arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sigma Coatings : Sociaal overleg vereist partners die hun woord houden
by ABVV Thursday, Nov. 27, 2003 at 3:32 PM

De acties bij Sigma Caotings hebben de voorbije dagen nogal ongenuanceerde reacties opgeroepen. Dikwijls zonder oog te hebben voor de context, de voorgeschiedenis en de achtergrond waar tegenover de sterk gemediatiseerde feiten zich afspeelden. Daarom eerst wat achtergrondinformatie.

Hebben de werknemers hard gereageerd ? Dan is dit in de eerste plaats te wijten aan de woordbreuk van de directie ten opzichte van de afgesloten akkoorden.
Op 16 mei werd een sociaal akkoord ondertekend na een aangekondigde herstructurering met een verlies aan 74 jobs. In dit akkoord engageerde de directie zich om naakte ontslagen te vermijden en daarbij 4 pistes te onderzoeken, waaronder het brugpensioen vanaf 50 jaar.
Niet minder dan 12(! ) ondernemingsraadsvergaderingen grepen plaats tussen mei en oktober om dit akkoord uit te voeren. Tijdens de discussies werd een ‘kleine’ delokalisatie naar Polen aangekondigd. De directie trok deze voorstellen in toen men had aangetoond dat dit geen besparing zou zijn.

Op 24 november kondigt de directie aan dat er 159 afdankingen zullen volgen, naakte ontslagen niet kunnen vermeden worden en dat een groot gedeelte van de productie naar Duitsland en Polen zal verhuizen….

De reactie van de arbeiders is gekend.
Hard ? Zonder twijfel. Zij voelden zich twee maal bedrogen en toonden hun woede.
Gewelddadig ? Nee, de directieleden werden correct behandeld. Eenmaal de werknemers zonder toekomstperspectief stempelen zijn zij slachtoffers, langer dan 3 dagen.

Sociaal overleg vereist betrouwbare partners. De directie was dit niet.
De werknemers kwamen hun woord na: zij onderhandelden zo lang als mogelijk. Zij werden bedrogen.
Bij een herstructurering is het een strafbaar feit om de regelgeving inzake collectief overleg niet na te komen. Zal de directie vervolgd worden ? Wij betwijfelen dit.
De beslissing van de rechtbank werd niet gevolgd ? Deze werd niet persoonlijk aan de werknemers betekend.

Wij zijn het absoluut niet eens met het standpunt van de Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael in deze zaak. Hij lijkt kant te kiezen.

Het bedrijf is een Seveso bedrijf type II. Tijdens de actie in het bedrijf zorgden de arbeiders er voor dat er niets kon gebeuren en er geen enkele installatie in gevaar kwam. De openbare orde werd nooit verstoord en de situatie bleef steeds onder controle. Wij willen niet dat dit sociaal conflict politiek misbruikt wordt. Dit was een sociaal conflict, geen straatoproer of opstand.
De weigering van de Burgemeester om de politie te laten ingrijpen is voor ons correct in die context.

Federaal politie-eskadron stond klaar
by DS-lezer Thursday, Nov. 27, 2003 at 5:10 PM

- Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) had de federale politie de opdracht gegeven een speciaal eskadron paraat te houden om zonodig vannacht in te grijpen bij Sigma Coatings in Manage. Dat heeft een woordvoerder van de minister vanmorgen bevestigd.

http://www.standaard.be/nieuws/economie/index.asp?Snel=1&articleID=DMF27112003_007

Sigma Coatings : Sociaal overleg vereist partners die hun woord houden
by ABVV Thursday November 27, 2003 at 04:32 PM Thursday, Nov. 27, 2003 at 10:09 PM

De tijd dat zulke acties met geweld opgebroken zouden worden is jammer genoeg nog niet zo veraf.
De tijd dat zulke acties met geweld opgebroken zullen worden is jammer genoeg niet meer zo veraf.
Overal in europa zie je verrechtsing en centrum-verrechtsing. De macht van de vakbonden is tanende, de 'tweede grootste patij' zou ze zelfs willen afschaffen. Hopelijk kunnen ngo's , en andere projecten (zoals dit forum) voor voldoende tegenwicht zorgen tegen deze oprukkende vervlakking van de perceptie