arch/ive/ief (2000 - 2005)

[BRussels Tribunal] People versus total war incorporated
by Marthe Franssen Tuesday December 09, 2003 at 04:45 PM

We say ¨No!¨ by showing the truth.

[BRussels Tribunal] ...
logo-op-wit.jpgxod1a4.jpg, image/jpeg, 350x150

¨De politiek van de regering Bush geeft aanleiding tot schendingen van het internationaal recht, maakt duizenden onnodige oorlogsslachtoffers en destabiliseert de gehele planeet op sociaal, politiek en humanitair gebied.¨ Een groeiende groep van kunstenaars en intellectuelen, georganiseerd in en gedragen door een breed platform van sociale en vredesbewegingen, wil deze stelling onder de aandacht brengen.
Omdat de VS zich steeds consequent verzetten tegen elk wettelijk gezag dat hen zou kunnen bedreigen, organiseert het platform zelf een volkstribunaal, een ¨moreel gerechtshof¨ om het nieuwe Amerikaanse beleid en de denktanks die erachter schuilgaan te veroordelen.
Ook al kan de regering Bush niet veroordeeld worden tot werkelijke straffen, de initiatiefnemers van het volkstribunaal willen duidelijk tegenwicht bieden tegen de misdadige oorlogspolitiek van Bush door de waarheid aan het licht te brengen en zo wijd mogelijk te verspreiden, ter verdediging van de menselijke waardigheid, vrede en gerechtigheid.

Het Volkstribunaal is geïnspireerd door het historische Russell Tribunal, in 1967 in het leven geroepen om de oorlogsmisdaden in de Vietnamese oorlog te onderzoeken, en kreeg daarom de naam ¨BRussells Tribunal¨.

Het BRussells Tribunal wordt het eerste van een reeks initiatieven – rechtbanken, onderzoekscommissies, hearings en conferenties – die in 2004 in New York, Hiroshima, Tokyo en Kopenhagen zullen plaatsvinden. Er is een netwerk met andere gelieerde initiatieven in Londen en Mumbai. Op al deze lokale bijeenkomsten van dit “World Tribunal on Iraq” zal één aspect van de oorlog tegen Irak onder de loep worden genomen. Al deze activiteiten worden afgerond in een slotzitting in Istanbul, die begint op 20 maart 2005, twee jaar na het begin van de oorlog.

Het BRussells Tribunal vindt plaats van 14 tot 17 april in de Beursschouwburg en de Hallen van Schaarbeek in Brussel. Het zal zich vooral buigen over het ‘Project for a New American Century’ (PNAC), de neoconservatieve denktank die een nieuwe, oorlogszuchtige imperiale orde voorstelt.

voor meer info zie http://www.brusselstribunal.org