arch/ive/ief (2000 - 2005)

Misdaden van onszelf
by collectief SCHUURPAPIER Monday November 24, 2003 at 02:08 PM

“Ik houd me toch aan de regels? Zolang ik me aan de regels houd, is er niks aan de hand. Ik heb nog nooit met de politie te maken gehad.” – anonieme arbeider, 20 november 2003

Geachte heer/mevrouw,

We hebben na een uitvoerige bestudering van uw levensgeschiedenis en het totaal van uw daden en meningen moeten constateren dat u in overtreding bent. In het bijgevoegde document vindt u een opsomming van uw overtredingen en vergrijpen, de locaties, tijden en data dat ze begaan zijn. De door de feitelijke politie geconstateerde feilen vormen een totale overtreding van artikelen 1 tot en met 12 van de nieuwe, feitelijke grondwet, en alle daarin geformuleerde geboden; onze pro-deo-afdeling neemt de verdediging van de verdachte op zich en presenteert tevens de aanklacht namens de regels zelf; de feitelijke politie verklaart de verdachte schuldig op grond van deze regels, die enkel de sociale rust willen garanderen in het belang van iedereen:

1. Gij zult geen uiting geven aan, noch subjectief koesteren, enige minachting voor de vertegenwoordigers van de macht, de regels en de deskundigheid.

2. Gij zult uw verlangens slechts een praktische vorm geven volgens de regels van de psychologische deskundigheid, en binnen de door de macht vormgegeven sociale orde en de door de politie aangewezen verordeningen in het dagelijks leven.

3. Gij zult verlangen wat mogelijk is, wat mogelijk is binnen de omstandigheden die in stand gehouden worden door de officiële beheerders van de sociale orde, en géén onmogelijke dingen eisen.

4. Gij zult geduldig verveling doorstaan en de gestelde selectieprocedures met voldoende inzet voltooien, teneinde de nodige diploma’s te halen voor een leven dat overeenstemt met alle overige regels die in het dagelijks leven gelden en zullen blijven gelden zolang de politie er controle over heeft.

5. Gij zult zoeken wat u rust geeft in de wereld van het entertainment, in plaats van uw onrust uit te leven in de werkelijkheid, de poëzie of de bekladding van openbaar of privé-eigendom en het veroorzaken van onregelmatige, onaangekondigde feesten op plekken die daarvoor niet bestemd zijn.

6. Gij zult vervulling zoeken in een abstracte activiteit die bekend staat als werk, waar u een functie vervult in de productie van waren die bestemd zijn voor verkoop aan abstracte anderen, en waar u binnenkomt als werknemer in loondienst in een reeds bestaande organisatie onder controle van managers, en waar u weer vertrekt als ex-werknemer, op welk moment u niet langer onderdeel uitmaakt van deze sociale organisatie en er dus niets te zoeken hebt.

7. Gij zult geen kleine zaken of voorraden meenemen vanaf de plaats waar u werkt, aangezien alle door werkgevers aangeschafte gebruiksgoederen uitsluitend bedoeld zijn om te dienen in het productieproces van meerwaarde, en niet voor gebruik buiten dit circuit, waar ze voor de sociale orde enkel verloren energie uitmaken.

8. Gij zult niet de heersende vormgeving en indeling van de ruimte (zoals grondeigendom en fragmentatie van de ruimte in capsules volgens de logica van warenproductie en de daarmee samenhangende distributie; de ruimtelijke scheiding van activiteiten als leven, werk en plezier) betwisten door onverantwoordelijke praktijken als circulatie, kraken, ontdekkingsreizen, of ruimtelijke praktijken die gelijkenis vertonen met zeeroverij en skateboarding.

9. Gij zult geen hallucinerende of sufmakende substanties gebruiken tijdens of voorafgaand aan de door werkgevers gekochte tijd, teneinde de aan u toegewezen taken naar behoren te vervullen en niet de schijn te wekken van subjectieve afwijzing van uw bezigheden in dienst van de werkgever en zijn aandeelhouders.

10. Abstracte verlangens zijn toegestaan waar ze een wezenlijke passiviteit ten aanzien van de geldende regels impliceren, zoals in het geval van pornografie, maar zijn in strijd met de regels waar ze het dwalen van de gedachten veroorzaken in plaats van de vereiste concentratie, in het taalgebruik ongedisciplineerde vormen bevorderen of strategische werkelijkheden vloeibaar maken.

11. Gij zult, op de momenten waar dat van u gevraagd wordt, zich positief en overtuigend uitdrukken ten aanzien van instituties, regels en degenen die ze bedacht hebben, en ten aanzien van degenen die aangesteld zijn om ze te handhaven; onder deze instituties worden gerekend onder andere het sollicitatiegesprek, het tentamen, de lunchpauze, de vaste en flexibele werktijden, het verkeer, de loonarbeid, de sociale zekerheid en de markt, de gevangenis, het rechtssysteem en het parlement, de bevriende staatshoofden, het koningshuis, het geld en het premierschap. Onder de regels verstaan wij alles dat direct aan deze instituties gerelateerd is of ze op een indirecte manier ondersteunt - uitgezonderd de satire, die haar eigen regels heeft.

12. De permanente handhaving van de bovenstaande regels noemen we vrede en veiligheid, en alles wat nodig is om dat doel te bereiken, anti-terrorisme. Niet zonder reden zijn wij zo bezorgd.

Het vonnis is: levenslange gehoorzaamheid op alle terreinen. Over dit vonnis is geen correspondentie mogelijk. Misbruik van de werkelijkheid wordt bestraft.

Met vriendelijke groeten, de feitelijke politie.

(Collectief SCHUURPAPIER)