arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dure vrijmaking van de energiemarkt
by Gino Tuesday December 02, 2003 at 06:27 PM
gvds@skynet.be 0477209973

In sommige regio's in Vlaanderen is er een enorme (oneerlijke)stijging van de elektriciteitsfactuur omwille van de vrijmaking van de energiemarkt.

In de hoop iets meer discussie en informatie/communicatie naar de verbruiker toe aan te wakkeren plaats ik dit bericht met mijn ervaring betreffende dure elektriciteitsfacturen op deze website.
De vrijmaking van de energiemarkt levert doorgaans voor de modale burger een duurdere eindafrekening op.
Ik zal een kort relaas van de feiten geven:
Een aantal weken geleden heb ik mijn eindafrekening ontvangen van Electrabel. Het te betalen bedrag is uiterst verrassend en tenzeerste onaangenaam te noemen. Ondanks het feit dat ons jaarverbruik maar licht gestegen is moeten we toch +/- € 500 extra betalen...!?! Bij nader inzicht komt dit door de EXTRA aangerekende distributie-en transportkosten in onze regio (Imewo). Deze bedragen op zich +/- € 250.
Blijkbaar worden deze extra kosten niet over gans België aangerekend. Dit lijkt me uiterst oneerlijk en op het randje van discriminatie. Want blijkbaar dient men meer te betalen voor dezelfde hoeveelheid geleverde elektriciteit afhankelijk van waar men woont. Er zijn maar zeer weining mensen hiervan op de hoogte.( gebrekkige informatie van het bevoegde ministerie) Blijkbaar betaalt men voor hetzelfde "pakketje" elektriciteit een andere prijs, afhankelijk van waar men woonachtig is.
Het lijkt me dat de 'gewone' man hier serieus benadeeld wordt. Hetgeen minister Moerman beweert dat de factuur gemiddeld niet stijgt, klopt dus absoluut niet! Dit is me trouwens ook telefonisch bevestigd door het CREG en VREG.
We voelen ons dus ernstig benadeeld voelen door deze nieuwe reglementering inzake de Vrijmaking van de Energiemarkt. En ik ben ervan overtuigd dat we niet de enige zullen zijn die benadeeld worden!

Met genoegen...
by Lezer Saturday December 06, 2003 at 01:08 AM
readers@paronym.be

Met genoegen stel ik vast dat mijn suggestie op het VRT forum u niet onverschillig is gebleven. Ik wens u veel reactie en veel lezers...

Weinig reactie
by Gino Saturday December 06, 2003 at 06:31 PM
gvds@skynet.be 093491340

Ja inderdaad, maar tot hiertoe ben ik stomverbaasd door het lage aantal reacties...!

Alleen de zon gaat vanzelf op
by Lezer Sunday December 07, 2003 at 03:22 PM
readers@paronym.be


==// Ja inderdaad, maar tot hiertoe ben ik stomverbaasd door het lage aantal reacties...! //==


Beste Gino,

Ik ga je wat meer beeld meegeven van wat "ik" bedoelde met actie voeren. Ik schrijf je dit alleen als suggestie en een beetje als adviseur op de achtergrond. Wat je hiervan kan gebruiken neem je op, al het andere vergeet je.

Bedenk het volgende: "Alleen de zon gaat vanzelf op", al het andere moet iets meer voor gedaan worden. Men kan zich niet opstellen als een negertje in de bossen van Afrika die wat tromgeroffel ten beste geeft en daarna gaat zitten wachten tot het regent.

1) schrijf eens een uitvoerige klacht en stuur dit ook op naar dit adres "fientje.moerman@kab.moerman.fed.be". Geef ook te kennen dat je dit schrijven zal publiceren op Indymedia . Publiceer je schrijven ook onder je eigen bestaande artikel.

2) schrijf per mail of per brief iedereen aan die je kent en geef te kennen dat een actie wil ondernemen. Verwijs naar je artikel!

3) Alles wat dit aan communicatie oplevert schrijf daar een kort verslag van en voeg het toe aan datzelfde artikel!

4) Tracht er een actiecomité van te maken. Met enkele mensen samen sta je sterker. Het zal je wat tijd, inzet en schrijfwerk kosten; maar uw lopende rekeningen zullen er u later dankbaar voor zijn.

5) Voeg ook eens een verduidelijking van je standpunt aan je artikel toe. Wat wil je?

- alleen maar reacties op het feit dat je een zware rekening hebt moeten betalen?
- alleen maar commentaar dat je het allemaal niet rechtvaardig vindt?
- Alleen om te zien hoeveel lotgenoten er zijn?

Of zeg je,

- De prijs voor mijn energieverbruik is niet evenredig met andere regios in het land!
- Voor hetzelfde energieverbruik, betaal ik meer dan anderen in "hetzelfde land"!
- Ik vind dit niet kunnen!
- Ik wil hier pal en perk aan stellen!
- Alle middelen en mogelijkheden zullen mij geheiligd zijn om dit ongerede uit de weg te ruimen!
Dit bedoelde ik met een uitgebreid verslag in mijn eerste schrijven

Maak er een openbaar debat van met "actie" en "reactie". Eens mensen lezen dat het menens, is zullen ze vanzelf reageren.

Schrijf dus ook de betrokken partij aan die daar daadwerkelijk iets kan aan doen. Op het adres fientje.moerman@kab.moerman.fed.be

Verzamel ook alle relevante websites die met dit ongerede "direct" en "indirect" verband houden. Verwijs hier naar feiten en cijfers in de ongelijkheid.

Kortom, voer het debat "ten gronde"! Bekijk ook eens deze site: "http://users.pandora.be/Fientje.Moerman/" , je zal er vast iets meer over uw onderwerp op terugvinden!

Dus Gino, actie man, actie! St-Niklaas gaat het U niet komen "brengen"!

PS: Het is geen evangelie, pluk eruit wat je kan gebruiken, de rest laat je voor wat het is!

kort overzicht
by Gino Sunday December 07, 2003 at 08:18 PM
gvds@skynet.be 093491340

Om alle misverstanden te vermijden: Ik voel me niet enkel als een negertje in de jungle. Sta me toe een overzicht te geven wie ik al tot hiertoe heb op de hoogte gebracht:
- Minister Moerman, sinds 28/10 ( nog geen reactie)
- Minister Bossuyt ( geeft me gelijk, maar ja...)
- Burgemeester ( + VLD kamerlid) van Lokeren, F. Antheunis)
( geeft me ook gelijk, maar ja...)
- Steve Stevaert ( geen reactie)
- Jan Ombudsman
- alle respectable nieuwsbladen ( totaal geen reactie)

Ik heb eerder het gevoel dat ik wat Don Quichotte aan het spelen ben. Blijkbaar betaalt iedereen graag deze extra's. Daar komt nog eens bij dat bijlange niet alle regio's 'getroffen' zijn. Bijvoorbeeld in Gent ( waar Min. Moerman woont...!toeval?) is de factuur globaal goedkoper geworden.
Ik ben niet van plan om een zinloze eenmansstrijd te voeren. Ik zal mijn eigen conclusies trekken.