arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het paarse budget voor ontwikkelingssamenwerking is gezichtsbedrog
by 11.11.11 Thursday December 11, 2003 at 01:59 PM

Donderdag 11 december kwam de Belgische NGO’s op straat om te protesteren tegen het “gezichtsbedrog” van het paarse budget voor ontwikkelingssamenwerking.

 

Donderdagmiddag 11 december kwamen de Belgische NGO’s op straat om te protesteren tegen het “gezichtsbedrog” van het paarse budget voor ontwikkelingssamenwerking. Een delegatie kreeg een onderhoud met Minister Verwilghen die ontkende dat er ‘trucs’ uitgehaald zijn met het budget van ontwikkelingssamenwerking. Hij benadrukte dat hij de NGO’s nog steeds als bondgenoten zag om samen te streven naar de 0,7 % norm en dat ze bovendien een belangrijke speler zijn op het terrein van de ontwikkelingssamenwerking. Tenslotte erkende hij dat er meer transparantie moet komen in het budget van ontwikkelingssamenwerking en nodigde de NGO’s uit voor een gesprek hierover en over andere bezorgdheden in januari.
Na het onderhoud ging een delegatie nog de eisen van de NGO’s afgeven bij de premier en bij de vier vice-premiers.

De regering zegt dat in 2004 de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking zullen oplopen tot 1,3 miljard €. Daarmee zou België 0,46% van zijn rijkdom (van zijn BNI) aan ontwikkelingssamenwerking besteden, en zo de belofte uit het regeerakkoord nakomen. De Noord-Zuidbeweging vindt met veel goede wil 847 miljoen € terug voor ontwikkelingssamenwerking… in de begroting van Buitenlandse Zaken!

“Een stijging met 8%,” zegt de regering.
“Het Zuiden krijgt geen Euro méér in 2004,” zegt de Noord-Zuidbeweging.

De begroting werd maximaal opgepompt tot 847 miljoen € door een wel erg ruime interpretatie van het begrip ontwikkelingssamenwerking. Meer dan ooit worden uitgaven van departementen zoals Financiën en Buitenlandse Zaken verwerkt in het budget voor Ontwikkelingssamenwerking. Het is dan ook een raadsel waar de regering de bijkomende middelen zal halen om inderdaad 1,3 miljard te besteden in 2004.

Hopelijk gebruikt de regering hiervoor niet dezelfde trucs als in 2003. In de begrotingscontrole in oktober 2003 verschijnt plots een bijdrage van 70 miljoen € die de regering wil inzetten voor de opvang van asielzoekers. Ook 3 miljoen € voor de wederopbouw van Irak kwamen in de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking terecht. De Noord-Zuidbeweging eist meer transparantie over het budget ontwikkelingssamenwerking, over de herkomst van de middelen en de besteding ervan.

De Noord-Zuidbeweging eist ook dat de bevoegde minister de volle verantwoordelijkheid krijgt voor ontwikkelingssamenwerking. Minister Verwilghen verliest steeds meer greep over zijn eigen budget. Dat bleek al tijdens de regeringsonderhandelingen toen Minister Verwilghen de budgetten voor conflictpreventie en noodhulp moest afstaan aan Louis Michel (zowat 40 miljoen €). Nu stellen we ook vast dat uitgaven van andere ministers voor opvang van asielzoekers (70 miljoen €), schuldverlichting (5 miljoen €) enz. worden ingeschreven op de begroting van ontwikkelingssamenwerking. Deze ministers behouden wél hun zeggenschap over deze budgetten. Samengevat: van de beloofde 1,3 miljard voor ontwikkelingssamenwerking zal de bevoegde Minister nauwelijks iets meer dan de helft zelf kunnen beheren.

Zo krijgt Minister Verwilghen het wel erg moeilijk om zijn beloften uit zijn beleidsnota waar te maken. Het is onduidelijk waar de middelen vandaan moeten komen om bijvoorbeeld de beloofde verdubbeling van het budget voor Congo te realiseren.

Ook het budget voor NGO’s krijgt een flinke deuk en daalt met 2 miljoen €, terwijl Minister Verwilghen herhaaldelijk beweerde dat het budget zou stijgen. De autonomie van NGO’s lijkt evenmin gegarandeerd: de Minister roept op tot meer samenwerking, maar wil tegelijk de NGO’s vooral gebruiken om vorm te geven aan zijn eigen beleid.
Meer samenwerking en overleg kan enkel als de Minister tijdig duidelijke informatie verschaft over zijn globale beleid en budget, en als hij de autonomie én het budget voor de NGO’s respecteert.

De Belgische NGO’s komen daarom samen de straat op met duidelijke eisen:
· Meer transparantie over het budget ontwikkelingssamenwerking
· Een zuiver budget ontwikkelingssamenwerking, beheerd door de Minister voor ontwikkelingssamenwerking
· Autonomie én voldoende middelen voor de NGO’s.