arch/ive/ief (2000 - 2005)

[wsis? we seize!] Vrije communicatie voor een vrije samenleving
by bruno de bondt Monday December 08, 2003 at 03:25 PM
bruno@fluxx.be

Verslagje van de WSIS? We Seize!-persconferentie op maandag 8 december, 12u, in l'Usine, Genève.

Zoals reeds aangekondigd op Indymedia.be, vindt in Genève van 10 tot 12 december de World Summit on the Information Society (WSIS) plaats. Hoewel de agenda van de WSIS bol staat van de beloftes over vrijheid van informatie en vrije toegang tot technologie, wordt het een zoveelste onderonsje van politici en IT-bedrijven, met als doel controle over informatie te verwerven en meer geld te verdienen. Omdat deze topbijeenkomst geen directe beslissingsbevoegdheid heeft en bovenal om te tonen dat het anders kan en moet, besloten media-activisten en hackers samen een alternatieve bijeenkomst te organiseren: WSIS? We Seize!

Zoals Jamie King van het organiserende collectief Geneva03 zei tijdens een persconferentie op maandag 8 december, wil We Seize! aantonen dat onafhankelijke groepen en mensen de mogelijkheid hebben om hun eigen media uit te bouwen, die media te delen en zelf inhoud te produceren en te publiceren. Via die media kunnen mensen dan netwerken op poten zetten en op een vrije en onafhankelijke manier met elkaar communiceren.

Daarbij willen de activisten van We Seize! niet wachten op de toelating van mediabedrijven of regeringen, maar nemen ze hun autonomie ongevraagd terug. Bij die terugname maken ze gebruik van bestaande middelen en technologieën: het internet, 'peer to peer'-netwerken, vrije software en piraatradio en -televisie.

Alan Toner, eveneens van Geneva03, vertelde dat het niet zozeer gaat om welke technologie je gebruikt, maar wel de manier waarop: "We aanvaarden de kolonisatie van het bedrijfsleven en de politiek niet langer. Daartoe nemen we bijvoorbeeld het ontwikkelingsproces van software opnieuw in eigen handen, zoals dat oorspronkelijk in handen was van programmeurs zelf, en niet het eigendom van een of ander bedrijf."

De vrije communicatie is slechts een opstapje naar een meer open maatschappij. Toner: "We willen een maatschappij waarin mensen vrij informatie kunnen uitwisselen, omdat dat op termijn iedereen ten goede komt. Vrije software is daarbij essentieel, omdat het die openheid garandeert. Dit in tegenstelling tot een bedrijf als Microsoft, dat haar programma's zodanig ontwikkelt, dat je slechts over bepaalde dingen en op een bepaalde manier met elkaar kan communiceren."

Om deze eisen kracht bij te zetten en te concretiseren, organiseert Genenva03 drie evenementen, die samen WSIS? We Seize vormen. De Strategische Conferentie bestaat uit twee dagen van open discussies en korte presentaties, waar mensen van gedachten kunnen wisselen over onder meer vrijheid van informatie en een alternatieve vormgeving van de informatiesamenleving. In het Polimedia Lab zal geëxperimenteerd worden met media en technologie. Het High Noon-project zal ten slotte drie dagen lang video- en audiofragmenten van over de hele wereld uitzenden via internet, als een globaal protest tegen de controle van het bedrijfsleven over informatiestromen.

Over High Noon zei Alan Toner: "We kiezen voor deze vorm van protest om aan te tonen dat we hier niet over een utopie praten, maar dat het om concrete projecten en ideeën gaat waarvan steeds meer mensen het nut inzien. Net zoals bedrijven en regeringen hun best doen om absolute controle te verwerven over onze communicatie, doen wij ons uiterste best om vrije netwerken uit te bouwen waarlangs mensen elkaar kunnen ontmoeten en communiceren."

Vrije communicatie voor een vrije samenleving
by bruno de bondt Wednesday December 17, 2003 at 05:27 PM
johappy@wanadoo.be 015 313560

Ik vind het tof dat jullie het roer in handen houden en niettegenstaande de bedrijfswereld en de politiek doorzetten om onafhankelijke communicatiemiddelen terug in eigen handen te nemen en verder uit te bouwen. Maar waarom verspillen jullie tijd en energie aan die kapitalisten, die in hun blindheid niet zien hoe zij de comm-unie-catie beknotten, in hun drift naar overmacht. Het sop is echt de kolen niet waard!Laat hen toch vergaderen. Laat de doden de doden begraven en zet gewoon door!‘Seize it!’Joris Happaerts johappy@wanadoo.be