arch/ive/ief (2000 - 2005)

gedwongen uitwijzingen gestopt tot 1 jan 2004
by Alex Friday December 12, 2003 at 01:48 PM
expulsion-airlines@justice.com

De politievakbond heeft beslist om, na de veroordeling van 4 rijkswachters die Sémira Adamu gedood hebben, geen gedwongen uitwijzingen meer uit te voeren tot 1 januari 2004!

Na vele zittingen is er vandaag, 12 december, eindelijk een uitspraak gekomen in het proces tegen de rijkswachters die Semira Adamu vermoord hebben.

Vijf rijkswachters moesten zich na vijf jaar (!) verantwoorden voor de dood van Semira. De nigeriaanse vluchtelinge werd tijdens een uitwijzingspoging door de rijkswachters verstikt in een kussen. Sémira had nauwe contacten met het Collectif Contre Les Expulsions, een aktiegroep die tegen uitwijzingen akties voerde. Ze had reeds meerdere uitwijzingspogingen ondergaan, die telkens dienden te worden afgeblazen, onder druk van de akties van het collectief en vooral omdat Sémira weigerde mee te werken bij haar uitwijzing. Hierdoor was ze een symbool voor het verzet tegen die gedwongen uitwijzingen geworden. Onder druk van het ministerie van binnenlandse zaken werd een 'ultieme' uitwijzingspoging opgezet, waarbij Sémira door meer dan 10 rijkswachters op het vliegtuig gezet werd, met haar dood tot gevolg.

Alhoewel de procureur in de openingszitting de vrijspraak voor de rijkswachters had gevorderd, veroordeelde de rechter 3 rijkswachters en 1 officier tot voorwaardelijke straffen van meer dan 1 jaar. Belangrijk is ook het feit dat de rechter duidelijk maakte dat ook de rijkswachttop niet vrijuit gaat in deze zaak.

Teleurstellend is wel dat de rijkswachters voor onopzettelijke slagen met de dood tot gevolg werden veroordeeld, en niet voor opzettelijke slagen, wat hen meteen persoonlijk aansprakelijk zou maken voor de schadevergoeding die de familie van Sémira eiste.

Als reactie op de uitspraak heeft de politievakbond van het detachement dat de uitwijzingen uitvoert, beslist om tot 1 januari 2004 geen gedwongen uitwijzingen meer te doen. Dit betekent dat vanaf vandaag reeds geen mensen meer zullen uitgewezen worden tegen hun wil!

Hoe de gesloten centra, die momenteel bijna volledig vol zitten met mensen die hun uitwijzing dienen af te wachten, dit probleem zullen oplossen, is nog niet duidelijk. Sinds minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael (VLD) besliste om ook vluchtelingen die in de havens aan de belgische kust ronddolen op zoek naar een doortocht naar Engeland, in gesloten centra onder te brengen, zitten deze centra overvol. Vele vluchtelingen die opgepakt worden aan de kust komen immers uit afghanistan of iran, en kunnen niet gedwongen uitgewezen worden omdat daarover geen akkoord bestaat met het land van herkomst. Deze vluchtelingen zitten vaak maandenlang opgesloten om daarna doodgewoon op straat gezet te worden.


voor meer info en akties omtrent vluchtelingen en mensen zonder papieren:

reflexie van justitie in belgie
by anoniem Saturday December 20, 2003 at 07:36 PM

Het is zondermeer duidelijk dat deze veroordeling duidelijk zo werdt gestuurd om een evenwicht te vinden tussen de publieke opinie en de bescherming van ambtenaren anderzijds. Dat de kern van de zaak volledig verloren geraakt is, zal ook niemand verwonderen. Zolang er geen persoonlijke aansprakelijkheid mogelijk is tov van ambtenaren zal coruptie en wangedrag bij deze blijven feestvieren. De straffen die werden uitgesproken zijn geen voldoende motivatiereden om die practijken te staken of om tot een verstandlijk beleid te komen. boooo belgie shame on you