arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dringende oproep van de Irakese vakbond!
by Cecile Harnie Thursday December 11, 2003 at 05:20 PM
cecile.harnie@coditel.net

Zaterdag 6 december om 10.30u werd het tijdelijk hoofdkwartier van de vakbond door de Amerikaanse bezettingstroepen aangevallen. Ze zetten hiervoor een tiental pantservoertuigen in en tientallen soldaten. Acht van hun leiders en kaders werden in de boeien geslagen en weggevoerd naar een onbekende bestemming.

Zaterdag 6 december om 10.30u werd het tijdelijk hoofdkwartier van onze vakbond, gehuisvest in de gebouwen van de Centrale voor Transport en Communicatie in het Karkh district in Bagdad door de Amerikaanse bezettingstroepen aangevallen. Ze zetten hiervoor een tiental pantservoertuigen in en tientallen soldaten. Acht van onze leiders en kaders werden in de boeien geslagen en weggevoerd naar een onbekende bestemming.

De aanvallers doorzochten het hele gebouw en brachten grote vernielingen aan. Vlaggen werden neergehaald, affiches die terreurdaden aanklaagden werden verscheurd, vensters ingegooid, de naamplaten van IFTU en van de transportbond werden met zwarte verf beklad, zonder enige uitleg of verklaring.

De IFTU organiseert werknemers die zich willen inzetten voor een democratische toekomst van het nieuwe Irak en is als dusdanig een van de belangrijkste organisaties van de civiele maatschappij. De IFTU veroordeelt met klem deze ongerechtvaardigde daad van terreur door de Amerikaanse bezettingsmacht. Deze aanval was gericht tegen vakbondsleiders die bekend staan voor hun strijd tegen de gehate dictatuur.

We eisen de onmiddellijke vrijlating van onze aangehouden collega’s en we veroordelen elke poging om nieuwe aanvallen te lanceren tegen vakbondscentra of om andere vakbondsleiders te arresteren. De Irakese werkende bevolking zal deze aanval niet vergeven. Het betekent een flagrante schending van democratische rechten en mensenrechten.


Daarom doen we een oproep aan alle democratische krachten in ons land en aan alle Arabische en internationale vakbondsorganisaties, om heftig te protesteren tegen deze aanval.
We hebben drie klare eisen: onmiddellijke vrijlating van onze gearresteerde collega’s, schadevergoeding voor de betrokken collega’s en een herstelbetaling voor de aangerichte schade aan het vakbondsgebouw. We vragen u onze eisen te ondersteunen.

Het uitvoerend comité van de Iraqi Federation of Workers Trade Unions (IFTU)
6 december 2003