arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pauwels Trafo Gent schrapt 110 jobs. Maar voor de rest gaat alles prima, zegt Verhofstadt.
by tom Thursday, Dec. 11, 2003 at 10:13 PM
tomdemeester@pandora.be 0486/58.26.68

200.000 nieuwe jobs, da was het toch hé? In Gent kunnen we er over meeklappen : Pauwels Trafo, met vertakkingen tot in Saudi-Arabië, schrapt 110 Gentse jobs. Met de groeten van de banken, die de geldkraan dreigen dicht te draaien als Pauwels niet drastisch saneert. Welkom in Belgie, waar het grote geld zich heer en meester waant.

"We voelden al nattigheid", vertelt een arbeider van Pauwels. Het Gentse transformatorenbedrijf is al een tijd serieus op de sukkel. “De banken willen de geldkraan dicht draaien.” Heb bedrijf, met zustervestigingen in Ierland, Saudi-Arabië en Indonesië, zou volgens het ACV verschillende miljoenen euro schulden hebben uitstaan.

Op een bijzondere ondernemingsraad donderdagmorgen schotelde de topdirectie van Pauwels haar 'oplossing' aan de vakbonden voor. De Gentse vestiging moet dicht. Verlieslatend, zegt de directie. Van de 180 werknemers moeten er 110 buiten. Er is sprake van 17 bedienden en 30 arbeiders die in het moederbedrijf in Mechelen aan de slag zouden kunnen. Zouden, want klare taal spreekt de directie oorlopig niet. De onzekerheid bij de arbeiders is groot, en ze willen nu in eerste instantie duidelijkheid.

"De directie wil dat we de lopende bestellingen alleszins in alle rust en kalmte afwerken", vertelt een arbeider, "maar als daar niks tegenover staat... Ik voel weinig voor een uitdoofscenario à la Alcatel." Alcatel ligt
inderdaad nog vers in het geheugen. Het Gentse bedrijf produceerde printplaten, kleine electronische onderdelen, en sloot vorig jaar zijn deuren. Tientallen mensen op straat. En nu dit weer… Verhofstadt belooft 200.000 nieuwe jobs, maar de teller staat ondertussen zwaar onder nul. Alcatel, Ford, en nu alweer een multinational die denkt dat je arbeiders als een vuilzak aan de deur kunt zetten.

"Mensen zijn onze meest waardevolle assets", schrijft Pauwels protserig op de bedrijfswebsite, "Pauwels geeft je een uitdagende job met toffe werkomstandigheden, veel carrieremogelijkheden en een aantrekkelijk salaris." Zijn ze eigenlijk niet beschaamd? "Net zoals bij Ford zijn hier ook koppels die allebei op Pauwels werken", vertelt een arbeider, "wat gaat er met hen gebeuren?"

De arbeiders begonnen zich na de eerste klap te organiseren. Contact zoeken met elkaar, om te beginnen. Want sinds november was de helft van de arbeiders technisch werkloos, en na de bijzondere ondernemingsraad van
donderdagmorgen werd het personeel meteen naar huis gestuurd. De fabriek was donderdagnamiddag zo goed als leeg, en arbeiders zochten elkaar 's namiddags op om te overleggen. Vrijdagmorgen is er opnieuw ondernemingsraad op
Pauwels. Wordt ongetwijfeld vervolgd!