arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Ford Genk-sociaal plan] "Het is toch gene vette hoor..."
by Marthe Franssen Tuesday December 02, 2003 at 11:39 PM

Vrijdag kwamen de vakbonden en de directie van Ford-Genk tot een voorakkoord voor het sociaal plan. Er is een regeling voor brugpensioen vanaf 48 jaar, vrijwillige ontslagen worden gestimuleerd via het aanbieden van afscheidspremies (gouden handdruk) en er is een collectieve arbeidsduurvermindering van 1 uur per week met loonverlies. De reacties van de arbeiders aan de poort maandag waren heel uiteenlopend.

De arbeiders aan het woord:

Het is de moeite niet, zelf weet ik nog niet wat ik nu moet doen, als ge geen ander job vindt, is het toch moeilijk.

Ik weet het niet, ik val overal buiten, ben nog geen 48.

Voor mij is het goed: we krijgen toch genoeg geld, ik heb al getekend, ik ben weg

Voor de gouden handdruk zou ik het niet doen, het is gene vette, als ge geen ander werk vindt... Ik denk wel dat het voor de 48-plussers O.K. is, maar ik zit nog steeds in onzekerheid, het blijft afwachten...

Waar zijn we mee bezig? We staakten toch voor de 3000? Iedereen moet toch een gezin onderhouden? Voor de mensen die op brugpensioen gaan, is het goed. Maar de gouden handdruk is niet genoeg.

Ik weet het nog niet, denk niet de gouden handdruk te aanvaarden, ik ben al 41, dan is het moeilijk ander werk te vinden.

De gouden handdruk is niet genoeg. Ik heb het in de krant gelezen, we krijgen hier weinig info. Ze houden ons dom. In de fabriek is het net alsof er niets gebeurd is.

Ik vind het een goed akkoord. Tja, eigenlijk kan het niet echt goed zijn want één op drie mensen verliest hier zijn job.

Ik denk dat het hier toegaat in 2006, ik denk daarom de gouden handdruk te nemen, ben nu 37, nu kan ik misschien nog ander werk vinden. De gouden handdruk is te weinig, maar wat kan je doen?

Mensen worden hard onder druk gezet, ze dwingen u om nu te gaan, als ge nu de gouden handdruk niet neemt, moet ge misschien in februari toch gaan, zonder iets.

Dat de mensen op brugpensioen kunnen gaan, dat is een goed teken maar ja die 3000 jobs zijn weg he. Ik vind wel dat we goed geïnformeerd zijn door de vakbonden, ze doen toch hun best, allez in de mate van het mogelijke.

Ik ben 44 jaar, als alleenstaande heb ik geen keuze, ik kan de gouden handdruk niet aanvaarden, dat wordt afwachten tot februari.

Ik weet het niet goed. Ik heb 18 jaar dienst. De premie is toch tamelijk hoog maar eigenlijk weten we het nog niet, de verschillende vakbonden geven verschillende cijfers. Nu zijn ze de mensen weer tegen elkaar aan het opzetten, als ge geen zaterdagwerk wilt doen, kunt ge al zeker zijn dat ge op straat vliegt, de mensen komen ziek werken.

Voor de mensen die nu 48 zijn, da's toch gene vette he: 13 weken dop, 1 week betaald, das maar schamel. Er wordt in de fabriek veel over gepraat, maar ge weet niet wat er echt waar is. De uitleg die we op papier gekregen hebben, wie kan daar nog aan uit?

We kunnen niet beter krijgen. Die gouden handdruk, dat is toch niet niks? Natuurlijk er gaan wel 3000 jobs weg, dat blijft erg, maar als het niet anders is, moeten we er ons toch bij neerleggen

Als ge een andere job vindt, is het mooi natuurlijk, maar wie vindt er nog een andere job? Waarvoor hebben we uiteindelijk gestaakt? Bij het eerste voorstel van de directie had de vakbond veel harder op tafel moeten kloppen. Ze zetten de mensen onder druk. We worden heel laat geïnformeerd maar we moeten wel snel beslissen.

Als ge de mensen hoort praten in de fabriek, gaan ze allemaal de gouden handdruk nemen, dan gaan ze de mensen nog moeten tegenhouden of de fabriek loopt leeg. Maar wat moet ge geloven van wat de mensen zo zeggen?

Ik werk hier graag, ik wil hier niet weg, waar moet ik nog ander werk vinden?