arch/ive/ief (2000 - 2005)

“Constant vzw” : een nieuwe manier om naar de wereld te kijken.
by Cristina Alvarez Saturday November 29, 2003 at 01:43 AM
crisalmer@hotmail.com [vertaald door lize]

De Brusselse organisatie Constant is een onafhankelijk platform waar technologie, kunst, ethiek en media elkaar ontmoeten en een explosief mengsel vormen. Een nieuwe manier om de wereld te begrijpen.

Vertaling van : "Constant VZW" Bruselas: una nueva forma de ver el mundo

Constant werd in 1997 opgericht met de bedoeling creatieve en/of kritieke produkties te promoten door gebruik te maken van de nieuwe media. Alles gebeurt in een dialoog met nieuwe vormen van expressie en met mensen uit een uiteenlopende sociale en professionele omgeving.

Vandaag is Constant een ontmoetingsplaats voor verschillende vormen van artistieke en kritieke expressie en voor al wie hierin geïnteresseerd is. Constant organiseert tentoonstellingen, groepsgesprekken, colloquia, lezingen, cycli… etc.

In het begin, nu zes jaar geleden, was Constant vooral een plek voor het maken en tonen van digitale kunst, voor de compilatie en verspreiding van elektronische muziek en voor de promotie en het gebruik van multimedia in de verschillende musea.

Vandaag is dit alles een beetje over zijn hoogtepunt heen en dus concentreert Constant zich sinds een paar jaar op de interactie en ontmoeting van mensen uit verschillende hoeken die als ze samenkomen iets doen opborrelen.

“We organiseren bijvoorbeeld een colloquium of een groepsgesprek met artiesten, journalisten, critici, professors, informatici, en de ‘man of vrouw’ uit de straat. Al deze mensen verschillen onderling heel sterk en zien kunst en de maatschappij elk op een heel verschillende manier, maar iedereen is er van overtuigd dat er “iets” uit deze ontmoetingen voortkomt dat hen aan het denken zet.” aldus Laurence van Constant.

Het onafhankelijk karakter van Constant stelt hen in staat aan concrete projecten te werken samen met heel uiteenlopende partners en alternatieve organisaties. De huidige aflevering van “Verbindingen” (van 20 November tot 6 december) is het eerste project dat Constant zonder andere partners organiseert.

« Verbindingen » is een festival voor nieuwe media en vindt plaats in de lokalen van Constant (Parvis de Saint-Gilles 39). Volgens Constant is “Verbindingen” een festival van “Technologie, kunst, media, en ethiek” en zijn “Kunst, technologie en media een explosieve mengelmoes”.

Tijdens deze « verbindingsdagen » komen verschillende projecten aan bod. “Constante Archieven” bieden je de mogelijkheid om vanaf 29 November een kijkje te nemen het materiaal dat Constant door de jaren heen heeft opgestapeld.

Op 6 December kan je in een open zitting over deze archieven vragen stellen, audiobanden beluisteren en projecties bekijken.

Tijdens de “verbindingsdagen” is er ook een “Webradio” met interviews, archieven, concerten en geluidsexperimenten. Een deel van het programma is voor rekening van Reboot.fm (Berlijn) en Ondes Numeriques (Rennes).

Tijdens het gesprek met Laurence hadden we het ook over vele andere en sterk uiteenlopende projecten en activiteiten die door Constant in de loop van de jaren werden gerealiseerd.

Alle projecten hebben met elkaar gemeen dat ze geen kunst om de kunst mogen zijn, maar gelinkt moeten zijn aan iets anders, iets wat doet nadenken en niet in blijft hangen in een louter visuele anekdote.

Een groot succes zijn bijvoorbeeld de Digitale Ontmoetingsdagen (Cyberfeminisme), waarin een groep vrouwen in een feministisch kader samenkomt om te leren over beeldmontage, digitaal geluid, internet,…

Een opmerkelijke bijdrage tijdens dit festival was « The Remarkable Absent », een opvallend visueel werk over een 15daagse reis van 5 dagen in Spanje : tijdens een reis van 8 dagen langs de autostrade en 7 dagen bij een vriend thuis filmden 5 kleine videocamera’s, uitgerust met mini DV, lukraak en parallel beelden vanuit verschillende hoeken.

Op het festival bracht Constant ook haar ondertussen beroemde “Sound Workshops”. Deze workshops lagen aan de basis van dit onafhankelijk kunstenplatform en werden het warenmerk van Constant.

Eén ding is zeker : de activiteiten van Constant zorgen voor heel wat ontmoetingen en debat en zijn ideaal voor wie een nieuwe manier zoekt om te kijken naar de wereld, de kunst en de verschillende expressie van ethiek en het sociale. Een manier om de dingen op een andere manier aan te pakken.

Voor meer informatie :
http://www.constantvzw.com
info@constantvzw.com
Tel & fax: ++ 32 2 539 24 67

“Jonctions” Keywords:
Autonomy, circulation, technology, thread, code, soldering, copyright, copyleft, ownership, sharing, theft, gift, exchange, formal, informal, poetry, literature, rhyme, function, object, compilation, recipe, cooking, internal, externalities, loop, test, logic, coherence, corruption, database, graphics, dependence, interdependencies, bookstore, library, bag, kit, to survive, to live, to fly, interface, ease, password, authorisation, transgression, intrusion, rootkit, abstraction, representation, body movement, performance, browsability, ergonomics, usability, language, format, formatting, to format, form, prose, conference, link, clip, metempsychosis, soul, body, performance, performativity.