arch/ive/ief (2000 - 2005)

Herman De Croo ontvangt 11.11.11: "Die kloof is niet vol te houden"
by christophe callewaert Wednesday November 26, 2003 at 05:32 PM
ccallewaert@hotmail.com

Een delegatie van 11.11.11 mocht vandaag ook even binnen in het parlement. Ze werden er ontvangen door een tiental politici. Maar het was kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) die de dans leidde.

Herman De Croo ontva...
molemans_en_decroo.jpg, image/jpeg, 461x410

"Ik denk dat ik het co-ouderschap van 11.11.11 mag opeisen," zei Herman De Croo nadat hij iedereen de hand had geschud ("en de dames een kus!"). "Als jonge burgemeester zag ik ieder jaar op 11 november weer die verkleumde kinderen tijdens de herdenkingen van de eerste wereldoorlog op een ceremonie die hen niets zei. Met het idee van de 11.11.11-campagne hebben we daar toen een nieuwe schwung aan willen geven."

Mieke Molemans, voorzitster van 11.11.11, herinnerde zich dat nog. "Maar we zijn hier natuurlijk ook wel om over de inhoud te praten." En kijk, de uitvinder van de decrooismen wilde zelfs op de inhoud ingaan. "Ge kunt dat niet uithouden." De Croo doelde op de steeds groeiende kloof tussen rijk en arm. "We bouwen een dam die alsmaar hoger wordt, maar eens gaat die dam springen." Om dat te vermijden zullen we een klein beetje van onze welvaart moeten opgeven, aldus de kamervoorzitter. "Ik ben een tiersmondist, ziet u. Ik vind die inzamelacties heel goed."

"Werken aan ontwikkeling gaat niet enkel over geld ophalen," corrigeerde Mieke Molemans. "Er moeten ook politieke daden gesteld worden. Er moet iets veranderen aan de structuren." De Croo zou geen liberaal zijn, mocht hij niet meteen begrepen hebben waar deze discussie naar toe dreigde te leiden. "De vrije handel heeft toch ook veel welvaart gecreëerd", zo wierp hij tegen.

Marc Maes, 11.11.11-studiemedewerker en specialist ter zake, diende De Croo meteen van antwoord. "Als we over wereldhandel spreken, gaat het al lang niet meer over handel in beperkte zin. De Wereldhandelsorganisatie houdt zich ook bezig met binnenlandse aangelegenheden. Neem nu zoiets als het GATS, het akkoord over de vrijmaking van de handel in diensten als het onderwijs en watervoorziening. Dat gaat niet meer over handel, maar over de manier waarop we de maatschappij organiseren."

De Croo en Decroly
Daar had De Croo niet meteen van terug, maar hij wilde wel toegeven dat de antiglobalisten ernstige vragen stellen. En dat daar natuurlijk ook ernstige antwoorden moeten opkomen. "Ik wil niet aan totentrekkerij gaan doen. Vincent Decroly had in feite gelijk toen hij hier in het parlement met zijn petje en t-shirt van het Wereld Sociaal Forum in Porto Allegre stond te roepen dat de politici die naar het WSF waren afgereisd niet consequent waren. Wie A zegt, moet B zeggen. Daar liepen ze met hun andersglobalistenpetje en hier met pak en das. Ik heb Decroly toen laten buitendragen want zijn gedrag was ongepast, maar hij had wel gelijk."

Na een half uur was het onderhoud gedaan. De vertegenwooordigers van 11.11.11 werden uitgenodigd om contact op te nemen met de bevoegde politici. "Dat zullen we zeker doen", zei Bogdan Vanden Berghe, diensthoofd van de watercampagne. "Nu is het aan ons om hen op te volgen, om er voor te zorgen dat ze uitvoeren wat ze hier allemaal beloven. Het is natuurlijk gemakkelijk om beloftes te doen als er camera's bij zijn. We zullen hen goed in het oog houden."