arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Maastricht] "War on terrorism is kapstok voor repressief beleid van regeringen"
by christophe callewaert Sunday November 30, 2003 at 09:56 PM

MAASTRICHT -- Interview met Dienne Hoofs van Enmasse.

Toen ze vernamen dat ministers en vertegenwoordigers uit maar liefst 55 landen naar Maastricht zouden komen voor de OVSE-top om er te discussieren over de vorderingen in de oorlog tegen het terrorisme, besloten enkele bewoners van deze Zuid-Nederlandse stad om een betoging te organiseren.

"Terreur bestrijden, doe je niet met oorlog", beweert Dienne Hoofs, woordvoerster van Enmasse. Enmasse slaat op massaal en verwijst naar de Maas die doorheen Maastricht trekt. "In het begin zagen we het heel groot, dachten we dat we heel veel volk naar hier zouden krijgen. Maar later hebben we onze verwachtingen flink teruggeschroefd omdat we merkten dat het toch niet makkelijk is om nu mensen op de been te krijgen rond dit thema. Maar blijkbaar waren we begin deze week toch te pessimistisch want het is heel tof dat hier toch 1000 mensen naar toe gekomen zijn."

Hoewel ook in Nederland hevig geprotesteerd werd tegen de oorlog in Irak, is de Nederlandse regering altijd vierkant achter Bush blijven staan. Dienne Hoofs: "Er zitten nu ook Nederlandse militairen in Irak. Nederland doet echt alsof het een klein afhankelijk landje is dat niet zonder de VS kan. Ik vraag me wel af wat er gaat gebeuren als er daar ooit eens een bom ontploft."

Voorlopig zijn er in de media weinig kritische geluiden te horen, maar dat zou wel eens kunnen veranderen als er slachtoffers vallen onder de Nederlandse troepen. De echte OVSE-top begint pas morgen. Die hebben dus niet echt last gehad van de betoging. "We zijn ook niet speciaal tegen de OVSE op zich. We wilden vooral aanklagen dat in naam van de oorlog tegen terrorisme momenteel alles kan. Iedere regering gebruikt het als kapstok voor haar eigen repressief beleid. In Nederland willen ze nu zelfs dierenrechtenactivisten als terroristen bestempelen."

Groot gelijk!
by Edith Monday December 01, 2003 at 03:39 PM

Groot gelijk, Christophe.