arch/ive/ief (2000 - 2005)

[wsis? we seize!] Digitale kloof in België ?
by lize Monday December 08, 2003 at 12:43 PM
lize@indymedia.be

Wie in België laaggeschoold is, niet meer zo jong, over een bescheiden inkomen beschikt, geen kinderen heeft of op het platteland woont heeft minder dan 15% kans regelmatig het internet te gebruiken. Ook in België is de verspreiding en het gebruik van informatietechnologie ongelijk verspreid.

[wsis? we seize!] Di...
logotrans.gif, image/gif, 400x200

So what ? Moet iedereen dan verplicht aan het net worden gekluisterd ? Internet is toch niet meer dan een technisch instrument, een digitale voorstelling van de wereld, maar kan sociale banden toch niet vervangen ?

Wel of niet omgaan met informatie- en communicatietechnologieën (ICT) moet inderdaad berusten op een vrije keuze. Alleen is die keuze vaak niet vrij. Om autonoom te beslissen ICT volledig links te laten liggen moet iedereen de mogelijkheid hebben zich minimaal op de hoogte te stellen van hoe een computer en het internet functioneert.

Niet elk gezin heeft de financiële mogelijkheden om zich een computer aan te schaffen. Wie niet ver van een stad woont en een cybercafé of een openbare dienst kan bezoeken heeft dan wel toegang tot het Internet, het gebruik van een computer met menu’s en dialoogvensters vergt ook nog een aantal technische vaardigheden die complexer zijn dan pakweg het gebruik van elektronische huishoudapparatuur. De vorm waarin informatie op het internet wordt voorgesteld vraagt bovendien een goed leesniveau (*). Het overwicht van het Engels vormt voor velen nog een bijkomende factor van uitsluiting.

Het is duidelijk dat de moeilijke toegang tot computergebruik en internet de impact van de sociale tegenstellingen tussen bevoorrechte en kwetsbare groepen nog vergroot en nieuwe afstanden creëert. Deze afstand noemen we de digitale kloof.

Een praktisch voorbeeld is de arbeidsmarkt. Het is vandaag erg moeilijk geworden om nog een job te vinden voor wie niet vertrouwd is met het gebruik van een computer. Dit geldt hoofdzakelijk voor bedienden, maar door de toenemende automatisering van arbeid ook in steeds grotere mate voor arbeiders. Werkgevers geven meestal de voorkeur aan kandidaten met een minimum aan informaticakennis.

Een tweede voorbeeld is de toegang tot informatie. Deze site bijvoorbeeld is een wapen in de strijd tegen uitsluiting, want ze geeft een alternatieve stem die niet aan de filters van de eigenaars van communicatiemiddelen is onderworpen. De informatie die op Indymedia wordt gepubliceerd is echter bijna uitsluitend te raadplegen via het internet en zolang er geen geldig alternatief wordt aangeboden, blijft deze informatie verborgen voor wie niet vertrouwd is met het net.

Bron : 'shop je PC een geweten', aanvullende uitgave van MeMO vzw (Mens- en Milieuvriendelijk Ondernemen) bij 'MeMO-Gids 4', Redactie : Luc Ceuppens, Klaas Maertens & Rita Mertens

(*)Als men weet dat “in België ongeveer 20% van de bevolking over een onvoldoende leesniveau beschikt om gezondheids- en veiligheidsaanwijzingen te lezen, of om schriftelijke instructies te begrijpen, of een interactieve dialoog op een scherm te volgen (Le Soir 02/03/02), is er duidelijk een probleem.

Nuttige sites digitale kloof :

www.fete-internet.be
www.internet-fiesta.org
www.upcase.be
www.esnet.be
www.arafox.com
www.closethegap.be
www.digitalekansen.be
www.digitalekloof.park.be
www.trapveld.nl
www.ctcnet.org
www.cdi.org.br

'Digitale kloof is kleiner dan we denken'
by Guido Monday December 08, 2003 at 03:57 PM

"Veel deelnemers aan de Wereldtop, die op 10 december start, willen een speciaal fonds oprichten om het bereik van internet in ontwikkelingslanden te vergroten. Maar sommige westerse landen zeggen dat zo’n fonds pas zin heeft als er voldoende en betrouwbare gegevens over internetaansluitingen in ontwikkelingslanden voorhanden zijn, aldus Minges."

http://www.oneworld.nl/p_ne_re.asp?BerichtID=2830

Finance remains only significant problem in Summit text
by Ralf Bendrath(posted by Guido) Monday December 08, 2003 at 05:25 PM

Geneva, 6 December 2003. The negotiations at PrepCom3B have made significant progress toward a final consensus on the summit declaration and action plan today. The working group meetings and the PrepCom plenary were closed to all observers until the end, but the Swiss government gave a briefing for civil society this afternoon. We also were able to gather infomration from delegates participating in the meetings. As of 24:00 Sunday night, the only open issue is finance and the “digital solidarity fund”, where the main conflict is between the EU – mainly Germany – and Africa.


Rest on:
http://www.worldsummit2003.de/de/web/552.htm