arch/ive/ief (2000 - 2005)

We Seize Polymedialab: ACCES DENIED [nl]
by vriendin van Violet ;) Wednesday December 10, 2003 at 12:50 AM

Nog voor haar start is de Polymedialab, een parallelle serie workshops naast de VN-top WSIS over informatietechnologie, in gevaar en is het onzeker of op volle kracht door gaat. Dinsdagavond waren er nog onderhandelingen met lokale autoriteiten, nadat de organisatie (geneva 03 collectiev) door de politie uit de gehuurde ruimte gegooid is in de middag.

We Seize Polymediala...
polymedia-lab-police.jpg, image/jpeg, 480x640

Om 10 uur dinsdagochtend kwam onverwacht de eigenaar van het gehuurde gebouw 'op de koffie' met een verrassing. Hij eiste de onmiddellijke ontruiming van het gebouw, anders zou hij de politie erbij halen. De eigenaar was niet op de hoogte gebracht van het gebruik van het pand en zei dat ze geen recht hadden het te gebruiken. De deelnemers aan de Polymedialab verklaarden daarop dat ze gewoon de sleutel haden gekregen en dat ze een mondelinge overeenkomst hadden om het te kunnen gebruiken. Ze weigerden het pand te verlaten. Blijkbaar was de huurder van het pand niet op de hoogte dat hij toestemming nodig had van de eigenaar om de ruimte te laten gebruiken voor het Polymedialab.

Vervolgens arriveerden vrij direct daarna tien leden van de politie van de Genève, volledig in relkleding gekleed. De vijftien deelnemers aan de Polymedialab, die aanwezig waren om een en ander op te zetten, werden verteld dat ze het pand direct moesten verlaten en dat ze alle apparatuur, kabels en computers mee moesten nemen. De sloten van het gebouw werden direct verwisseld. Op dat moment stond de groep die zich nog in de ruimte bevond voor het blok. Als ze de ruimte zouden verlaten, konden ze niet meer terug.. Andere deelnemers kwamen in de tussentijd ook aan en verzamelden zich buiten het gebouw.

Op dat moment werden er alvast contacten met de lokale autoriteiten gelegd. Zij werden op de hoogte gesteld van het probleem en het bestuur van Genéve werd uitgelegd wat de politieke implicaties zijn van een ontruiming: een van de officieuze parallelle bijeenkomsten van de VN-top kan dan immers niet doorgaan..

De autoriteiten boden uiteindelijk een nieuwe ruimte aan. Maar daar kleefden veel problemen aan. Zo was er maar een telefoonlijn, in plaats van snelle internetverbinding dat nodig is voor onder andere de live tv-stream. Om zeven uur in de avond gingen de onderhandelingen daarom door. Uiteindelijk heeft de gemeente toegezegd dat het gebouw 24 uur open mag en er is beloofd dat woensdagochtend iemand langskomt om de internettoegang te verbeteren.

Het is reeds de tweede maal dit jaar dat een alternatief mediacentrum in Geneve met een politie-inval af te rekenen krijgt. Tijdens de protesten tegen de G8 viel de politie ook al binnen in l' Usine waar toen het mediacenter gevestigd was. Daarbij werden alle aanwezigen gearresteerd en waren er ook gewonden.


diverse postings over gisteren:

Video van ochtend en middag:
http://hubproject.org/news/2003/12/187.php

WSIS: Todays Performance At The Geneva Polymedia Lab
http://www.indymedia.org.uk/en/2003/12/282665.html

Latest on Negotiations for New Polymedia Space
http://hubproject.org/news/2003/12/200.php
"We Seize" - Press Release #1
http://www.indymedia.org.uk/en/2003/12/282477.html


see also
WSIS - we size!
http://www.geneva03.org/

Polimedia Lap website:
http://hubproject.org/en/?l=en

and wiki site:
http://www.geneva03.net/moin.cgi/PolyMediaLab

uk feature site (news & background)
http://www.indymedia.org.uk/en/actions/2003/wsis/

Overzicht Indymedia NL / BE
WSIS? We seize! Tegenconferentie rond VN-top informatiesamenleving
http://www.indymedia.nl/nl/2003/12/15840.shtml