at 06:11 PM

Op dit eigenste moment vindt in de stationshal van Gent Sint-Pieters een flash-mob plaats en 'kraakt' een koppel Walt Disney-figuren de ijspiste op het Emile Braunplein in de Gentse binnenstad.

Avanti, Das Vooruit:...
koren01.jpg, image/jpeg, 500x334

Daarmee wordt een punt gezet achter een aantal acties waarmee o.a. Avanti zich de afgelopen week in de kijker werkte. Daarmee sluit ook DAS Verwanten 2 af, de vierdaagse manifestatie van DASTHEATER en Vooruit.

De link mag duidelijk wezen. Vooruit & DASTHEATER zijn niet alleen medeplichtig, maar ook verantwoordelijk voor al deze stedelijke interventies. Een kort overzicht:

za 06/12/03: Avanti kraakt website Vooruit

Het is de onvolprezen webmaster van Vooruit zelf die voor deze actie tekent. Buitenshuis, maar ook binnenshuis veroorzaakt de 'hacking' de nodige beroering, want slechts een handvol medewerkers is op de hoogte.

di 09/12/03: Reconstructie 10.000

Aan de studentenrestaurants worden honderden pamfletten uitgedeeld met de mededeling dat het Rectoraat bezet wordt. Dat Rectoraat is getooid met spandoeken die herinneren aan de studentenrevolte tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld, nu 25 jaar geleden.

di 09/12/03 - 24:00: Avanti kraakt Opera voor kerstrecital dovenkoor

Onder de roepnaam Avanti kraken een kleine honderd 'actievoerders' om middernacht de Gentse Opera. Hen valt een intiem kerstrecital ten deel van het Emmaüs Gents Dovenkoor. De actie verloopt in het geheim en met het grootste sérieux. De 'actievoerders' ventileren de boodschap dat de Gentse Capitole hun volgende doelwit wordt. Voor de duidelijkheid: ze zijn dat nooit van plan geweest. DAS Verwanten pivotteert niet toevallig op de as fictie-factie.

wo 10/12/03 > vr 12/12/03: spontane 'kerstkoorvorming'

Gedurende drie dagen duiken op onverwachte momenten en plekken allerlei kerstkoortjes op die 'als vanzelf' beginnen zingen. Ze luisteren naar namen als Septem Viri, Close Harmony en AY! Dia Luna. Niets vermoedende tramreizigers, winkelende mensen, bibliotheekbezoekers, wachtende rijen bij bevolkingsdienst en mutualiteit, ... kijken geamuseerd toe, reageren onwennig of barsten uit in spontaan applaus.

vr 12/12/03 - 18:00: Officiële opening IJspiste

Burgemeester Frank Beke en zijn schepenen krijgen bij het inrijden van de schaatspiste op het Emile Braunplein het gezelschap van twee vreemde eenden in de bijt. Mickey en Minnie Mouse plegen een choreografie en verdwijnen even snel als ze gekomen zijn terug in de massa.

vr 12/12/03 - 18:00: Flash Mob in Sint-Pietersstation

Van 18:00 tot 18:05 vult de hal van het Gentse Sint-Pietersstation zich met bellenblazers. Ze reageren op de oproep om een zogeheten 'flash mob' te houden. Een flash mob is een groep mensen die zich schijnbaar uit het niets verzamelt op een openbare plek. Deelnemers vinden elkaar via email en SMS. Zo kennen ze tijdstip, plaats en actie. Ze voeren voor de niets vermoedende voorbijganger een onverwachte handeling uit om snel weer 'op te lossen' in de massa. Dit is meteen de eerste flash mob in Gent (http://www.flashmobben.blogspot.com).

Deze 'stedelijke interventies' kaderen in de tweede editie van DAS Verwanten. De rode draad: de werkelijkheid en hoe artiesten daarover rapporteren - met voorstellingen, met foto's, met installaties, met video's, etc.

Dergelijke invalshoek kan niet anders dan leiden tot (al dan niet fictieve) acties in de werkelijkheid zelf, zo stellen Vooruit en DASTHEATER.

Er bestaat niet zoiets als één werkelijkheid, er bestaan evenveel realiteiten als er waarnemers zijn. Dat blijkt uit de verschillende reacties die één enkele impuls als 'zingen in het openbaar' genereert; de koortjes worden de ene keer op handen gedragen, de andere keer kordaat verzocht het pand te verlaten.

Maar altijd weer confronteren dergelijke interventies de toevallige voorbijganger met zichzelf.

Met DAS Verwanten en al deze stedelijke interventies becommentariëren DASTHEATER en Vooruit ook hun eigen werking. Ze trekken daarbij de publieke ruimte in, op zoek naar manieren om de perceptie van alledag te verhevigen, te doorbreken, te nuanceren, te mystificeren.

De 'kraak' van de Opera, het Avanti-manifest en het programma van DAS Verwanten zijn evenveel voorbeelden van zelfrelativering.

Vooruit en DASTHEATER danken de spontane 'actievoerders', de media én de eigen medewerkers, in het bijzonder zij die niet op de hoogte waren van wat er te gebeuren stond. Verder niets dan lof voor de sportiviteit van ordehandhavers en de Vlaamse Opera waarvan, voor de duidelijkheid, de beveiliging dik in orde is.

DAS Verwanten eindigt vanavond met dokter / lachspecialist Dhyan Sutorius die ons leert hoe we ons gezonder kunnen lachen, waarna Louie Austen de nacht in croont.

DASTHEATER & Vooruit,

Gent 12 dec/03

 

Opera
by Avanti Friday December 12, 2003 at 06:11 PM

Opera...
opera01.jpgojesxz.jpg, image/jpeg, 500x347

kunstroodkunst
by natan Sunday December 14, 2003 at 04:10 PM

Als jonge kunstenaars(collectieven) zich in de kijker willen werken doen ze dat altijd met een schijntje rebelsheid en willen ze het liefst nog geassocieerd worden met de roodste media (zoals hier). Maar dat lijkt mij niet meer dan het label 'rood' op de eigen kop plakken in functie van eigengewin.
Dan heeft arme Ann Petersen hier meer te zoeken dan Avanti. Die is echt 'dood', Avanti is niet echt 'revolutionair'.

nuja, als iemand wenst uit te leggen waarom Avanti dan wel erg insteressant is... er is hier plaats voor comments die het opnemen vóór Avanti he (misschien beter dan deze eigenste comment nogmaals te censureren).