arch/ive/ief (2000 - 2005)

Snot-apen in
by borgerhout Tuesday November 25, 2003 at 10:27 AM

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens vraagt de ouders van de kinderen die zaterdag in Borgerhout keet schopten hun verantwoordelijkheid op te nemen. Volgens Janssens ging het dit weekend om jonge kinderen - ,,snotapen'' noemde hij ze in een radio-interview - en hij vindt dat gezag van de ouders op zijn plaats is.

Met het woord "snot-apen" zit patrick janssens op de zelfde lijn als het vlaams blok die het in de senaat over de maki's had in thailand en borgerhout. Janssens en de winter, twee handen op een buik!

kwade wil
by tom Tuesday November 25, 2003 at 10:55 AM

Wie beweert dat het gebruik van het woord snotaap iets met apen te maken heeft, en dit dan gaat koppelen aan ander en verwerpelijk gebruik van het woord aap, is volstrekt van kwade wil. Dit is noch in de woordenboekbetekenis van het woord zo noch in het dagelijkse, intuitieve taalgebruik. Dit is een zeer platte en ondoordachte, destructieve post.

SP-a
by niet beter dan het VB Tuesday November 25, 2003 at 11:04 AM

terminologie og niet, het is een duidelijk voorbeeld dat de SP.a dezelfde woordenschat bedoeld als het VB. Hij evengoed snotjongens kunnen zeggen maar deed dat niet.

vals taalpurisme
by tom Tuesday November 25, 2003 at 11:18 AM

Wat u tentoonspreid is vals taalpurisme. Snotapen wil niet meer en niet minder zeggen dan snotjongens, dit kan en mag niet denigrerend geinterpreteerd worden.

voor de puristen
by w. verschueren Tuesday November 25, 2003 at 11:31 AM

voor Tom en "niet beter", ga eens in het woordenboek kijken.
Snotaap (zonder - teken), snotjongen, snotneus en snotter zijn wel synoniemen. De achtervoegsels -aap, -jongen en -neus zijn alle drie zoals het meestal in het Nederlands taalgebruik is, in de rechtstreekse betekenis van het woord te nemen.

De taalkeuze van 1 woord uit de 4 synoniemen schijnt dus niet zo onschuldig te zijn (25% kans) en of het nu is zoals Eddy het wil beweren om wat publiciteit voor de dierenntuin te maken laat ik in het midden. Misschien direct aan Janssens vragen?

enz...
by tom Tuesday November 25, 2003 at 12:11 PM

kweet dat het niet de bedoeling is om te blijven doorgaan, maar ik kan het even niet laten.

Beste w. verschueren... je hebt mij natuurlijk gepakt, ik vond niet direct een goed woordenboek in de buurt, dus ik dacht: even wat risico nemen en toch doen alsof.

Maar ik begrijp je boodschap niet (en 't is gewoon uit nieuwsgierigheid dat ik wil weten hoe de vork in de steel zit): je zegt dat de woorden synoniemen zijn, maar je zegt erbij dat je toch de achtervoegsels mag interpreteren. Dat botst, of niet? Want gezien jongen en aap geen synoniemen zijn kunnen snotjongen en snotaap dat dan ook niet zijn. Bon, ik denk trouwens dat we grondig afdwalen. Woordenboekbetekenis of niet, ik denk dat ik nog nooit het woord snotaap heb horen gebruiken op een andere manier als snotjongen. Mijn ouders hebben mij vroeger zo vaak aap genoemd en ik ben nog altijd dikke vriendjes met hen.

Het is gewoon dikke zever om Janssens op deze manier te bekritiseren, en eigenlijk ook kul om indymedia te gebruiken voor eerst een platte, zinloze post en daarna een discussie die uiteindelijk niet meer over de grond van de zaak gaat maar tot in het abstracte wordt gedreven.

Ik ga proberen met alle mogelijke zelfbeheersing te stoppen met reply's

jeezes
by NiFFtEd Tuesday November 25, 2003 at 12:18 PM

"Snotapen" is een veekgebruikt dialectisch woord, dat ligt veel makkelijker op de tong dan "snotjongens" (dat woord heb ik nog nooit gehoord trouwens)

men moet nogal oppassen met wat men zegt hoor
voor het minste ben je een VB'er

waar het echt om draait
by an Tuesday November 25, 2003 at 12:27 PM

"Het is gewoon dikke zever om Janssens op deze manier te bekritiseren, en eigenlijk ook kul om indymedia te gebruiken voor eerst een platte, zinloze post en daarna een discussie die uiteindelijk niet meer over de grond van de zaak gaat maar tot in het abstracte wordt gedreven."
Inderdaad, en daar ben jij toch wel met drie comments mee voor verantwoordelijk...

Enfin, waar het dus echt om draait is dat P. Janssens zwaar over de schreef is gegaan vanaf het begin. Ik keur de "rellen" niet goed, maar als hij die braderij nu gewoon had laten doorgaan, was dit niet gebeurd.

Het is toch normaal dat men Mohamed Achrak willen herdenken; en het is toch goed dat ze de islam in een positief daglicht willen stellen.

En of hij dan het woord snotaap bewust beledigend gebruikt, dat laat ik nog in het midden. Feit is wel dat de migrantengemeenschap weer in een slecht daglicht wordt geplaatst. Nog wat stemmen bij voor het Vlaams Blok...

Kan iemand eigenlijk zeggen wat er tijdens die "bewuste rellen" eigenlijk is gebeurd???

Groot gelijk an
by han Soete Tuesday November 25, 2003 at 12:49 PM

Hier in Molenbeek is het al de hele dag een feestelijke stemming.

Iedereen groet elkaar op straat, en staat gezellig te keuvelen.

Het einde van de Ramadan wordt gevierd, en iedereen trekt op zijn "paasbest" naar famillie en vrienden.

Zondag was het hier een sponate braderie, echt een gezellig bedoening.

Of Jannsens met snot-apen nu al dan niet over de schreef ging, ... pffff het lijkt me inderdaad niet de essentie.

Veel ergers is dat hij jongeren die het einde van ramadan willen vieren of de dood van Mohamed Ashrack willen herdenken criminaliseerd.
Want wat zijn rellen??
Een paar jongeren die wat rumoer maken?
Een paar jongeren die samen op een pleintje zitten?
Een paa jongeren die boos zijn op de politie omdat ze hun dode vriend niet mogen herdenken.
En ondertussen sluit de stad alle jeugdwerkingen omdat ze meer geld nodig heeft voor de politie, .... jah.

Nu ben ik geen fan van de PS, maar in Vlaanderen zouden ze wel eens een paar lesjes mogen leren van de Molenbeekse burgemeester. Niet dat alles hier koek en ei is, het tegendeel is waar.
Maar op zijn minst kan iedereen zijn cultuur beleven met respect voor elkaar.

sponate
by grapjas Tuesday November 25, 2003 at 05:48 PM

"Sponate braderie" (Han) = anagram van "snotape braderie"