arch/ive/ief (2000 - 2005)

11.11.11 legt waterleiding in parlement
by christophe callewaert Wednesday November 26, 2003 at 04:28 PM
ccallewaert@hotmail.com

BRUSSEL -- 11.11.11 wil dat over belangrijke diensten als de watervoorziening in het palement beslist wordt en niet in de hoofdkwartieren van enkele multinationals. Om die eis kracht bij te zetten zamelde de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging ruim 51.000 handtekeningen in. Vandaag werd het resultaat van de petitie overhandigd aan het Belgische parlement.

11.11.11 legt waterl...
kunstwerk1.jpg, image/jpeg, 600x450

"De waterleiding moet in het parlement liggen", zo drukte voorzitster van 11.11.11 Mieke Molemans het uit met een woordspeling tijdens haar toespraak vanop een geimproviseerd podium in het koninklijk park voor het parlement. De aanwezige politici waaronder Sabine De Bethune, Dirk Vander Maelen, Annemie Vande Casteele, Stefaan Noreilde, Jan Van Duppen, Lionel Vandenberghe, Anissa Temsamani en Staf Nimmegeers luisterden aandachtig.

Doorheen een tunnel van kunstig inéénknutselde stukken waterleiding hadden ze de weg tussen parlement en podium afgelegd. Op de buizen waren de handtekeningen gekleefd. Het hele buizennet was 350 meter lang. "Maar het hadden er ook best 800 meter kunnen zijn", legde Mieke Molemans uit, "want tijdens de ophaling van de handtekeningen hebben wij gemerkt dat de bevolking veel begrip heeft voor onze eisen en graag hun handtekening plaatsten onder de petitie".

Provincialisten
De politici werden aangemaand deze zaak ernstig te nemen. Mieke Molemans: "In België zijn er weinig problemen met de toegang tot water. Wij tonen dat een dienst onder controle van de politiek nog zo slecht niet is. Maar in de rest van de wereld ziet de situatie er minder rooskleurig uit. Als ik dan zie dat er omtrent de belangrijke WTO-onderhandelingen in Cancun in het parlement maar één vraag gesteld wordt - dan nog na het einde van de top - dan vraag ik mij toch af of Belgische politici provincialisten zijn of wereldburgers. Interesseert het buitenland u eigenlijk wel?"

Opdat ze het niet zouden vergeten kreeg elke aanwezige politicus een sleutelhanger in de vorm van een knoop overhandigd. "Wij hopen dat jullie deze knoop weten te ontwarren. En wij hopen dat we binnenkort al de resultaten van jullie beloftes kunnen zien als er in het Europees parlement gestemd wordt over deze kwestie."