arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Maastricht] Kleine duizend betogers tegen OVSE-top
by christophe callewaert Sunday November 30, 2003 at 09:03 PM
ccallewaert@hotmail.com

MAASTRICHT -- Zondagmiddag trokken in Maastricht een kleine duizend manifestanten de straat op naar aanleiding van de OVSE-top die daar morgen begint.

De betogers pikken het niet dat de ministers van Buitenlandse Zaken die deze top bijwonen de oorlog tegen het terrorisme bovenaan de agenda plaatsten. Oorlog lokt alleen maar meer terrorisme uit en brengt de mensenrechten in gevaar, aldus de manifestanten die zich verenigden in het platform 'Enmasse'. Kop van Jut was de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell die morgen eveneens de top zal bijwonen.

(Foto han Soete) Internationale sambaband

Het was een kleurrijke en vooral luidruchtige stoet die doorheen de stationsbuurt van Maastricht trok. Voor dat laatste zorgde een grote sambaband, een gelegenheidsband bestaande uit trommelaars uit Maastricht, Brussel en Luik, die vanaf de start tot het einde met opzwepende ritmes de koude wat draaglijker maakte. De sambaband nam de andere groepen op sleeptouw. Organisaties als de Internationale Socialisten en de Nederlandse SP vormden relatief grote blokken. Een handvol andere organisaties moesten het met wat minder aanwezigen stellen.

 

Opvallend aanwezig was de Nederlandse afdeling van de AEL. "AEL doet het heel goed in Nederland", legt Kamal uit. "Eindelijk eens een organisatie die opkomt voor onze sociale rechten en die de belangen van de Arabische allochtonen verdedigt." Samen met enkele andere AEL'ers was hij uit uit Utrecht gekomen om in Maastricht te betogen. "Powell liegt de hele wereld voor en dan komt hij doodleuk naar Nederland alsof er niets gebeurd is. Ondertussen weten we dat ze duizenden mensen vermoord hebben om enkele leugens."

De SP had het op de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken gemunt. "Jaap de Hoop Scheffer wordt binnenkort de nieuwe secretaris-generaal van de Navo, maar eerst heeft hij nog even zijn vriendje Powell uitgenodigd naar Nederland," aldus Lars van de jongerenafdeling van de SP. De Nederlandse regering heeft haar sympathie voor de oorlog van Bush nooit onder stoelen of banken gestoken. Er zijn zelfs Nederlandse militairen actief in irak aan de zijde van de Amerikaanse troepen. "Benieuwd hoe men hier zal reageren als er eens een Nederlander sneuvelt," voegt Lars er nog aan toe.
(Foto han Soete) AEL Nederland heel actief
De betoging eindigde op een stuk gras langs de Maas waar warme soep en biobroodjes klaarstonden. Enkele sprekers namen nog de microfoon om uit te leggen waarom ze het belangrijk vonden om tegen de OVSE-top te betogen. AEL zorgde nog even voor een opstootje omdat ze aanvankelijk niet op het lijstje sprekers stonden. Ze lazen hun (sterke) tekst dan maar voor even verder op. Maar het was uiteindelijk toch de redelijk fenomenale Nederlandse rapper/performer Ali B. die de show stal met een hilarische act waarin hij rap en cabaret mixt. "Waar gaat dit heen?", vroeg hij zich af in het aan Amnesty International opgedragen nummer waarmee hij een gigantische hit scoorde.

(Foto han Soete) Ali B. rapt voor Palestina

Wereldleiders verklaarden oorlogen
terwijl ze schijnheilig hun volk voorlogen...
wie gaat ze stoppen
die psychopaten als ze bommen droppen
de meeste mensen hier willen vrede maar
helaas hebben we het niet voor het zeggen.

Waar gaat dit heen
Waar gaat dit toch nou naar toe
Iedereen doet gemeen
En dat maakt me nou zo moe
En ik wil het stoppen maar ik zou niet weten hoe
Zeg mij waar gaat dit heen
 

 

 

ALi B
by jessie Sunday November 30, 2003 at 09:09 PM
jessie@indymedia.org

Voor de volledige tekst van ALI B's liedje, kan je terecht op : http://waltertje.devintra.be/tekst.php?id=14208&art_id=953&rij=a