arch/ive/ief (2000 - 2005)

11.11.11 en waterleiding ontvangen in parlement
by 11.11.11 Wednesday November 26, 2003 at 03:16 PM

Persbericht

PERSBERICHT 11.11.11-CAMPAGNE 2003


11.11.= 11 en waterleiding ontvangen in parlement


Brussel, 26 november 2003

Dun gezaaid waren vandaag de Parlementairen die niet wisten wat ze zagen vanmiddag. Recht tegenover het eerbiedwaardige Huis van het Volk in Brussel verrees een kunstwerk, bestaande uit 20.000 gesigneerde stukken waterleiding. Dit was het sluitstuk van een memorabele 11.11.11 campagne. Met het kunstwerk dat tevens uit meer dan 130 meter buizen was samengesteld wilde de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging de aandacht vestigen van het parlement op de problematiek van het water. Met name wilde 11.11.11 hen wijzen op hun verantwoordelijkheid om de controle over deze basisbehoefte in democratische handen te houden.

De twintigduizend gesigneerde stukken waterleiding maakten deel uit van een petitie die verzameld werd door 11.11.11 vrijwilligers tijdens de campagne en die in totaal 51.674 handtekeningen opleverde. Mieke Molemans, voorzitster van 11.11.11 overhandigde deze petitie symbolisch aan de aanwezige parlementairen, o.m. Hilde Vautmans, Sabine De Bethune, Dirk VanderMaelen, Annemie Vande Casteele,  Stefaan Noreilde, Jan Van Duppen, Lionel Vandenberghe, Carlo Daelman en Staf Nimmegeers. Nadien werd de overhandiging nog eens overgedaan in het Parlementsgebouw aan Kamervoorzitter Decroo.
Mevr. Molemans verschafte ook uitleg bij de knoop in de waterleiding, zoals die bleek uit het kunstwerk: de vraag is: kunnen we ervoor zorgen dat iedereen over drinkbaar water kan beschikken? De oplossing die de Wereldhandelsorganisatie voorstelt nl. de uitverkoop van het waterbeheer aan priv=E9-bedrijven heeft in het Zuiden vooral  slechte resultaten opgeleverd. Moeten we er dan eerder voor zorgen dat overheden de middelen hebben en gebruiken om dit basisrecht te bieden? Ook deze oplossing is niet altijd ideaal. Voorzitster Molemans: knopen dienen ontward en op bepaalde momenten ook doorgehakt te worden  er zit heel wat denkwerk en debat aan deze problematiek. Fundamentele keuzes ook. Het is cruciaal dat landen de nodige beleidsruimte bewaren om daarover op democratische wijze te beslissen. Als een land in het kader van de WTO-onderhandelingen over diensten haar water liberaliseert, dan er is voor dit land geen weg meer terug. Dan heeft het de internationale verplichting op zich genomen om water voor altijd in priv=E9 handen te laten. In Vlaanderen is op dit ogenblik een proces aan de gang om de laatste priv=E9 participatie in drinkwatervoorziening terug in publieke handen te laten overgaan. Had Vlaanderen water geliberaliseerd in het kader van GATS, dan zou dit niet mogelijk geweest zijn.
Nog steeds volgens Molemans is het ongepast dat de Europese Unie aan 72 landen de liberalisering van de watersector gevraagd heeft in de GATS-onderhandelingen. Zeker als we weten dat de EU haar eigen drinkwatervoorziening zelf niet heeft aangeboden ter liberalisering. Tenslotte verwees de voorzitster nog naar het Duitse parlement, dat heeft opgeroepen om de Europese vragen tot waterliberalisering te laten vallen. Ook het Belgische parlement moet hier haar verantwoordelijkheid nemen en het handelsbeleid van de uitvoerende macht aan een kritische blik onderwerpen.


Vragen van 11.11.11 aan het Belgische parlement:

De Europese Unie, waar drinkwatervoorziening in 12 van de 15 landen in publieke handen is, mag geen druk uitoefenen op derde landen om hun beleidsruimte ter zake op te geven. Zoals het Duitse parlement kan ook het Belgisch parlement de Europese Commissie oproepen om haar vragen tot waterliberalisering aan ontwikkelingslanden in het kader van Gats te laten vallen*

Het kan niet zijn dat beslissingen over zulke belangrijke zaken zoals essenti=EBle diensten als worden overgelaten aan handelsdiplomaten en WTO-besprekingen. Parlementen moeten met andere woorden meer aandacht besteden aan de WTO, het Europese en Belgische Handelsbeleid.

Handelsbeleid is een bevoegdheid van de uitvoerende macht. Parlementen worden nauwelijks betrokken. Nochtans beperken internationale handelsafspraken zich al lang niet meer tot het verlagen van invoertarieven. De handelsverdragen die in de WTO worden onderhandeld hebben meer en meer impact op het gewone leven van mensen.

We nodigen het Belgisch parlement uit om:
-       te bevestigen dat water een mensenrecht is dat een mondiaal publiek beheer moet krijgen;
-       het streven naar een verhoging van de middelen voor ontwikkelingssamenwerking te ondersteunen (zodat meer middelen kunnen vrijgemaakt worden voor watervoorzieningen)
-       de regering regelmatig te ondervragen over het verloop van de WTO-onderhandelingen, in het bijzonder de GATS-onderhandelingen;
-       de regering regelmatig te herinneren aan de Resolutie inzake GATS aangenomen door de  Kamer tijdens de vorige legislatuur; of beter nog deze verder te expliciteren met een oproep aan de Belgische regering om er bij de Europese Commissie op aan te dringen haar vragen tot waterliberalisering in het kader van GATS te laten vallen
-       de regering regelmatig te herinneren aan de paragrafen over GATS in het regeringsakkoord (herziening van het akkoord om de openbare diensten beter te beschermen)
-       de nodige aandacht te besteden aan de huidige plannen van de Europese Commissie om de Europese watersector te liberaliseren.


* Het Duitse Parlement heeft in de zomer duidelijk opgeroepen om de Europese vragen tot waterliberalisering te laten vallen: sich daf=FCr einzusetzen, dass die E= U keinen Druck erzeugt, den Bereich Wasser im Rahmen des GATS Abkommens zu regeln. Die EU sollte auf Forderungen bei der Wasserversorgung an die Entwicklungsl=E4nder verzichten; Dit is explicieter dan de Belgische Kamerresolutie over Gats. Zich te verzetten tegen de verzoeken en nieuwe aanbiedingen, die namens de Europese Unie worden gedaan met het oog op een liberalisering op het vlak van waterhuishouding,


Meer informatie:
politieke eisen:
http://www.11.be/campagnes/2003/eisen.htm
infopartners:
http://www.11.be/campagnes/2003/infopartners.htm
Koen Stuyck, persverantwoordelijke, tel: 0496-80.78.93
Bogdan Vanden Berghe, hoofd campagne, tel: 02-536.11.25, gsm: 0494/59.11.85






----------------------------------------------------------------------------= ----
Geen Geld, Geen Water? Voor 11.11.11 is water een mensenrecht en geen koopwaar.
Steun onze on line petitie en zorg er mee voor dat de leiding over het water
bij het parlement gelegd wordt:
http://www.11.be/campagnes/2003/petitie/index.php
Koen Stuyck
Persverantwoordelijke
Algemeen Secretariaat
Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging - 11.11.11 vzw
Vlasfabriekstraat 11
1060 Brussel
Belgi=EB
fax: +32 2 536 19 10
e-mail: Koen.Stuyck@11.be
website: www.11.be