arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amerikaanse generaal Franks sluit militair regime in VS niet uit
by christophe callewaert Monday November 24, 2003 at 05:00 PM

De Amerikaanse generaal Franks die de aanval op Irak leidde, sluit de mogelijkheid van een militair regime in de VS niet uit. Hij deed zijn opzienbarende uitspraken in een interview dat in het decembernummer van het Amerikaanse lifestyleblad Cigar Aficionado zal verschijnen.

Als de VS of één van haar bondgenoten het slachtoffer wordt van een aanval met massavernietingswapens dan is het gedaan met de democratie in de VS, aldus de topmilitair die sinds enkele maanden op rust is.

"The Western world, the free world, loses what it cherishes most, and that is freedom and liberty we've seen for a couple of hundred years in this grand experiment that we call democracy."

Na zo'n aanval zou een klimaat ontstaan waarin het mogelijk zou worden om de Amerikaanse grondwet in vraag te stellen en om de hele maatschappij te militarizeren.

"It means the potential of a weapon of mass destruction and a terrorist, massive, casualty-producing event somewhere in the Western world - it may be in the United States of America - that causes our population to question our own Constitution and to begin to militarize our country in order to avoid a repeat of another mass, casualty-producing event. Which in fact, then begins to unravel the fabric of our Constitution. Two steps, very, very important."

Critici hebben altijd al beweerd dat de Amerikaanse regering de aanslagen van 11/09 aangrijpt om de democratische rechten flink terug te schroeven. Vooral de U.S. Patriot Act wordt een aanslag genoemd op de in de V.S. zo geroemde burgerrechten. Deze wet maakt het de overheid mogelijk om ongegeneerd te neuzen in het privé-leven van de Amerikanen. Zonder dat er sprake moet zijn van een verdenking kan de FBI voortaan ongehinderd informatie inwinnen over het bibliotheekbezoek, het consumentengedrag en het communicatieverkeer van om het even welke Amerikaanse burger.

Naar verluidt zouden nu al 966 individuen klacht hebben ingediend omdat zij zich misbruikt voelen door de FBI. Zo beschrijft Bowling for Colombine-maker Michael Moore in zijn recente boek Dude, where's my country? het verhaal van leraar Tom Treece die tijdens zijn lessen plots de politie over de vloer kreeg. Die wilden absoluut een foto maken van een kunstproject waar hij met zijn studenten aan werkte en waarin het beleid van Bush op de korrel genomen werd. Treece werd verboden om nog langer het vak 'actualiteit' te onderwijzen.

De speculatie van Franks gaat wel nog een stuk verder. Hij is de eerste hooggeplaatste Amerikaan die publiekelijk de mogelijkheid van een militair regime oppert. Generaal Franks werd na de oorlog in Irak in ons land aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid door 18 Iraakse en 2 Jordaanse burgers. Hij ontsprong de dans toen de Belgische regering op aandringen van de Bush-administratie de genocidewet die dergelijke aanklachten mogelijk maakt ferm afzwakte en de klacht naar het Amerikaanse gerecht doorverwees.

Bron: newsmax.com