arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aquafin eindelijk aangepakt?
by Filip De Bodt Thursday November 27, 2003 at 01:18 PM
uilekot@skynet.be

Op de tafel van de Vlaamse Regering ligt vrijdag een wetswijziging die de waterzuivering in Vlaanderen op termijn in de goede richting kan sturen. Via een verscherping van de Vlarem-wetgeving wordt Aquafin vanaf 2005 gedwongen om effectief te gaan zuiveren.

Even het probleem schetsen: De rioolinfrastructuur werd en wordt in Vlaanderen te grootschalig gebouwd. Water wordt over tientallen kilometers vervoerd naar centrale zuiveringsstations. Bij overvloedige regen wordt de klep van de collector open gezet en belandt het omgewoelde water terug in de beken. Bij droog weer bezinkt het vuil en komt er proper water aan in het zuiveringsstation. De enige manier om dit op te lossen is zoveel mogelijk regenwater uit de buizen halen en zo kort mogelijk na de vervuilingsbron zuiveren.

Op deze manier werd tot nu toe 80 miljard Bef. geïnvesteerd met een zéér matig resultaat qua waterkwaliteit. De enige die daar profijt aan heeft is de gemengde firma Aquafin (Severn Trend, banken en 51 % overheid ) die het monopolie bezit en een gegarandeerde winst uitbetaald krijgt op zijn investeringen van 13 à 14 %. Een mooie beloning voor weinig werk en een concurrentievervalsende luxepositie.

Door de overheid werd Aquafin tot nu toe grotendeels beschermd. In het contract met deze NV werd deze werkwijze door de toenmalige oprichters onder minister Kelchtermans ook dermate vastgeklonken, dat uitbreken vrijwel onmogelijk was.

Tevens werd weinig gedaan om Aquafin binnen het contract te verplichten tot resultaten. In de bestaande Vlaremwetgeving werden wel normen ingeschreven waar de zuiveringsstations moeten aan voldoen voor ze in de rivieren lozen. Deze normen waren evenwel dubbel: ofwel moest men voldoen eindnormen (25 mg/l BZV, 125 mg/l CZV enz..) ofwel aan verwijderingpercentages (vb. 70 % van de BZV die toekomt moet er uit). Het feit dat men op twee paarden kon spelen maakte het Aquafin wel zéér makkelijk: in een aantal stations voldeed het water al aan de normen voor het het station binnenkwam. Ondertussen rinkelde de kassa.

De Vlaamse regering wil nu de normen verscherpen en tegelijkertijd de dubbele regel omdraaien: zuiveringsstations zullen moeten voldoen aan eindnormen en tegelijkertijd aan verwijderingpercentages, dit vanaf 31/12/2004 voor stations boven de 10.000 IE (inwonersequivalent) en vanaf 31/12/2005 voor de kleinere.

Het Denderaktiekomitee vindt dit een stap in de goede richting maar vindt het wel spijtig dat een mogelijkheid voorzien is voor uitzonderingen.

Bovendien stellen wij dat Aquafin de komende jaren méér dan werk genoeg heeft met dit opzet en dus weg moet blijven uit de niet-stedelijke gebieden waar de Aquafin aanpak nefast is.

Aquafin ligt ook onder vuur van de Europese Commissie. Die stelde de Vlaamse Regering in gebreke voor de Aquafinconstructie. De Vlaamse Regering zoekt naar een oplossing maar doet er ondertussen angstvallig het zwijgen toe. Het Denderaktiekomitee eist dat de fundamentele beleidskeuzes die daar gemaakt worden het voorwerp zijn van een publieke discussie. De Vlaamse Raad stemde in 2000 ook een resolutie die fundamentele veranderingen eiste.

Wij pleiten voor de oprichting van een nationaal Waterbedrijf (cfr. Nederland) dat planning en co in handen neemt en via BOOT-contracten de aanleg van riolen en stations onder democratische controle houdt.

Wij eisen dat de Vlaamse Regering deze discussie in het openbaar voert en het middenveld betrekt bij de discussie.

DENDERAKTIEKOMITEE
vzw ‘t Uilekot

Stichting Omer Wattez

Regionale Actiegroepen Leefmilieu Dender en Scheldeland

Het DAK voerde gisteren actie aan het kabinet Sannen om deze eisen te beklemtonen. Zaterdag doen we dezelfde actie bij SP-a voorzitter van de Leefmilieucommissie Jacques Timmermans te Ninove om 11 uur. Binnen vijftig dagen gaan we opnieuw naar het kabinet Sannen om de verdere vooruitgang te gaan meten. De acties zullen zowel que aantal deelnemers als qua aanpak in cresecendo gaan.