arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pauwels Trafo Gent : actieverslag
by tom Friday December 12, 2003 at 02:25 PM
tomdemeester@pandora.be

Een zestigtal arbeiders van Pauwels Trafo in Gent heeft rond 10u00 het werk neergelegd. “Zolang we geen zekerheid hebben over wat er met ons gebeurt, werken we niet.”

Er wordt een houtvuur gestookt rond een in zeven haasten in elkaar getimmerde doodskist. Overal hangen vakbondsvlaggen.

Iemand zegt “er staat hier voor 100 miljoen aan afgewerkte transfo’s binnen. We zullen die niet zomaar uit handen geven.”

“Eerst als beesten werken, en dan buiten gezet worden”, smaalt een arbeider. “Natuurlijk voeren we vandaag actie. Na de tweede wereldoorlog hebben we gevochten voor onze rechten, we zullen die niet zomaar uit handen geven. Bedankt om ons te komen steunen.”

Als een lege truck aan komt rijden om afgewerkte transformatoren op te laden, wordt een pikket gevormd aan de poort. Met heftrucks en volgeladen transpaletten versperren de arbeiders de toegang. Iemand loopt rond met een strop rond zijn nek. Een echte Gentenaar, die vecht voor zijn boterham.

“Volgende week willen ze hier 13 transfo’s komen ophalen”, zegt een arbeider”, maar die laten we niet buiten gaan. Eerst onderhandelen, dan laten we de tranfo’s vertrekken. Niet omgekeerd, dan hebben we er niets meer aan.” Er wordt druk gediscussieerd. Sommigen willen de camion toch laten passeren. ABVV-hoofddelegee Patrick Dumortier zegt dat deze camion door mag, maar dat er garanties op papier zijn dat Pauwels verder geen transfo’s zal laten weghalen. “Op papier?” zegt iemand. “En is dat juridisch afdwingbaar? Het is gemakkelijk om iets op papier te zetten…” Uiteindelijk mag die éne camion door, de anderen zullen worden tegengehouden.

Om 12u30 wordt de actie opgeschort en gaan de arbeiders naar binnen om te overleggen over verdere acties.